07MN76: V. Sebeşului - Şaua Nămăii - Cantonul Rudăriţa

Traseul nr. 6 Triunghi Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între localitatea Sebeşu de Sus și creasta principală. În primă fază vom urma drumul spre sat din halta CFR, apoi vom traversa podul peste Râul Moașa Sebeșului și vom începe ascensiunea pe coama Culmii Moașei până la Cabana Suru. De aici vom străbate pădurea până în Fruntea Moaşei (Monumentul Salvamontiștilor), apoi Căldarea Găvanu și vom ajunge în creasta principală, în Curmătura Surului. Este un traseu de dificultate medie / dificilă, cu diferențe de nivel de peste 1800 de m, pe parcursul a 7 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva din șa asupra văilor înconjurătoare și asupra Vârfului Suru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy/medium
Distanţă
10,20km
Durată
~4:00h
Urcare
710m
Coborâre
530m
Vârf
1412m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism. Din Valea Sebeşului, după ce trecem de o microhidrocentrală, înainte de podul peste Sebeş, intrăm pe dumul forestier de pe Valea Fântânele, spre est. Ţinem drumul principal, la început drept, spre est, pe firul văi, apoi după o serpentină spre nord facem o voltă largă, după care continuăm spre est pe lângă o cabană de vânătoare, până când ajungem în creastă, în apropiere de Vf. Văcărea Mică. Aici intersectăm TG care coboară din zona Vf. Comisu. Putem urca pe TG până în creasta principală, în Şaua Comisu, sau putem continuă spre nord pe traseu comun cu TG până în Şaua Nămăii. De aici, putem continua către nord pe TG până în localitatea Mărgineni sau coborâm pe drumul forestier către est, până la Cantonul Rudăriţa.

Etape

Valea Sebeşului - Şaua Nămăii - Cantonul Rudăriţa

Descriere

Traseul nr. 6 TR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 7 ore, trecând pe la Cabana Suru și urcând în creastă în Curmătura Surului (Curmătura Găvanului), la altitudinea de 2113 m. În primă fază se urmează drumul sătesc paralel cu Valea Moașa Sebeșului, de la halta CFR din Sebeşu de Sus, apoi se iese din sat și se trece râul pe un pod (intesecție cu traseul 8).

            Ajunși la marginea pădurii, vom urma poteca prin pădure în urcuș ușor, pe Dealul Plăiețu, prin poieni și rariști de pădure, până în Curmătura La Cărarea Florii (1130 m), unde vom întâlni marcajul Triunghi Albastru ce urcă dinspre Valea Avrigului până aici. Alături de acesta ne vom continua itinerarul până în poiana unde se află Cabana Suru, într-un urcuș pronunțat pe Muchia Moașei, trecând de o zonă ușor accidentată, pentru aproximativ 1 h. Cabana Suru a fost modernizată recent, dispune de 35 de locuri în 4 camere și are o gazdă generoasă și discretă, iar curățenia și omenia sunt la mare preț.

De la cabană, vom urca din nou spre pădure, unde vom traversa un vâlcel scurt, apoi o poiană și vom continua în serpentine până la ieşirea în golul alpin, unde vom întâlni Monumentul Salvamontiștilor, ca simbol al operațiunilor de salvare din 18 martie 1980, unde o avalanșă a curmat viața salvatorului. Din Fruntea Moaşei, la vest de monument, vom coborî spre sud în Căldarea Găvanu, iar apoi vom urca constant în serpentine spre sud-est până în Curmătura Surului (Curmătura Găvanului), 2113 m; unde întâlnim poteca de creastă marcată cu bandă roșie (stâlp indicator). De la Cabana Suru până aici, am parcurs cca 2 ore.

Odată ajunși în șa, vom avea frumoase perspective asupra văilor înconjurătoare dintre care Căldarea Găvanu ne va capta atenția, iar spre dreapta, Vârful Suru (2283 m)  ne va invita să-l escaladăm, pe o potecă nemarcată și anevoioasă.

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Sebeşului - Şaua Nămăii - Cantonul Rudăriţa in Făgăraş, Braşov is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment