Touristik Label - 610MN39: Turda - Drumul Domnilor - Cabana Cheile Turzii

Legătura Turda - Cabana Cheile Turzii, pe Drumul Domnilor
Traseul 39 Cruce Roșie este traseul la picior între municipiul Turda și Cabana Cheile Turzii, pe Drumul Domnilor (accesibil MTB). Ieșim din oraș, urcăm pe Vf. Hodiniş (445 m) - cu vederi panoramice, apoi ținem interfluviul dintre V. Pordei și Arieș, cu reperul Cheilor Turzii în față..Priveliști spre Podişului Transilvaniei și rezervația Cheile Turzii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,35km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
240m
Coborâre
130m
Vârf
516m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din Turda, Piaţa Romană, din apropierea cofetăriei-pizzerie Dana. Folosim Strada Ana Ipătescu și apoi Strada Cheii ca să ieșim din oraș, apoi urmăm firul pârâului Pordeiu pe malul stâng (dreapta cum urcăm), trecând prin câteva livezi. La mai puţin de 400 m de ultima casă trecem pârâul și intrăm pe un drum care trece pe sub autostrada A3. Urcăm pe culmea dealului, trecem de o fermă și urmăm cu ușurinţă interfluviul dintre pârâul Pordeiului și Arieș, 4,5 km de la A3. Întâlnim DJ103G, pe care după doar 500 m ajungem la drumul asfaltat ce vine din localitatea Cheia, pe care coborâm la Cabana Cheile Turzii.

Etape

Turda - Drumul Domnilor - Cabana Cheile Turzii

Descriere

Traseul 39 CR face legătura între municipiul Turda și Cabana Cheile Turzii la picior pe calea cea mai scurtă (Drumul Domnilor). Este o plimbare ușoară, fără diferențe mari de nivel, în aprox. 2 - 3 h de drumeție.

Pornim din Turda și urmăm firul pârâului Pordeiu pe malul stâng, trecem prin câteva livezi, apoi pe sub autostrada A3. De aici urcăm ușor pe o movilă, având în faţă profilul Cheii Turzii, iar în dreapta cel al Cheii Turenilor. Ne angajăm pe Drumul Domnilor (accesibil MTB) și trecem pe lângă Vf. Hodiniş (445 m), pe care merită să urcăm pentru a ne bucura de un larg tur de orizont. Dincolo de municipiul Turda, putem observa succesiunea de culmi ale Podişului Transilvaniei (N), o parte din marea carieră de la Sănduleşti (extremitatea culmii calcaroasă a Petreştilor) și terasele cursului inferior al Arieşului (S).

Continuăm spre V pe culmea molcomă dintre valea largă a Arieşului şi valea săpată de pârâul Pordeiulu. Ajungem la parcarea cu drumul ce vine de la Cheia (traseul 41), de unde coborâm spre cabana Cheia Turzii, cu imaginea fermecătoare a cheilor în față. Cu o lungime de 3.5 km, pereți înalți și abrupți, turnuri, contraforturi, platouri carstice și peșteri, Cheile Turzii se pot vizita fie pe cursul apei (traseul 33), fie pe versanți (traseul 34).  Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, mai apoi fiind inclusă în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seama monumente ale naturii.

Observații

Marcaje aproape inexistente

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Turda - Drumul Domnilor - Cabana Cheile Turzii in Cluj, Trascău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră