Touristik Label - 1007MN62: V. Sâmbetei - Piatra Caprei - Căldarea sub Cheia Bândei

Legătura Valea Sâmbetei - Piatra Caprei - La Cruce
Traseul 62 Triunghi Albastru este traseul de vizitare a stâncii Piatra Caprei (cca. 1800 m), într-o zonă care arată ca Piatra Craiului în miniatură, cu multe vâlcele și grohotiș. Potecă sălbatică, invadată de vegetație, poate pune probleme de orientare. Priveliști spre Muchia Drăguș, abruptul Piatra Caprei, Vf. Cheia Bândei și Fereastra Mare a Sâmbetei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
3,89km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
830m
Coborâre
270m
Vârf
1839m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Valea Sâmbetei, aproape de intrarea în golul alpin, se bifurcă spre est traseul care urcă spre Piatra Caprei. Traversăm râul şi urcăm pieptiş pe marginea unui vâlcel. În partea superioară intrăm într-o zonă cu jnepeniş şi ne îndreptăm în traversare ascendentă către SE, pe sub peretele masiv de calcar. Intrăm într-o zonă care arată că o Piatra Craiului în miniatură. Urcăm şi coborâm mai multe vâlcele printr-o zonă cu grohotiş. Zona devine foarte sălbatică şi năpădită de vegetaţie. Continuăm traversarea spre sud, identificând cu destul de mare greutate patul potecii prin vegetaţia bogată. După câteva zig-zag-uri traversăm un pârâu de forma unui canion şi ajungem pe o pantă largă înierbată, punctată de jneapăn pitic şi ienupăr. Aici intersectăm traseul care urcă spre Cheia Bândei.

Etape

Valea Sâmbetei - Piatra Caprei - Căldarea sub Cheia Bândei

Descriere

Traseul 62 TA face legătura între valea Sâmbetei și poteca spre Vârful Cheia Bândei, trecând pe sub abruptul Piatra Caprei. Deși scurt, este un traseu destul de dificil, sălbatic, cu peste 1000 de m diferențe de nivel, în aprox. 4 h de drumeție. Nerecomandat iarna - traversează zone expuse. 

Traseul pornește din valea Sâmbetei, aproape de ieșirea din pădure în golul alpin, coborând de la Cabana Valea Sâmbetei pe poteca TR (traseul 60) - care urcă aici dinspre Popasul Turistic Valea Sâmbetei. Găsim stâlpul indicator TA spre E, spre Piatra Caprei. Trecem de confluența pâraielor Piatra Caprei și Sâmbăta și urcăm pe malul drept al pârâului Piatra Caprei, pe o culme împădurită. Părăsim firul apei și urcăm pe serpentine într-o zonă cu jnepeniş, până la Piatra Caprei, pe sub peretele masiv de calcar. 

Impresia generală este că am descoperit o Piatra Craiului în miniatură, urcând și coborând mai multe vâlcele printr-o zonă cu grohotiș (expusă). Intrăm în sălbăticie, unde cu greu identificăm patul potecii prin vegetația bogată. După câteva zig-zag-uri de-a coasta Muchiei Sâmbetei, traversăm un pârâu de forma unui canion și ajungem pe o pantă largă înierbată, cu jnepeniș pitic şi ienupăr. Aici întâlnim poteca PR (traseul 63) care urcă spre Vârful La Cheia Bândei. 

Din această intersecție de poteci se poate observa Muchia Drăgușului, Căldările Răcorelelor, Fereastra Mare a Sâmbetei din creasta principală, Vârful Cheia Bândei și Cabana Valea Sâmbetei, jos în vale.

Dacă continuăm spre V, ajungem aproape de locul numit “La Cruce”, de unde se poate reveni pe poteca TR (traseul 60), înapoi la Cabana Valea Sâmbetei, sau putem urca în creastă, prin Fereastra Mare a Sâmbetei.

Observații

Marcaj rar, poteca cu probleme în zona superioară.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Sâmbetei - Piatra Caprei - Căldarea sub Cheia Bândei în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră