Touristik Label - 617MN26: sub Şaua Vârtop - Pietrele Negre - DN74

Legătura Şaua Vârtop – Groapa Ruginoasă – Pietrele Negre
Traseul 26 Cruce Roșie este traseul de legătură între Satul de vacanţă Vârtop şi creasta Pietrelor Negre, vizitând Vf. la Trei Morminţi, Groapa Ruginoasă și varianta Calea Fusului. Ultimul segment ajunge la baza Pietrelor Negre, pe o potecă abruptă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
6,75km
Durată
~3:45h
Urcare
511m
Coborâre
514m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din DN75, din dreptul unui stâlp cu săgeţi de marcaj montate pe el. Urcăm pe un drum de pământ până sub Vf. la Trei Morminţi şi apoi coborâm la Groapa Ruginoasă. Aici intersectăm traseul BG, însă noi intrăm la stânga, în pădure. Traversăm la dreapta o poiană şi apoi coborâm pe drum până întâlnim Calea Fusului. De aici continuăm până pe creasta Pietrele Negre şi coborâm de pe acestea pe o potecă abruptă, cu multe pietre instabile. După ce ajungem la baza Pietrelor Negre, poteca urcă prin pădure, paralel cu traseul de creastă, însă cu mult sub acesta, până în DN75.

Etape

sub Şaua Vârtop - sub Vf. la Trei Morminţi - Groapa Ruginoasă - Pietrele Negre - DN75

Descriere

Traseul 26 CR este traseul ce leagă zona Vârtop de creasta Pietrelor Negre, trecând pe la Groapa Ruginoasă și pe sub Vf. Țapu. Este un traseu dificil, străbătând o porțiune cu pietre instabile, accesibil în cca. 3.5 - 4 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna! 

Din Satul de vacanţă Vârtop, urmăm un drum de pământ până sub Vf. la Trei Morminţi, apoi coborâm la Groapa Ruginoasă, o ravenă uriașă, cu rupturi ruginii, ca o rană vie, care converg spre centru (Valea Seacă). Aici întâlnim magistrala BG (traseul 24), apoi pătrundem la stânga în pădure și continuăm pe sub Vf. Țapu spre Calea Fusului (traseul 25).

Următorul segment urcă pe creasta Pietrele Negre, unde există și un traseu de via-ferrata spectaculos și coboară apoi abrupt pe pietre instabile până la baza Pietrelor Negre, mai apoi prin pădure, pe sub creastă, la șoseaua DN 75.

Observații

Marcat bine, cu excepţia zonei între Calea Fusului şi intrarea în pădurea de pe Pietrele Negre. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sub Şaua Vârtop - Pietrele Negre - DN74 în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră