Touristik Label - 1010MN32: Tureni - Izvorul Romanilor - Cabana Cheile Turzii

Legătura Tureni - Cabana Cheile Turzii, pe deasupra Cheilor Tureni
Traseul 32 Triunghi Albastru este traseul care leagă localitatea Tureni de Cabana Cheile Turzii, trecând pe deasupra Cheilor Tureni. Trecem autostrada A3, ajungem la Izvorul Romanilor, lăsăm Săndulești la dreapta și străbatem dealurile molcome ce conduc la Valea Hășdate. Priveliști Cheilor Tureni, a Cheilor Turzii și a văilor înconjurătoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,97km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
350m
Coborâre
425m
Vârf
672m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Plecăm din localitatea Tureni și ne îndreptăm spre ieșirea din sat dinspre Cheile Tureni, unde se află un izvor puternic. Un marcaj foarte vechi TA de pe un stâlp ne sugerează să nu coborâm în chei, ci să menţinem aceeași direcţie. Folosim una din potecile care merge pe versantul drept al cheilor la înălţime și admirăm cheile de sus. Continuăm parcursul spre sud pe marginea pădurii dese până la autostrada A3. Cum nu o putem traversa, cotim stânga și mergem pe marginea ei mai bine de 1 km. Coborâm sub pasajul autostrăzii, trecem pe dedesubt și ajungem la Izvorul Romanilor, deosebit de puternic. De aici urcam la DJ107L, lăsăm în dreapta două blocuri și intrăm pe drumul care merge la cariera Săndulești. Ieșim la pășune, părăsim drumul spre dreapta (vest) pentru a urca ușor pe deal la stâlpul indicator cu traseele 1 și 31. Aici cotim stânga (sud) și în scurt timp reîntâlnim drumul pe care l-am părăsit de curând. Folosind acest drum coborâm ușor, printre două ferme la DJ103G. Trecem pe lângă o cabană izolată și coborâm abrupt pe o cărare, împreună cu traseul 40 (PG), prin pădure, pe lângă pârâul Vapa, la Cabana Cheile Turzii.

Etape

Tureni - Izvorul Romanilor - Cabana Cheile Turzii

Descriere

Traseul 32 TA face legătura între localitatea Tureni și Cheile Turzii pe deasupra Cheilor Tureni. Este un traseu ușor, fără diferențe mari de nivel, pe dealurile molcome ce conduc la Valea Hășdate, în aprox. 3 - 4 h de drumeție. Marcaj deficitar. 

Pornim din localitatea Tureni spre Cheile Tureni, ajungem la un izvor puternic, apoi urcăm pe deasupra Cheilor Tureni, pe versantul drept al cheilor, admirăm cheile de sus. Cheile Turenilor, cu un relief carstic relativ tânăr, marcat de lapiezuri și doline, formate mai ales pe versantul stâng sunt sălbatice și pitorești, având înălțimea maximă de cca. 160 m la ieșirea dinspre Copăceni. Pe versantul drept (sub noi), se regăsesc mici peșteri, care sunt însă simple cavități, cu lungimi de la câțiva m, la maximul de 58 m, în cazul Peșterii Liliecilor. 

Continuăm pe la liziera păduri până la autostrada A3, apoi pe lângă cariera Săndulești, depășim Izvorul Romanilor și ajungem la un stâlp indicator. Aici întâlnim magistrala BR a Apusenilor  - sectorul Trascăului (traseul 1) și BA (traseul 31) - ce urcă peste Dealul Săndului, la versantul stâng al Cheilor Turzii. TA urcă ușor pe deal, depășește o cabană izolată, apoi continuă pe lângă pârâul Vapa, până la Cabana Cheile Turzii.

Cu o lungime de 3.5 km, pereți înalți și abrupți, turnuri, contraforturi, platouri carstice și peșteri, Cheile Turzii se pot vizita fie pe cursul apei (traseul 33), fie pe versanți (traseul 34).  Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, mai apoi fiind inclusă în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seama monumente ale naturii.

Observații

Marcaj aproape inexistent

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Tureni - Izvorul Romanilor - Cabana Cheile Turzii in Cluj, Trascău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră