Touristik Label - 925MN13: Turnu Ruieni - Culmea Cerbului - Vf. Bătrânului - Turnu Ruieni

Circuitul Turnu Ruieni (pe la Turnul lui Ovidiu)
Traseul 13 Punct Roșu facilitează accesul la donjonul medieval Turnul lui Ovidiu, un excelent punct de observare spre satele de pe Valea Sebeşului sau spre Muntele Mic şi Muntele Ţarcu. Pornim din Turnu Ruieni peste Culmea Cerbului, apoi revenim la Valea Sebeșului pe DJ Valea Mâloasa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
17,90km
Durată
7:00-7:30h
Urcare
863m
Coborâre
872m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de tip circuit cu pornire din Turnu Ruieni şi urmăreşte vizitarea donjonului medieval. Pe porţiunea Turnu Ruieni-Vârful Bătrânului traseul este comun cu ruta TG care de la vârf coboară spre Măru. De la Primăria Turnu Ruieni înaintăm spre Borlova 50 m până la o bifurcaţie şi urmăm marcajele care însoţesc un drum pietruit la stânga. Urmărim marcajele până la ieşirea din sat, unde trecem un pod. Urmează două intersecţii, la prima intersecţie ne păstrăm direcţia de mers iar la a doua intersecţie alegem drumul în urcare uşoară din partea stângă. Urmează un urcuş de aproximativ 1,5 km până la donjonul medieval, un excelent punct de observare spre satele de pe Valea Sebeşului sau spre Muntele Mic şi Muntele Ţarcu. Odată ajunşi la donjon, urmăm drumul de culme. Urmează o alternanţă a zonelor cu poieni, pădure şi ocazional defrişări. În zonele cu defrişare, multitudinea de drumuri forestiere determină o orientare mai dificilă în teren. După alţi 7 km parcurşi, din apropierea Vârfului Bătrânului, marcajul TG care ne-a însoţit până aici coboară spre Măru. Traseul PR în schimb urmăreşte drumurile forestiere care coboară spre Valea Mâloasă. Odată ajunşi pe drumul care însoţeşte malul drept al văii, avem de coborât 6 km până la drumul judeţean. De aici, facem stânga şi continuăm spre Turnu Ruieni, punctul de pornire în acest circuit.

Etape

Turnu Ruieni - Donjonul medieval - Culmea Turnului - Poiana Lazu - Culmea Cerbului - Vf. Bătrânului - Valea Mâloasa - DJ 608A - Turnu Ruieni

Descriere

Traseul 13 PR face un circuit în comuna Turnu Ruieni vizitând Turnul lui Ovidiu, acum în ruine. Un traseu destul de lung, cu aprox. 700 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție (tot circuitul). Iarna, zăpezile mari pot pune probleme. 

Intrând pe Valea Sebeșului, dinspre Caransebeș, străbatem Comuna Turnu Ruieni, dominată de construcție veche care îți atrage cu ușurință atenția. Pe culmea Dealului Stârminiţa (420 m alt.) se află ruinele unui turn medieval, cu scopuri militare (observație și apărare). Locul propice în care este situat oferă deschidere atât către Valea Sebeşului, cât şi spre Culoarul Timiş-Cerna. Donjonul este monument istoric.

Datarea obiectivului este incertă. Se apreciază că „turnul lui Ovidiu” a fost clădit în secolul XIV. O primă atestare documentară datează de la jumătatea secolului XV, ca fiind parte din patrimoniul unor nobili unguri. Una din legendele locului spune că numele turnului ar veni de la anticul poet roman Ovidiu, exilat la Tomis (azi, Constanţa), însă șansele ca el să fi ajuns aici, sunt extrem de scăzute. PR face un circuit între Valea Sebeşului și Vf. Bătrânului.

Urcăm alături de TG (traseul 12) la ruinele turnului, de unde se deschid priveliști excelente spre Valea Sebeşului, Muntele Mic sau Muntele Ţarcu. De-aici se urmează drumul de culme printr-o succesiune de poieni și păduri rărite, unde orientarea este mai greu de făcut (marcaje rare). În apropierea Vârfului Bătrânului, lăsăm PR în față și coborâm spre Valea Mâloasă, la drumul județean care ne conduce înapoi spre Turnu Ruieni.

Observații

Marcaj deficitar până la donjonul medieval, apoi marcaj rar până pe Culmea Cerbului. Marcajul este din nou bun pe Valea Măloasa.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Turnu Ruieni - Culmea Cerbului - Vf. Bătrânului - Turnu Ruieni in Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră