Touristik Label - 413MN02: Valea Drăganului-Cabana Vlădeasa

Legătura Valea Drăganului - Cabana Vlădeasa
Traseul 2 Cruce Albastră este traseul de legătură între Valea Drăganului și Cabana Vlădeasa. De la Gura Vișagului, traseul urcă peste culmile Dl. Mincii, Dl. Bănișorului și Dl Stânișoara până la Cabana Vlădeasa, accesibilă tot timpul anului. Trecem pe lângă Piatra Bănişorului, o formaţiune stâncoasă fotogenică, loc de amintire al luptelor trecute.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
18,55km
Durată
3:00-5:00h
Urcare
1132m
Coborâre
241m
Vârf
1509m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe în localitatea Valea Drăganului şi urmează drumul judeţean în direcţia Lunca Vişagului. De la ieşirea din Valea Drăganului mai parcurgem 1,5 km pe drumul judeţean până când ajungem la intersecţia cu drumul care duce în Tranişu. În acesta intersecţie se află şi vechea cooperativă. De la acestă intersecţie mai mergem 20 de metri, traversăm peste pod, părăsim drumul judeţean şi urmăm poteca din dreapta clădirii portocalii. Urmează o urcare abruptă prin pădure care duce până pe culmea dealului. De aici urmăm drumul ce leagă vechile gospodării risipite pe deal până când ajungem la o păşune întinsă. Continuând urcarea pe păşune vom ajunge în poiana în care se află Piatra Bănişorului, o formaţiune stâncoasă cu o cruce în vârf. Din acest punct mai sunt de parcurs 4 km de drum forestier până când ajungem în spatele Bazei Salvamont Vlădeasa. Până la Cabana Vlădeasa mai sunt 150 de metri.

Etape

sat Valea Drăganului-sat Vişagu-Piatra Bănişorului-Cabana Vlădeasa

Descriere

Traseul 2 CA este traseul de acces spre Cabana Vlădeasa, pornind din Valea Drăganului. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție cu peste 1300 de m diferențe de nivel, în aprox. 4 -5 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim din localitatea Valea Drăganului, pe drumul judeţean în direcţia Lunca Vişagului, iar după ce trecem de câteva serpentine, ajungem sus pe culme, la intersecţia cu drumul care duce în Tranişu. Traversăm podul și căutăm linia crestei, urcăm abrupt pe culmea dealului, iar după cca. 20 min. de urcuș prin pădure, ajungem pe dealul Mîncii, cu priveliști asupra câtorva vârfuri pietroase răzlețe. 

Ajungem la un drum ce leagă vechile gospodării risipite pe deal și la varianta TG (traseul 5) ce coboară la arborii de sequoia din Rogojel. După ce ocolim un vârf pietros prin dreapta, intrăm pe o păşune întinsă, apoi urcăm spre poiana în care se află Piatra Bănişorului, o formaţiune stâncoasă cu o cruce în vârf. Piatra din „Dealul Bănişorului” aduce aminte de luptele din timpul lui Avram Iancu pe aceste meleaguri, iar Crucea este ridicată în memoria eroilor din localitatea Vişagu.

De aici mai avem de parcurs 4 km pe un drum forestier care merge pe creastă cca. 30 min, după care coboară ușor, în poiana Frânturi, la Cabana Vlădeasa, situată la aprox. 1430 m alt. La cabană se poate ajunge și cu mașina pe varianta Bologa - Sacuieu - Rogojel - Cabana Vladeasa (drum de tara, pietruit, accesibil pentru mașini cu garda mare). Aici întâlnim marcajul de creastă BA (traseul 1) -care ocolește Vf. Vlădeasa, TR spre Rogojel (traseul 3) și TA spre Gura Zărnii / Lacul Drăgan (traseul 4). 

Cabana Vlădeasa este principala bază de acces spre Vf. Vlădeasa, Pietrele Albe, rezervația speologică Peștera Vârfuraşu, V. Stanciului (cu Cascada de la Tău și celebra Vălul Miresei) ș.a. Pentru acestea trebuie să urmăm marcajele PR și PA, respectiv circuitul mic al Vlădesei (traseul 6) + circuitul mare al Vlădesei / circuitul Răchițele (traseul 7).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Drăganului-Cabana Vlădeasa în Cluj, Vlădeasa este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră