Touristik Label - 1125MN12: Turnu Ruieni - Culmea Cerbului - Măru

Legătura Turnu Ruieni - Măru (pe la Turnul lui Ovidiu)
Traseul 12 Triunghi Galben facilitează accesul la donjonul medieval Turnul lui Ovidiu, un excelent punct de observare spre satele de pe Valea Sebeşului sau spre Muntele Mic şi Muntele Ţarcu. Pornim din Turnu Ruieni spre satul Măru, peste Culmea Cerbului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
16,00km
Durată
6:00-6:30h
Urcare
777m
Coborâre
696m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Primăria Turnu Ruieni înaintăm spre Borlova 50 m, până la o bifurcaţie, şi urmăm marcajele care însoţesc un drum pietruit la stânga. Urmărim marcajele până la ieşirea din sat, unde trecem un pod. Urmează două intersecţii, la prima intersecţie ne păstrăm direcţia de mers, iar la a doua intersecţie alegem drumul în urcare uşoară, din partea stânga. Urmează un urcuş de aproximativ 1,5 km până la donjonul medieval, un excelent punct de observare spre satele de pe Valea Sebeşului sau spre Muntele Mic şi Muntele Ţarcu. Odată ajunşi la donjon, urmăm drumul de culme. Urmează o alternanţă a zonelor cu poieni, pădure şi ocazional defrişări. În zonele cu defrişare multitudinea de drumuri forestiere determină o orientare mai dificilă în teren. După alţi 7 km parcurşi, din apropierea Vârfului Bătrânului marcajul PR care ne-a însoţit până aici coboară spre Valea Mâloasa. Marcajul TG coboară în schimb spre nord-est spre Măru. Urmărim poteca care coboară 3 km pe culme, spre confluenţa Văilor Tânărului şi Bătrânului. De aici urmărim drumul forestier de pe partea dreaptă a Văii Saşa până în Măru. Pe măsură ce ne apropiem de Măru vom întâlni primele sălaşe şi livezi cu meri.

Etape

Turnu Ruieni - Donjonul medieval - Culmea Turnului - Poiana Lazu - Culmea Cerbului - Vf. Bătrânului - Valea Saşa - Măru

Descriere

Traseul 12 TG face legătura între comuna Turnu Ruieni și satul Măru, vizitând Turnul lui Ovidiu, acum în ruine. Un traseu destul de lung, cu aprox. 700 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție până la Măru. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme. 

Intrând pe Valea Sebeșului, dinspre Caransebeș, străbatem Comuna Turnu Ruieni, dominată de construcție veche care îți atrage cu ușurință atenția. Pe culmea Dealului Stârminiţa (420 m alt.) se află ruinele unui turn medieval, cu scopuri militare (observație și apărare). Locul propice în care este situat oferă deschidere atât către Valea Sebeşului, cât şi spre Culoarul Timiş-Cerna. Donjonul este monument istoric.

Datarea obiectivului este incertă. Se apreciază că „turnul lui Ovidiu” a fost clădit în secolul XIV. O primă atestare documentară datează de la jumătatea secolului XV, ca fiind parte din patrimoniul unor nobili unguri. Una din legendele locului spune că numele turnului ar veni de la anticul poet roman Ovidiu, exilat la Tomis (azi, Constanţa), însă șansele ca el să fi ajuns aici, sunt extrem de scăzute. TG face legătura între Valea Sebeşului și Bistra Mărului.

Urcăm alături de PR (traseul 13) - Circuitul Turnu Ruieni până la ruinele turnului, de unde se deschid priveliști excelente spre Valea Sebeşului, Muntele Mic sau Muntele Ţarcu. De-aici se urmează drumul de culme printr-o succesiune de poieni și păduri rărite, unde orientarea este mai greu de făcut (marcaje rare). În apropierea Vârfului Bătrânului, lăsăm PR la stânga și continuăm pe piciorul acestuia spre V. Saşa, la primele sălaşe şi livezi din Măru.

Observații

Marcaj deficitar până la donjonul medieval, apoi marcaj rar până pe Culmea Cerbului. De pe Culmea Cerbului până la Măru nu este marcat traseul.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Turnu Ruieni - Culmea Cerbului - Măru in Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră