Traseul 16 CR face legătura dintre V. Someșului Rece și Moara de Pădure, pe culmea dintre Mănăstirea Muntele Rece și Cetatea Liteni. Este un traseu destul de solicitant, lung, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 6 -7 h de drumeție. Are segmente MTB.
Pornim din satul Uzina, de la confluența Someșului Rece cu valea Bârlogu (Râșca Mică) și luăm ca reper panoul informativ referitor la rezervaţia naturală Corabia, montat pe o stâncă înaltă la marginea drumului. Urcăm până la vechiul baraj (dezafectat) al centralei hidroelectrice Someşu Rece, ce alimenta odinioară Clujul (Barajul Talieni). De la baraj, continuăm printr-o poiană presărată cu bolovani de mari dimensiuni, apoi urcăm printr-o pădure de fag și prin fânaţe până în cătunul Chirilești. Există și o variantă care urcă pe Muntele Corabia la Cariera Corabia, declarată monument natural, cu o formă bizară.
Poposim într-o şa de unde ne putem bucura de o largă privelişte spre Creasta Plopilor, iar dincolo de valea Bârlogu, cătunul Arsuri, poiana Dudaia şi Vf. Măgura (1345 m). Coborâm domol printre casele cătunului Păltinei, apoi abrupt în serpentine, pe Valea Râșca, la satul Muntele Rece – Mâţești. Ieșim pe o vale la stânga, printre case, la zona de fânațe a cătunului Bordești. La cca. 2.5 h de la start, ajungem la drumul spre Șaua Plopilor.
După ce trecem pe lângă Mănăstirea Muntele Rece, intersectăm TR (traseul 15) Finișel - Dobrin. Mănăstirea poartă hramul Înălțarea Domnului, a fost ridicată în 1994 și se află pe locul numit „La eroi”, loc de cinstire a memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei în toamna anului 1944. Din Șaua Prislop, continuăm pe un drum de care, în urcuş lin prin dreapta vârfului Boancăş, pe culmea golaşă paralelă cu Valea Ierii, printr-o succesiune de poieni și păduri de unde putem admira culmea calcaroasă a Petreştilor, cu fascinantul monument al naturii Cheile Turzii.
După ce trecem de un vârf împădurit, apoi de obârşia Văii Ogrăzii și de un izvor puternic, ocolim prin dreapta vârful Piatra Mare, cu aspectul său ruiniform și ajungem la platoul releului TV, loc de lansare îndrăgit de parapantişti, cu privelişti în toate direcţiile. Putem observa în dreapta ruinele cetăţii Lita, cocoţate pe o stâncă, spre care poteca coboară pe un vâlcel. În şaua de deasupra cetăţii întâlnim marcajul TR (traseul 17) - ce vine de la Liteni și PG (traseul 18) - Circuitul Cetății Liteni.
Ruinele cetății Liteni / Lita sunt printre cele mai pitorești ruine medievale din Ardeal, cu un trecut foarte zbuciumat. Merită să facem o tură în jurul cetăţii, pe o potecă firavă ce se strecoară pe sub pereții monumentul istoric șubrezit de vreme. Din șa coborâm prin pădure la un izvor și continuăm pe malul stâng al pârâului Carpenilor, până în Moara de Pădure, în locul numit La Poruţ. Din acest loc se fac cca. 6 km până în Băişoara, pe drum asfaltat.
Comentarii