Touristik Label - 1602MB38: Traseul localităţilor miniere din Banatul Montan / Mining towns trail in the Mountainous Banat

0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
225,10km
Urcare
4262m
Coborâre
4414m

Tabs

Indicaţii de orientare

Zonele miniere din ţara noastră ascund minunăţii naturale, iar mineritul este o tradiţie a oamenilor muntelui care intră încet dar sigur în istorie. Mineritul este în Banat o activitate industrială care a scris destinele oamenilor, a adus bucurii şi a dezvoltat comunităţi, dar a cauzat şi multe tragedii. Activitatea minieră din Banat se cunoaşte încă din anii 105-106 când romanii au adus primii colonişti din Dalmaţia şi au dezvoltat mineritul în Munţi Banatului, practicat până atunci de daci cu mijloace rudimentare. Mineritul cunoaşte o importantă dezvoltare în perioada de ocupaţie austro-ungară, devenind principala ocupaţie a locuitorilor din Banatul Montan. Astăzi, rând pe rând, în Caraş-Severin au fost închise minele de la Dognecea, cele de uraniu de la Lisava şi Ciudanoviţa, cele de cărbune de la Lupac, Anina şi Baia Nouă, apoi cariera de la Doman, lăsând în urmă cicatrice greu de închis, întrebări, debusolare, probleme economice şi sociale, dar şi poveşti şi aventuri cu oameni bravi. Traseul de faţă propune etape de excursii de ciclism montan în Munţii Banatului, sub care se află kilometri de galerii miniere şi galerii de peşteri, pentru a promova această tradiţie a locului şi pentru a prezenta turistului ce ajunge în Banat pe două roţi o bucată de istorie trăită de oamenii locului. Astfel, majoritatea localităţilor în care mineritul a fost principala îndeletnicire sunt legate prin trasee de ciclism montan.

Etape

Traseul localităţilor miniere din Banatul Montan / Mining towns trail in the Mountainous Banat

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul localităţilor miniere din Banatul Montan / Mining towns trail in the Mountainous Banat în Caraş-Severin, Banat Ciclist este un traseu de Ciclism dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră