Touristik Label - 110MN31: Tureni - Dl Petridului - Cheile Turzii

Legătura Tureni - Cheile Turzii, peste Dl Petridului
Traseul 31 Bandă Albastră este legătura cea mai scurtă la picior, între localitatea Tureni și Cheile Turzii, cu direcţia generală N-S. Străbatem localitatea Tureni, trecem autostrada A3 pe un pasaj rutier și urcăm pe culmea dealului Petridului, cu acces la versantul stâng al Cheilor Turzii. Priveliști spre Depresiunea Turenilor, cariera Săndulești, defileul Hăşdatelor, satele Deleni şi Miceşti, versantul stâng al Cheilor Turzii ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,34km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
300m
Coborâre
370m
Vârf
745m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă de la DN1 (E60) și străbate localitatea Tureni având același traseu cu DJ103G. Trecem autostrada A3 pe un pasaj rutier. Apoi cotim pe DJ107L spre dreapta (vest) și la 200 m o săgeată albastră ne indică că e momentul să părăsim drumul și să ne angajăm în urcuș pe dealul Petridului. Lăsând în stânga cariera Săndulești, ţinem în principal culmea dealului împreună cu traseul 1 (BR). Semnele sunt rare și șterse, dar nu sunt probleme deosebite de orientare. După 2,5 km de la A3, întâlnim un stâlp indicator, răscrucea cu traseul 32 (TA). Aici cotim dreapta (vest) și continuăm plimbarea pe deal și după alţi 2,2 km ajungem la versantul stâng al Cheilor Turzii. Împreuna cu marcajele BR și PR coborâm abrupt până la Valea Hașdatelor, amonte de Cheile Turzii.

Etape

Tureni - A3 - Dl Petridului - Cheile Turzii

Descriere

Traseul 31 BA face legătura între localitatea Tureni și Cheile Turzii peste dealurile molcome ce conduc la Valea Hășdate. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 600 de m diferențe de nivel, în cca. 3 - 4 h de drumeție. 

După ce părăsim localitatea Tureni, trecem autostrada și urcăm pe culmea dealului Petridului, lăsând în stânga cariera Săndulești. Ajungem la un stâlp indicator, unde întâlnim TA (traseul 32) - ce duce la Cabana Cheile Turzii. BA cotește dreapta și continuă plimbarea pe dealul Săndului cca 2,2 km, până ajunge pe versantul stâng al Cheilor Turzii. O coborâre abruptă ne scoate la un loc amenajat cu băncuțe, la marginea satului Petreștii de Jos.

Cu o lungime de 3.5 km, pereți înalți și abrupți, turnuri, contraforturi, platouri carstice și peșteri, Cheile Turzii se pot vizita fie pe cursul apei (traseul 33), fie pe versanți (traseul 34).  Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, mai apoi fiind inclusă în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seama monumente ale naturii.

Observații

Marcaje șterse

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Tureni - Dl Petridului - Cheile Turzii in Cluj, Trascău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră