Touristik Label - 602MN14: traseul BA-Padina Şindileriei-Vf. Turnu

Pe Padina Șindileriei spre Creasta Nordică
Traseul 14 Cruce Roșie face legătura între poteca Zărnești - Refugiul Diana și Vârful Turnu (1923 m), primul vârf reprezentativ pentru Creasta Nordică a Pietrei Craiului, în urcare pe firul îngust al Padinei Șindileriei. Un traseu potrivit pentru cei obișnuiți cu urcări susținute prin jnepeniș, săritori, grohotiș instabil și abrupt. Mare atenţie dacă parcurgeţi astfel de trasee în grupuri mai mari. Pietrele care alunecă sub bocanci se pot prăvăli la vale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
1,63km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
730m
Coborâre
30m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la altitudinea de 1170 m din traseul 10. Pe o pantă de 45 de grade urcăm 140 de metri diferenţă de nivel prin pădurea de foioase deasă şi pe alocuri cu zone cu liane şi copaci căzuţi. Chiar la ieşirea din pădure se vede firul îngust al Padinei Şindileriei blocat de mică săritoare denumită Săritoarea cu Scară (1350 m) (iniţial era o scară de lemn care a fost înlocuită cu un cablu metalic). După depăşirea Săritorii cu Scară firul văii se deschide larg şi urcăm pe o pantă cu grohotiş anevoios circa 140 de metri cu panta de 36%. Urmăm spre stânga firul principal al văii şi ajungem la altitudinea de 1630 de metri la baza unui amfiteatru stâncos cu pereţi aproape verticali. Firul văii se închide în faţă cu o săritoare înaltă pe care o evităm urcând o pantă cu grohotiş de 80 de metri diferenţă de nivel (pantă 53%). Din capătul grohotişului urcăm pe la baza unui pinten stâncos şi facem dreapta spre est pe hăţaşul dintre jnepeni. Trecem câteva praguri stâncoase şi lăsăm în stânga Colţii Calului. Urmăm poteca ce urcă în continuu pe muchia cu jnepeni şi, mergând spre sud-est, coborâm pe o placă înclinată spre şaua Padinei Şindileriei. De aici urmăm linia crestei printre jnepeni şi ajungem printr-o ultimă urcare de 10-15 metri diferenţă de nivel pe Vârful Turnu (1923 m) (legătură cu traseul 20).

Etape

traseul BA - Padina Şindileriei - Vf. Turnu (1923 m)

Descriere

Traseul 14 CR face legătura între zona Șaua Chiliilor și  Vf. Turnu, urcând abrupt pe valea de abrupt denumită Padina Șindileriei, dar cu peisaje fermecătoare în toate direcțiile. Un traseu solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cel mult 3 - 3.5 h de drumeție. Traseu “închis” iarna datorită avalanșelor, valea are porțiuni înguste de stâncărie din care nu se poate evita o eventuală alunecare de zăpezi și ghețuri.

Farmecul pereților de calcar ce dau măreția acestor munți este irezistibilă pentru mulți din iubitorii de munte. Intrarea în traseu se face  la altitudinea de 1170 m, din marcajul BA (traseul 10) - ce leagă Zărnești de Refugiul Diana și traversează Creasta Nordică a Pietrei Craiului pe Brâna Caprelor și Șaua Padinei Închise. 

Pe o pantă de 45 de grade urcăm 140 m diferenţă de nivel prin pădurea de foioase deasă şi pe alocuri cu copaci căzuţi până întâlnim firul îngust al Padinei Șindileriei blocat de mică săritoare denumită Săritoarea cu Scară (1350 m) - iniţial era o scară de lemn care a fost înlocuită cu un cablu metalic. Mai sus de acest prag, poteca urcă puternic pe grohotiș mărunt și instabil, pe firul văii, până la aprox. 1500 m alt., sub Cetățile Șindileriei. 

De aici continuăm la stânga pe un vâlcel secundar foarte abrupt: Padina Șindileriei se bifurcă în două, pe o pantă cu grohotiș, ținem cât mai aproape de perete sau de jnepeni. Când ajungem la aprox 1700 m alt, poteca se strecoară printre jnepeni pe creasta îngustă dintre cele două văi. Atenție la marcajele turistice care indică locurile prin care trebuie să te strecori: dificultăți de orientare și pereți expuși. Ieșim pe o coastă mai domoală, la aprox 1850 m alt. De-aici până pe vârful Turnu, ne vom lupta cu jnepenii. Odată ajunși pe vârful Turnu (1923 m), suntem în creasta Pietrei Craiului, lângă indicatorul turistic, unde întâlnim traseul principal de creastă PR  (traseul 20).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

traseul BA-Padina Şindileriei-Vf. Turnu în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră