Touristik Label - 1002MN37: Tohăniţa-Măgura-Fântâna lui Botorog

Legătura Tohăniţa - Fântâna lui Botorog, prin satul Măgura
Traseul 37 Triunghi Albastru are un parcurs frumos între zona pensiunii Tohăniţa și Fântâna lui Botorog, trecând pe sub Vf. Măgura Mare (1375 m), de unde coboară spre satul Măgura. Acest spațiu montan constituie o invitație de a contempla perspectivele minunate ale crestelor înconjurătoare (Bucegi și Piatra Craiului) și a satelor Măgura, Peștera.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,80km
Durată
4:00-4:15h
Urcare
552m
Coborâre
495m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de pe şoseaua Branului (leagă oraşul Zărneşti de Bran prin Predeluţ) la 2.2 km de la ieşirea din Bran. Cotim dreapta pe lângă un fost magazin şi urmăm drumul pentru 370 de metri. Cotim stânga şi după 850 de metri ajungem, pe la liziera pădurii, în Padina Lupului (găsim pilonii unor vechi stâlpi metalici). Urcăm pe Padină (poiană largă), depăşim un pârâu în dreapta şi la intrarea în pădure urmăm vâlcelul din stânga. După 165 de metri de urcuş pe firul padinii cotim la stânga în urcare (180 de metri) şi cotim dreapta pentru 350 de metri până la curba de nivel de sub Vârful Măgura Mare. Pe curba de nivel ajungem în Şaua Măgura (intersecţie cu traseul 22 BR). Traversăm şaua pe sub Măgura Mare şi apoi pe sub Vf. Gălbinarea urmăm curba de nivel în coborâre şi două serpentine până la drumul ce coboară la Pensiunea Sâmedru (respectiv drumul principal). Urmăm drumul la dreapta până la drumul spre Peştera, cotim la stânga şi după 860 de metri cotim dreapta pe o potecă printre garduri până la o fântână de lemn şi apoi dreapta până la liziera pădurii şi pe Poteca Piticilor până în drumul din Prăpăstiile Zărneştilor. Trecem apa (nu există pod) şi la dreapta ajungem la Fântâna lui Botorog.

Etape

Tohăniţa - Padina Lupului - Şaua Măgura - Măgura - Prăpăstiile Zărneştilor

Descriere

 

Traseul 37 TA leagă Tohăniţa de Fântâna lui Botorog, trecând prin satul Măgura. Un traseu destul de solicitant, cu peste 500 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 - 4 h de drumeție. Un traseu ce poate fi parcurs și de pasionații de cicloturism.

Pe șoseaua Branului (leagă oraşul Zărneşti de Bran), în apropierea pensiunii Tohăniţa, găsim indicatorul spre Şaua Măgurii, prin Padina Lupului. Merită să urcăm însă și pe Culmea Măgurii (traseul 26), care în zilele senine oferă priveliști spre Zărnești, Piatra Mică, creasta principală a Craiului și localitățile Peștera și Moieciu, având în fundal crestele Leaotei.

Din Şaua Măgurii traseul urmăreşte liziera pădurii, până sub Vârful Măgura Mare, apoi coboară spre satul Măgura până la intersecţia cu drumul principal Măgura - Moieciu de Jos. Continuăm printre case pe drumul spre Peştera, apoi întâlnim traseul BR (traseul 23) - dinspre Casa Folea, alături de care coborâm la dreapta pe o potecă îngustă, printre garduri. Un vâlcel ne coboară (75 m D-) până la drumul de la intrarea în Prăpăstiile Zărneşti, unde întâlnim potecile dinspre Cheile Pisicii (traseul 12) și Fântâna lui Botorog (traseul 10).

Datorită peisajului stâncos, Rezervația naturală Cheile Zărneștilor, un defileu lung de aprox. 5 km, este impresionantă. Pereții verticali din calcar au pe alocuri doar 5-6 m distanță unul de altul și înălțimi cuprinse între 100-200 m, care atrag mulți alpiniști dornici de cățărare. Se spune că în Cheile Zărneștilor sunt sectoare care nu au fost atinse niciodată direct de razele soarelui. Prăpăstiile Zărneştiului este cel mai vizitat obiectiv din Piatra Craiului, considerat un adevărat monument al naturii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Tohăniţa-Măgura-Fântâna lui Botorog in Braşov, Piatra Craiului is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră