Traseu 150 km; Vatra Dornei - Muntii Calimani - Muntii Rodnei - Borsa

0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
149,16km
Durată
37:00-46:15h
Urcare
5330m
Coborâre
5500m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din vatra Dornei se incepe traseul pe poteca de sub cablul de telescaun si se continua pe traseu triungi albastru catre Saua Zaurele, Poiana Spanzului, Poiana Vanatorilor pana la intrarea in Rezervatia 12 Apostoli de unde incepe un traseu cerc albastru ce duce prin rezervatie, aproape de iesirea din rezervatie se urmeaza traseul marcat cu cerc rosu spre Poiana Pietrele Rosii, Vf. Tamau pana la rascrucea de drumuri aproape de Pietrosul Calimanilor de unde urmam crucea rosie sa urcam pe traseul de creasta unde o luam spre stanga catre Vf. Pietrosul Calimanilor, din varf ne intoarcem inapoi si urmam traseul banda rosie spre Vf. Grui, Vf. Piciorul Popii, Vf. Straciorul, Vf. Bistriciorul si inapoi spre Vf. Struniorul, poiana Terha, Poiana Ciungii Vadanei, Poiana Ciungilor pana ajungem in satul Piatra Fantanele.

Din Piatra Fantanele intram pe drumul comunal 5A, mergem un kilometru si intram pe primul drum forestier spre dreapta care face legatura cu drumul comunal 4E pe care il urmam pana ajungem in satul Lunca Ilvei.

Traversam Lunca Ilvei pana ajungem la drumul comunal 44 unde facem dreapta, urmam drumul pana ajungem in satul Șanț.

Din Șanț urmam traseul cruce albastra pana la o rascruce de drumuri unde facem stanga spre microhidrocentrala Cobasel, urmam traseul spre Pestera din Valea Cobaselului pana intram pe un traseu punct albasstru langa refugiul din Saua Curatel, de acolo urmam traseul pana ajungem in Vf. Ineu unde intram pe traseul de creasta a muntiilor Rodnei. De pe Ineu ne indreptam spre Vf. Coasta Neteda, Vf, Cisa, Vf Omului, Vf. Gargalau, Saua Galatului, Vf. Aniesu Mare, Tarnita la Cruce, Vf. Rebra.

Din Vf Rebra intram pe traseu banda albastra spre Vf. Buhaescu Mare, Vf Pietrosu Rodnei si de acolo coboram spre orasul Borsa unde este finalul de traseu.

Etape

Etapa 1; Vatra Dornei - baza Varfului Pietrosul Calimanilor (zona de camping)

Etapa 2; Pietrosul Calimanilor - Piatra Fantanele

Etapa 3; Piatra Fantanele - Șanț

Etapa 4; Șanț - Șaua Galațului (zona de camping)

Etapa 5; Șaua Galațului - Borșa

Descriere

Traseul este foarte lung dar iti ofera posibilitatea de a parcurge atat creasta Muntiilor Calimani cat si creasta Muntiilor Rodnei cu o zona de tranzitie intre satele Piatra Fantanele si Șanț unde putem sa degustam putin si cultura locala sau sa ne aprovizionam pentru traseul lung din Muntii Rodnei.

- Rezervatia 12 Apostoli din Calimani este deosebit de frumoasa, este un complex de roci eruptive cu figuri zoomorfe si antropomorfe unice prin frumusețea și forma lor. Apare de exemplu figura unui moș cu barbă - spre nord, a unui bătrân - spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce amintește silueta lui Nefertiti etc.. Printre acestea se remarcă figura misterioasă a Moșului ce prezintă trei fațete distincte - toate cu chip uman. De asemenea reprezinta un punct de atracție și datorită legendelor despre aceste locuri. În trecut, de sărbătoarea celor 12 Apostoli (29 iunie) localnicii urcau din zonele învecinate pentru a sărbători „Moşii din Călimani” cu originea în străvechiul cult dacic al soarelui, bradului şi focului având ca temă principală cultul moşilor şi strămoşilor.

- Parcul Natural Calimani -  Un parc natural constituit in mare masura din munti vulcanici este o raritate, insa aceasta raritate exista si se numeste Parcul Natural Calimani. Situat in nordul tarii si acoperind 24.000 de hectare care se intind pe raza a patru judete, parcul este o adevarata oaza de liniste si vegetatie rara, in care descoperi la orice pas cate-o minune a naturii.Peisaje impresionante care te lasa mut de uimire, existenta celui mai mare crater vulcanic din tara (al carui diametru atinge aproape 10 kilometri), fauna bogata si selecta (cocosul de mesteacan este un locatar nelipsit al parcului), flora deosebita din care nu lipsesc bujorul romanesc de munte, zambrul si jneapanul, precum si relieful deosebit au facut ca aceasta zona sa fie declarata arie protejata inca din anul 2003.

- Rezervatia speologica Pestera Cobasel - Este situată pe versantul stâng al Văii Cobăşel, la aproximativ 6 km de comuna Şanţ. Peştera are o lungime de 570 de metri şi o denivelare de 30m. În peşteră trăiesc colonii de lilieci ocrotiţi prin lege. Ca să vizitaţi peştera trebuie să purţati echipament corespunzător, o sursă de lumina şi să fiţi însoţiţi de un angajat APNMR. Peştera se poate vizita gratuit, atât vara cât şi iarna, când liliecii hibernează.
În apropierea peşterii sunt pădurile de conifere a căror vegetaţie este formată din brazi, ferigi, rododendroni, ciuboţica cucului şi licheni.
Rezervaţia este străbătută de râul Cobăşel, unde se poate practica raftig-ul. 

- Parcul Natural Muntii Rodnei - Munții Rodnei constituie al doilea parc național ca mărime din țară și totodată unul dintre cele mai bine conservate peisaje glaciare din România. Are o creastă impresionantă, singura comparabilă cu cea a Carpaților Meridionali din afara acestui segment. Este singurul loc din lume în care putem admira opaițul Munților Rodnei și unul dintre puținele locuri rămase la noi în țară în care mai putem întâlni cocoșul de mesteacăn.

Observații

Muntii Calimani sunt mai salbatici si exista sanse sa va intalniti cu animale salbatice. Traseele sunt bine marcate, refugiile din Calimani sunt noi, stil cabanuta de lemn.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseu 150 km; Vatra Dornei - Muntii Calimani - Muntii Rodnei - Borsa în Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră