Touristik Label - 1102MN06: Valea Bârsa Mare-Refugiul Diana

Legătura Plaiul Foii - Refugiul Diana, spre Padina Popii
Traseul 6 Triunghi Galben face legătura între Cabana Plaiul Foii și Refugiul Diana, situat în Poiana Curmătura Prăpăstiilor (1510 m), sub pereții Padinei Închise și Padina Popii, din Creasta Nordică a Pietrei Craiului. Din loc în loc, ni se dezvăluie impunătorul tablou cu“lama” tăioasă și abruptă de roci sedimentare a Craiului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,90km
Durată
2:00-2:15h
Urcare
690m
Coborâre
10m

Tabs

Indicaţii de orientare

La circa 1000 de metri în aval de Cabana Plaiul Foii, pe Bârsa Mare, (prima parte a traseului 36) găsim săgeata indicatoare spre Refugiul Diana (2½ ore). Urmăm drumul de TAF ce face stânga peste apa din Valea Ciorânga Mare care adună apele Padinii lui Râie şi ale Văii Urşilor şi printr-o pajişte lungă urcăm spre firul Văii Urşilor. Atenţie: avem izvor potabil la intersecţia cu apa menţionată! După circa 15 minute de mers părăsim poiana şi intrăm în întunecata Vale a Urşilor pe care urcăm neîntrerupt. După 800 de metri de urcat găsim un izvor temporar şi continuăm printre copaci căzuţi. După 500 de metri (150 de metri diferenţă de nivel) trecem printre primii pereţi de stâncă ce formează uneori mici grote. De la circa 1280 de metri urcăm mereu până în Poiana Curmătura Prăpăstiilor (1510 m) unde găsim refugiul semisferic Diana (legătură cu traseele 10 şi 15).

Etape

Valea Bârsa Mare - Valea Urşilor - Refugiul Diana (1510 m)

Descriere

Traseul 6 TG leagă Cabana Plaiul Foii de Refugiul semisferic Diana, aflat sub Turnurile Dianei și Brâna Caprelor. Un traseu destul de solicitant, potrivit celor obișnuiți cu 700 m diferențe de nivel, într-o urcare abruptă de 2-3 h pe Valea Urşilor.

Cabana Plaiul Foii este principala bază către multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului, în esență, un fost adăpost pentru grăniceri. Cabana a suferit în timp o transformare demnă de toată admirația. Aici lemnul este la mare preţ, cu camere călduroase, dichisită, cu terasă pe malul râului, modernizată cu bun gust, dar care nu şi-a uitat istoria de cabană montană. Pentru mulți, însăși cabana este un loc de destinație, așadar trebuie avut în vedere acest aspect dacă doriți să înnoptați aici. Sunați pentru rezervare.

La cca. 1 km aval de Cabana Plaiul Foii, pe V. Bârsa Mare, pe drumul de legătură cu Zărnești, marcat BR (traseul 36) găsim săgeata indicatoare spre refugiul Diana. Poteca  urcă printr-o pajişte lungă spre firul Văii Urşilor, traversând Valea Ciorânga Mare, cu izvor. După cca 15 min. părăsim poiana şi intrăm în întunecata Vale a Urşilor pe care urcăm neîntrerupt.

După aprox. 800 m, găsim un izvor temporar şi continuăm printre copaci. Urcăm cca. 150 m diferenţă de nivel, până la niște pereţi de stâncă ce formează mici grote, apoi ajungem în Poiana Curmătura Prăpăstiilor (1510 m), unde găsim refugiul semisferic Diana. Dacă urcați la un punct de belvedere din apropiere veți putea vedea împrejurimile, Plaiul Foii și orașul Zărnești. De la Refugiul Diana există 2 variante de a urca în creastă, însă ambele necesită mare atenție și îndemânare (dovadă fiind crucile prezente pe poteci), cu zone echipate cu cabluri, deasupra grohotișurilor.

Varianta BA (traseul 10) pe Brâna Caprelor, deasupra adâncimilor Padinii Închise, cu vederi spre Orga Mare a Pietrei Craiului (versantul drept al Padinei Închise). Varianta TA (traseul 15) urcă pe sub peretele Turnurilor Dianei (Muchia Diana sau Muchia Padina Popii), echipată pe 2 porțiuni cu cablu și ajunge în Strunga Izvorului (1890 m), situată deasupra Muchiei Dianei, de unde se mai fac 15-20 min până pe Vf.Padina Popii (2018 m). Ascensiunea nu este recomandată pe zăpadă sau vreme umedă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Bârsa Mare-Refugiul Diana în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră