Touristik Label - 717MN70: traseul 69 TA (Valea Gârda Seacă) - Izbucul Tăuzului

Derivația Valea Gârda Seacă - Izbucul Tăuzului
Traseul 70 Punct Albastru este traseul de acces la Izbucul Tăuzului de sub peretele de calcar al Pietrei Tăuzului, cel mai adânc sifon explorat din România, de o culoare azurie fermecătoare. Este căutat deopotrivă de speologi și turiști, cunoscut și ca Izbucul de la Moara Filii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
0,36km
Durată
~0:15h
Urcare
42m
Coborâre
9m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din drumul de pe Valea Gârda Seacă, la o intersecţie a unei poteci la stânga, cum se urcă spre satul Casa de Piatră. Poteca traversează o pădure, trece peste două poduri şi în 15 minute ajunge la Izbucul Tăuzului.

Etape

traseul 69 TA (Valea Gârda Seacă) - Izbucul Tăuzului

Descriere

 

Traseul 70 PA este derivația care coboară de pe Valea Gârda Seacă spre Izbucul Tăuzului, un mic lac azuriu care a inundat o peșteră scufundată - atrăge scufundători din toată Europa. Derivație de cca. 15 -20 min de drumeție. 

Izbucul Tăuz are etimologia din cuvântul ”a izbucni” și din ”tăuz”, inexistent în DEX, un cuvânt cu proveniență din limba maghiară, asemănător cu ”tău”, deci este vorba de un lac format din apa ce iese de sub munte, din izbuc. Potrivit speologilor, este de fapt o peșteră ramificată, scufundată și umplută cu apă, explorată (până în prezent) pe 87 m adâncime și 375 m ascendent, considerat cel mai adânc sifon explorat din România. Apa care iese prin Izbucul Tăuz este de fapt apa care intră în munte prin peşterile Coiba Mică și Coiba Mare, aflate la 2,5 km mai în amonte. (vezi descriere traseul 67)

Traseul subteran al apei a atras foarte mulți cercetători și speologi, care au încercat din toate cele trei capete, respectiv prin cele două coibe, precum și prin Izbucul Tăuz, dar fără succes. Încercările au culminat în anul 2002 cu moartea lui Rafal Garski, un scafandru experimentat din Polonia. Este cunoscut în zonă și sub numele de Izbucul de la Moara Filii. 

La Izbucul Tăuz se poate ajunge pe poteca CR (Peştera Gheţarul Scărişoara - Complex turistic Padiş) sau pe îngustul drum forestier ce șerpuiește din localitatea Gârda de Sus, cale de cca.  9 – 10 km, pe Valea Gârda Seacă, trecând de Cătunul Dobrești, apoi de cătunul Gârda Seacă și tot mai departe printre casele moțești din ce în ce mai izolate, construite în locuri de o frumusețe idilică, până la Cătunul Filești. Acolo, aproape de ultima aşezare, se văd ruinele unei construcții, din pietre de râu, care a fost odată Moara lui Filea. 

Urmăm o potecuță, în jos, printr-o pădure tânără, trecem peste două poduri şi în 15 min ajungem la un perete vertical de calcar, stâncos, la baza căruia, plin de pietre pe margine, găsim un mic lac de culoare verde albăstruie: Tăul Izbucul Tăuz.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

traseul 69 TA (Valea Gârda Seacă) - Izbucul Tăuzului in Alba, Bihor-Padiş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră