Touristik Label - 710MN30: Tureni - Cheile Turenilor - Copăceni

Traseul Cheile Tureni (Turului)
Traseul 30 Punct Albastru este traseul ce parcurge Cheile Tureni, săpate de pârâul Racilor în aceeași formațiune calcaroasă cu Cheile Borzești și Cheile Turzii. Străbatem cheile pe un mal sau celălalt, alternativ, trecem o porțiune scurtă mai solicitantă, depășim o mică cascadă și ajungem la zona de picnic a localității Copăceni.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,78km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
70m
Coborâre
210m
Vârf
524m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă de la marginea localităţii Tureni, unde pârâul Racilor intră în strânsoarea stâncilor. După ce trece pe lângă vechea moară de apă, nefolosită azi și printr-o carieră, traseul intră între pereţii cheilor urmărind firul apei. Parcurgerea sa necesită atenţie și este mai ușoară pe vreme uscată și la ape mici. Deși scurte, cheile au un farmec aparte. Urmărind firul apei printr-o vegetaţie luxuriantă, poteca alege un mal sau celălalt, alternativ. Într-un singur loc, traseul părăsește vremelnic pârâul urcând pe malul drept pentru a depăși o mică cascadă. Mai există un loc mai dificil unde traseul urcă pe stâncile de pe malul stâng și unde era instalat mai demult un cablu. La ieșirea din chei întâlnim câteva cabane lângă un mic lac, de unde un drum pietruit ne duce printr-o zonă pitorească vizitată de amatorii de picnic în localitatea Copăceni.

Etape

Tureni - Cheile Turenilor - Copăceni

Descriere

Traseul 30 PA este un traseu de dificultate medie, foarte puțin amenajat, traversând spectaculoasele Chei ale Turului, un defileu sălbatic, cu zone unde pereții de calcar sunt apropiați până la câțiva metri. Marcaj deficitar, cca. 3-4 h de drumeție. .

Pornim de la marginea localităţii Tureni, unde pârâul Racilor intră în chei, trecem printr-o carieră, apoi urmăm firul apei. Se recomandă traversarea pe vreme uscată și la ape mici. Există câteva pasaje care trebuie trecute prin cățărare (dar fără dificultăți deosebite) și câteva cascade (între care Cascada Evantai), unde vara ne putem răcori. 

Cheile Turenilor, cu un relief carstic relativ tânăr, marcat de lapiezuri și doline formate mai ales pe versantul stâng, sunt sălbatice și pitorești, cu înălțimea maximă de cca. 160 m la ieșirea către Copăceni. Pe versantul drept se regăsesc mici peșteri, care sunt însă simple cavități, cu lungimi de la câțiva metri la maximul de 58 m, în cazul Peșterii Liliecilor. 

Cheile Turenilor oferă posibilitatea de practicare a alpinismului și escaladei, ca și în cazul Cheilor Turzii. În zonă a fost amenajată poteca tematica ”Aventură in epoca de piatra”. La ieșirea din chei există câteva cabane, apoi un drum pietruit duce la zona amenajată de picnic a localității Copăceni.

Observații

Marcaj aproape inexistent

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Tureni - Cheile Turenilor - Copăceni în Cluj, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră