Iubitorii muntelui aleg anumite tronsoane pentru a vizita, cu precădere, cele mai atractive dintre obiectivele turistice. Astfel, lângă Tureni, se pot vizita Cheile Turenilor (traseul 30), cu un relief carstic relativ tânăr, marcat de lapiezuri și doline formate mai ales pe versantul stâng. Pe versantul drept, se regăsesc mici peșteri, care sunt însă simple cavități, cu lungimi de la câțiva metri la maximul de 58 m, în cazul Peșterii Liliecilor. Prezența pereților abrupți (160 m la ieșirea dinspre Copăceni) oferă posibilitatea de practicare a alpinismului și escaladei. Dincolo de autostrada A3, de-a lungul pârâului Hășdate, ne așteaptă mult mai cunoscutele Cheile Turzii.
Cu o lungime de 3.5 km, pereți înalți și abrupți, turnuri, contraforturi, platouri carstice și peșteri, Cheile Turzii se pot vizita fie pe cursul apei (traseul 33), fie pe versanți (traseul 34). Dacă străbatem cheile din aval spre amonte ne întâmpină panorama peretelui stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus pot fi admirați Pereții cu Trepte, cu cel mai mare grohotiș la bază: Grohota Pădurii. Zona este de asemenea un punct de atracție pentru alpiniști, preferat fiind Peretele Uriaș, înalt de peste 200 m. Cheile Turzii este rezervație naturală inclusă în patrimoniul UNESCO.
În preajma localității Rimetea, găsim Muntele Piatra Secuiului cu cele două vârfuri Piatra Secuiului și Colţii Trascăului, de o frumusețe greu de egalat. La poalele muntelui, merită vizitat satul secuiesc Rimetea, cu pensiuni, muzee, magazine de suveniruri, două biserici și case, toate albe. Datorită eforturilor de conservare depuse de localnici şi restaurării (nealterate) a 138 de case tradiţionale secuieşti, satul Rimetea a fost declarat, în anul 2000, zonă arhitecturală şi urbană protejată. Mulți consideră satul Rimetea cel mai frumos sat din Transilvania, atât din punct de vedere al mediului înconjurător, cât şi al construcţiilor din sat.
Piatra Secuiului este unul din cele mai înalte masive din Trascău şi adăposteşte câteva guri de peşteri, cea mai cunoscută fiind Grota Haiducilor (traseul 9), cu o deschidere asemănătoare unui portal cu 3 arcade. Cele mai înalte piscuri ale masivului se înalță atât de mult, încât soarele răsare de după primul și dispare după al doilea, urmând să răsară încă o dată, motiv pentru care se spune că la Rimetea soarele răsare de două ori. Putem urca pe vârful Piatra Secuiului pe CR (traseul 7), iar panorama de aici, asupra satului, a cetății Colțești și a Depresiunii Trascău, privite parcă din avion, merită tot efortul.
Comentarii