Touristik Label - 115MN26: Traseul CR-Poiana Izvoarele

Legătura Monumentul Eroilor (de la Grui)-Poiana Izvoarele
Traseul 26 Bandă Albastră este traseul de legătură între traseul de creastă BR (sub Vf. Grui) și Poiana Izvoarele, vizitând Monumentul Eroilor de la Grui, locul unde 60 de ostași români și-au dat viața în timpul Primului Război Mondial.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,23km
Durată
~1:00h
Urcare
66m
Coborâre
101m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu scurt, puţin peste 2 km, o potecă largă prin jnepeniş, care face legătura între traseul de creastă 01 (BR) şi traseul 43 (PR) - caldera Călimanilor. Dupa primii 250 m se ajunge la Monumentul Eroilor de la Grui, monument construit în onoarea eroilor din Primul Război Mondial. La aprox.1,6 km de la pornire, acesta intersectează traseul 45 (CR), care vine din Gura Haitii şi merge către Coada Pietrosului.

Etape

Traseul CR-Monumentul Eroilor (de la Grui)-Poiana Izvoarele

Descriere

Traseul 26 BA este traseul de acces la Monumentul Eroilor de la Grui, construit în onoarea eroilor din Primul Război Mondial. Este un traseu scurt, de legătură, în aprox. 1 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Accesul în traseu se face din Drumul Maria Theresia, de sub Vf. Grui (1879 m), vârf cunoscut în rândul localnicilor pentru evenimentele care au avut loc în timpul Primului Război Mondial. De altfel, întreg masivul Călimani a constituit linie de front. Se spune că un tânăr cioban (pe nume Lazor Bozga), în vârstă de 16 ani, care păştea oile în apropierea acestuia, a urcat spre vârful Gruiului pentru a vedea cu ochii lui ceea ce rămăsese în urma războiului. El a descoperit osemintele a numeroase trupuri de soldaţi, a marcat locul și apoi a fost construit un monument în cinstea eroilor. Până la sfârşitul vieţii sale, Lazor Bozga a întreţinut mormântul, aşezând în timp mai multe cruci, pe care avalanşele de pe munte le-au distrus.

În anul 2005, pe acest loc s-a ridicat un monument închinat eroilor români (la 1730 m alt.), iar de atunci este o tradiție ca în fiecare an, de Rusalii, eroii de pe Grui să aibă parte de o rugăciune și o lumânare aprinsă, în memoria jertfei lor. Accesul la traseu se face fie din traseul principal de creastă BR (traseul 1), fie dinspre Izvoarele Dornei -  varianta PG (traseul 49) sau Gura Hăitii - varianta CR (traseul 45).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul CR-Poiana Izvoarele în Suceava, Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră