Touristik Label - 402MN13: traseul BA-Padina Hotarului - Vf. Turnu

Pe Padina Hotarului spre Vf. Turnu
Traseul 13 Cruce Albastră face legătura între drumul Zărnești - Colțul Chiliilor și Vârful Turnu (1923 m), primul vârf reprezentativ pentru Creasta Nordică a Pietrei Craiului, în urcare pe firul îngust al Padinei Hotarului. Un traseu potrivit pentru cei obișnuiți cu urcări susținute prin jnepeniș, săritori, grohotiș instabil și abrupt. Ascensiunea nu este recomandată atât timp cât există zăpadă sau plouă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
2,30km
Durată
2:30-3:15h
Urcare
930m
Coborâre
10m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din traseul 10 după cinci minute de urcat de la intersecţia cu traseul 11 (altitudine 944 m). Urmăm hăţaşul prin pădurea de foioase care treptat se răreşte şi lasă locul unui gang de 7-8 metri lăţime. După circa 160 de metri diferenţă de nivel panta se accentuează şi urcăm pe grohotiş căutând serpentinele cele mai uşoare. Continuăm urcuşul susţinut şi la 1310 metri pe peretele din dreapta (peretele stâng în sens geografic) găsim o grotă de 4-5 metri adâncime cu apă care se prelinge pe peretele din fundul grotei. În urcare trecem trei trepte stâncoase pe firul văii (una dintre ele are un cablu fixat parţial în stâncă), continuăm urcarea pe dreapta şi la 1480 m trecem pe partea stângă a văii pe o brână deasupra ultimei trepte stâncoase. După 80 de metri de urcat (pantă 30%) intrăm prin hăţaşul pietros din mijlocul jnepenilor şi pe el mergem circa 130 de metri pe o pantă de 20%. Ieşim din jnepeni, urcăm pe lângă peretele stâng (geografic) pe marginea grohotişului, trecem deasupra acestuia pe partea dreaptă (geografic) a văii până la un pinten ierbos (loc de odihnă). De aici continuăm pe muchia cu jnepeni în sus circa 200 de metri şi hăţaşul ne conduce pe lângă un perete vertical în stânga. Trecem o treaptă stâncoasă între perete şi jnepeni şi după 10 minute de urcat ajungem în traseul 20 la altitudinea de 1863, 50 de metri diferenţă de nivel mai jos de Vârful Turnu (1923 m).

Etape

traseul BA - Padina Hotarului - Vf. Turnu (1923 m)

Descriere

Traseul 13 CA este traseul cel mai scurt dintre Zărnești și Vf. Turnu, urcând abrupt pe valea de abrupt denumită Padina Hotarului, dar cu peisaje fermecătoare în toate direcțiile. Un traseu solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cel mult 4 - 4.5 h de drumeție. 

Pornim din Zărneşti pe marcajul BA (traseul 10) și urcăm lin pe pantele versantului nordic al muntelui Piatra Mică până în Valea Crăpăturii, unde lăsăm marcajul BG (traseul 11) la stânga și continuăm scurt (5 min) spre Padina Hotarului. Poteca CA traversează pădurea de foioase care abundă în vegetație apoi valea se îngustează, pereţi înalţi şi verticali ne delimitează cursul şi abia ne vine a crede pe unde şi-a făcut loc acest traseu marcat. În curând intrăm în lumea jnepenilor pe o potecă foarte îngustă și abruptă. 

După încă o urcare susținută, ajungem la traseul principal de creastă PR  (traseul 20) la 1863 m alt, 50 m diferenţă de nivel mai jos de Vârful Turnu (1923 m).Ca observație, acest traseu este inaccesibil pe timp de iarnă, este solicitant și necesită o bună pregătire fizică, dar oferă perspective spectaculoase asupra pereților calcaroși ai Pietrei Crailor.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

traseul BA-Padina Hotarului - Vf. Turnu în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră