Touristik Label - 810MN40: Turda - Săndulești - Cabana Cheile Turzii

Legătura Turda - Cabana Cheile Turzii, prin Săndulești
Traseul 40 Punct Galben este traseul de legătură între municipiul Turda și Cabana Cheile Turzii, trecând prin localitatea Săndulești, în majoritate pe drum auto. De la hotarul dintre Turda și Săndulești, marcat cu o cruce de piatră, trecem pe sub A3 și urmăm drumul județean ce străbate localitatea Săndulești, apoi coborâm abrupt spre Cabana Cheile Turzii. Traseu recomandat pentru cicloturism.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
7,60km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
280m
Coborâre
180m
Vârf
568m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

În partea de nord a municipiului Turda, folosim străzile Cocoșului și Turturelelor ca să ieșim din localitate, apoi urmăm drumul de pământ care urcă pe deal la hotarul dintre Turda și Săndulești, unde se află o cruce de piatră veche. Coborâm pe același drum, traversăm autostrada A3 pe dedesubt și intrăm în Săndulești, unde întâlnim DJ103G. Străbatem localitatea și continuăm pe acesta până în apropierea Cheilor Turzii, unde drumul face o curbă la stânga și unde se află o cabană izolată. Aici părăsim drumul, trecem pe lângă cabană și coborâm abrupt pe o cărare (împreuna cu traseul 32 TA) prin pădure, pe lângă pârâul Vapa, până la Cabana Cheile Turzii.

Etape

Turda - Săndulești - Cabana Cheile Turzii

Descriere

Traseul 40 PG face legătura între municipiul Turda și Cabana Cheile Turzii prin localitatea Săndulești. Este un traseu ușor, recomandat pentru cicloturism, fără diferențe mari de nivel, în aprox. 2 - 3 h de drumeție. Recomandat MTB.

Porni din Turda, ne îndreptăm spre autostradă, traversâm hotarul dintre Turda și Săndulești, apoi localitatea Săndulești, de unde urcăm pe capătul nordic al Culmii Hășdate, lăsând în dreapta (N) marea carieră de la Sănduleşti (extremitatea culmii calcaroasă a Petreştilor) și terasele Podişului Transilvaniei (la S). 

Urmăm apoi drumul județean ce străbate localitatea apoi ajungem la o cabană izolată, unde părăsim drumul, pe o potecă care coboară abrupt alături de TA (traseul 32) prin pădure, pe lângă pârâul Vapa, până la Cabana Cheile Turzii. Cu o lungime de 3.5 km, pereți înalți și abrupți, turnuri, contraforturi, platouri carstice și peșteri, Cheile Turzii se pot vizita fie pe cursul apei (traseul 33), fie pe versanți (traseul 34).  Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, mai apoi fiind inclusă în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seama monumente ale naturii.

Observații

Marcaje aproape inexistente

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Turda - Săndulești - Cabana Cheile Turzii in Cluj, Trascău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră