07MN62: V. Sâmbetei - Piatra Caprei - Căldarea sub Cheia Bândei

Traseul nr. 62 Triunghi Albastru este traseul de vizitare a stâncii Piatra Caprei (cca. 1800 m), într-o zonă care arată ca Piatra Craiului în miniatură. În primă fază se traversează pârâul Piatra Caprei și se începe urcarea pe marginea unui vâlcel. Ajunși mai sus, într-o zonă cu jnepeniș, poteca continuă pe sub peretele masiv de calcar, prin grohotiș, apoi intră într-o zonă năpădită de vegetație, unde poteca este greu de identificat. Continuând de-a coasta pe versantul vestic al Muchiei Sâmbetei, se ajunge la locul numit “La Cruce”. Este un traseu solicitant, cu cca. 1000 de m diferențe de nivel, într-o ascensiune de aprox. 4 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Muchiei Drăgușului, a Căldărilor Răcorelelor și Fereastra Mare a Sâmbetei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
3,90km
Durată
~4:00h
Urcare
830m
Coborâre
270m
Vârf
1839m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Valea Sâmbetei, aproape de intrarea în golul alpin, se bifurcă spre est traseul care urcă spre Piatra Caprei. Traversăm râul şi urcăm pieptiş pe marginea unui vâlcel. În partea superioară intrăm într-o zonă cu jnepeniş şi ne îndreptăm în traversare ascendentă către SE, pe sub peretele masiv de calcar. Intrăm într-o zonă care arată că o Piatra Craiului în miniatură. Urcăm şi coborâm mai multe vâlcele printr-o zonă cu grohotiş. Zona devine foarte sălbatică şi năpădită de vegetaţie. Continuăm traversarea spre sud, identificând cu destul de mare greutate patul potecii prin vegetaţia bogată. După câteva zig-zag-uri traversăm un pârâu de forma unui canion şi ajungem pe o pantă largă înierbată, punctată de jneapăn pitic şi ienupăr. Aici intersectăm traseul care urcă spre Cheia Bândei.

Etape

Valea Sâmbetei - Piatra Caprei - Căldarea sub Cheia Bândei

Descriere

Traseul nr. 62 TA este un traseu mediu / dificill, urmând poteca ce urcă abrupt spre Piatra Caprei și apoi de-a coasta pe versantul vestic al Muchiei Sâmbetei până la intersecția de poteci “La Cruce”. Este un traseu cu marcaj rar, invadat de vegetație în partea superioară, ce poate pune probleme de orientare, nerecomandat iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Coborând de la Cabana Valea Sâmbetei pe marcaj triunghi roșu până la stâna din Valea Sâmbetei, la un stâlp indicator, vom trece de confluența pâraielor Piatra Caprei și Sâmbăta și vom urca pe malul drept al pârâului Piatra Caprei, ajungând pe o culme împădurită. În curând vom părăsi firul apei și vom urca pe serpentine într-o zonă cu jnepeniş, până la Piatra Caprei, pe sub peretele masiv de calcar.

Odată ajunși aici, impresia generală este că am descoperit o Piatra Craiului în miniatură, urcând și coborând mai multe vâlcele printr-o zonă cu grohotiș. La capătul ei, intrăm în sălbăticie, unde cu greu identificăm patul potecii prin vegetația bogată. După câteva zig-zag-uri de-a coasta Muchiei Sâmbete, vom traversa un pârâu de forma unui canion și vom ajunge pe o pantă largă înierbată, cu jnepeniș pitic şi ienupăr. Aici vom intersecta marcajul punct roșu care urcă spre Vârful La Cheia Bândei (traseul 63). Continuând puțin spre vest, pe marcajele acestuia, se va ajunge la locul numit “La Cruce”, de unde se poate urca pe marcajul Triunghi Roșu în Fereastra Mare a Sâmbetei (traseul 60).

Din această intersecție de poteci se poate observa Muchia Drăgușului, Căldările Răcorelelor, Fereastra Mare a Sâmbetei din creasta principală, Vârful Cheia Bândei și Cabana Valea Sâmbetei, jos în căldare.

Observații

Marcaj rar, poteca cu probleme în zona superioară.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Sâmbetei - Piatra Caprei - Căldarea sub Cheia Bândei în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment