Touristik Label - 310MN01A: Tureni - Măn. Petridului - Rimetea

Sectorul Tureni - Cheile Turzii - Piatra Secuiului
Traseul 1A BR este primul sector din traseul de creastă al Munților Trascău și oferă acces la Cheile Turenilor, Cheile Turzii, Piatra Secuiului și Colţii Trascăului. De pe Colţii Trascăului admirăm satul Rimetea și Pădurea Oprită de sub Vf. Ardașcheia. În centrul satului Rimetea găsim pensiuni, muzee, magazine de suveniruri, două biserici și case, toate albe. Este sat turistic inclus în patrimoniul UNESCO.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
36,00km
Durată
14:00-15:00h
Urcare
1506m
Coborâre
1517m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul BR pleacă din Cluj-Napoca (zona Colina – Mănăștur), străbate Dealurile Feleacului, se apropie de versantul drept al Cheilor Turenilor şi apoi traversează autostrada A3 pe un pasaj rutier. De aici și până în Cheile Turzii, traseele 1 și 31 au aceeași rută. Amonte de Cheile Turzii trecem Valea Hășdatelor, urcăm pe lângă pădure şi apoi parcurgem Culmea Petreștilor printr-o zonă de pășune și tufișuri. De la Noua Mănăstire a Petridului, cotim spre stânga (SV) și coborâm la drumul paralel cu Valea Arieșului, pe care-l urmăm până la podul peste Arieș. Însoţim DN75 mai puţin de 1 km, străbatem localitatea Moldovenești și apoi o pădure. Ieșim pe spinarea unui deal golaș, iar după o zonă cu pășuni și pâlcuri de copaci, urcăm în șaua dintre Vf. Piatra Secuiului și Vf. Colţii Trascăului. Dacă avem timp, ne putem abate până pe unul din vârfuri. Reveniţi la traseu, urmăm un scurt parcurs pe curba de nivel, după care ne angajăm într-o coborâre abruptă și solicitantă prin pădurea din partea nordică a masivului. La ieșirea din pădure, panta se mai îndulcește și pe un drumeag intrăm în nordul localităţii Rimetea. Urmăm DJ107M până în centrul satului, unde se află o piaţă mare având în mijloc un izvor foarte puternic, amenajat frumos. Localitatea este candidată la includerea în patrimoniul UNESCO, casele albe sunt frumos conservate, există pensiuni, muzee, magazine de suveniruri, două biserici și altele.

Etape

Tureni - A3 - Dl. Petridului - Ch. Turzii - Măn. Petridului - V. Arieșului - Moldovenești - Piatra Secuiului - Rimetea

Descriere

Iubitorii muntelui aleg anumite tronsoane pentru a vizita, cu precădere, cele mai atractive dintre obiectivele turistice. Astfel, lângă Tureni, se pot vizita Cheile Turenilor (traseul 30), cu un relief carstic relativ tânăr, marcat de lapiezuri și doline formate mai ales pe versantul stâng. Pe versantul drept, se regăsesc mici peșteri, care sunt însă simple cavități, cu lungimi de la câțiva metri la maximul de 58 m, în cazul Peșterii Liliecilor. Prezența pereților abrupți (160 m la ieșirea dinspre Copăceni) oferă posibilitatea de practicare a alpinismului și escaladei. Dincolo de autostrada A3, de-a lungul pârâului Hășdate, ne așteaptă mult mai cunoscutele Cheile Turzii. 

Cu o lungime de 3.5 km, pereți înalți și abrupți, turnuri, contraforturi, platouri carstice și peșteri, Cheile Turzii se pot vizita fie pe cursul apei (traseul 33), fie pe versanți (traseul 34). Dacă străbatem cheile din aval spre amonte ne întâmpină panorama peretelui stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus pot fi admirați Pereții cu Trepte, cu cel mai mare grohotiș la bază: Grohota Pădurii. Zona este de asemenea un punct de atracție pentru alpiniști, preferat fiind Peretele Uriaș, înalt de peste 200 m. Cheile Turzii este rezervație naturală inclusă în patrimoniul UNESCO.

În preajma localității Rimetea, găsim Muntele Piatra Secuiului cu cele două vârfuri Piatra Secuiului și Colţii Trascăului, de o frumusețe greu de egalat. La poalele muntelui, merită vizitat satul secuiesc Rimetea, cu pensiuni, muzee, magazine de suveniruri, două biserici și case, toate albe. Datorită eforturilor de conservare depuse de localnici şi restaurării (nealterate) a 138 de case tradiţionale secuieşti, satul Rimetea a fost declarat, în anul 2000, zonă arhitecturală şi urbană protejată. Mulți consideră satul Rimetea cel mai frumos sat din Transilvania, atât din punct de vedere al mediului înconjurător, cât şi al construcţiilor din sat. 

Piatra Secuiului este unul din cele mai înalte masive din Trascău şi adăposteşte câteva guri de peşteri, cea mai cunoscută fiind Grota Haiducilor (traseul 9), cu o deschidere asemănătoare unui portal cu 3 arcade. Cele mai înalte piscuri ale masivului se înalță atât de mult, încât soarele răsare de după primul și dispare după al doilea, urmând să răsară încă o dată, motiv pentru care se spune că la Rimetea soarele răsare de două ori. Putem urca pe vârful Piatra Secuiului pe CR (traseul 7), iar panorama de aici, asupra satului, a cetății Colțești și a Depresiunii Trascău, privite parcă din avion, merită tot efortul.

Observații

Marcaje șterse în jud. Cluj. Pe ultima porţiune, întalnim marcajul vechi BA.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Tureni - Măn. Petridului - Rimetea în Cluj, Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră