Touristik Label - 1115MN08: Valea Repedea-Sat Miţa

Traseul 8 Triunghi Galben este traseul de legătură dintre Valea Repedea (sub barajul Colibiţa) și satul Miţa, pe drumuri forestiere, de tractor și de pământ. De pe Valea Repedea urcăm la Poiana Calului, apoi trecem prin Poiana Cofu și coborâm pe Valea Pănuleţ și Valea Colbul. Traseu recomandat pentru o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
21,51km
Durată
10:00-11:00h
Urcare
967m
Coborâre
878m
Vârf
1570m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de sub barajul Colibiţa, altitudine aproximativă 750 m, de pe DJ 173A, drum care urcă de la Bistriţa Bârgăului către Colibiţa. Chiar la intrarea pe traseu, înspre dreapta, pe Valea Repedea, există un panou infomativ şi o hartă, precum şi puţin spaţiu pt a parca câteva maşini. După câţiva zeci de metri se întâlneşte pe partea dreaptă o păstrăvărie. Urcarea continuă pe drumul forestier, iar aprox. la km 1,7 se poate vedea pe partea stângă un mic baraj pe Valea Repedea. După 7 km de la plecare şi o ascensiune de aprox. 570 m, traseul ajunge la un mic izvor pe partea stângă şi o cabană deasupra izvorului. Înainte de a ajunge la cabană, se coteşte dreapta şi se intră pe un drum de tractor, abrupt şi bolovănos, lung de aprox. 1,75 km, care urcă până în Poiana Calului. Se traversează poiana aproximativ perpendicular, ţinând puţin dreapta. De aici se intră din nou în pădure, pe un drum de pământ, care urcă mai lin, încă 1 km, când se ajunge în partea superioară a Poienii Cofu, cel mai înalt punct al traseului, 1600 m altitudine. Prin Poiana Cofu mai trece şi traseul 9 (BG) care merge până pe Vf. Bistricior. Tot aici e şi destinaţia a 3 trasee care urcă dinspre Valea Mureşului: traseul 10 (CA), traseul 11 (PA) şi traseul 17 (PR). Traseul TG traversează poiana, ţinând uşor stânga, înspre o stână, o cabană mare de lemn. Se face din nou stânga, pe după stână şi se intră în coborâre pe drumul forestier Pănuleţul. Se coboară pe acest drum destul de abrupt pt. aprox. 5,5 km când se intersectează traseul 6 (PG). Coborârea, mai lină de aici, continuă încă aprox. 3 km, până la gura pârâului Colbu. Aici se virează stânga, iar până la coada Lacului Colibiţa, în satul Miţa, destinaţia acestui traseu, mai sunt aprox. 2,5 km.

Etape

Valea Repedea-Poiana Calului-Poiana Cofu-Valea Pănuleţ-Sat Miţa

Descriere

Traseul 8 TG este traseul de legătură dintre Valea Repedea și satul Miţa, în majoritate pe drumuri forestiere și de tractor, accesibil și pentru cicloturism. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferență de nivel, în aprox. 10 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traseul porneşte de sub barajul Colibiţa înspre dreapta, pe Valea Repedea din dreptul unui panou informativ unde există și o mică parcare. Acces la traseu: DJ 173A Prundu Bârgăului - Bistriţa Bârgăului – Valea Repedea. Este un traseu fără dificultǎţi şi pasaje dificile - unul din traseele turistice pe bicicletă din zonă.

La scurt timp de la debut lasăm în partea dreaptă o păstrăvărie, apoi la km 1,7 se poate vedea pe partea stângă un mic baraj pe Valea Repedea. TG urcă aprox. 570 m diferență de nivel, ajunge la un mic izvor cu cabană, apoi cotește dreapta pe un drum de tractor, abrupt şi bolovănos, care urcă până în Poiana Calului. De aici avem o urcare lină pe un drum de pământ care ne conduce în partea superioară a Poienii Cofu (1600 m), altitudinea maximă din traseu. Aici întâlnim marcajul BG (traseul 9), care urcă pe Vf. Bistricioru, tocmai dinspre satul Cușma. 

La o stână cu cabană mare de lemn, facem stânga și coborâm abrupt pe drumul forestier Pănuleţul, apoi tot mai lin, până la gura pârâului Colbu, unde întâlnim traseele 3, 4 și 5. Aici se virează stânga și continuăm până la coada Lacului Colibiţa, în satul Miţa. 

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Repedea-Sat Miţa în Bistriţa-Năsăud, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră