Touristik Label - 404MN12: Vama Buzăului - Curmătura Stânii - Cabana Vf. Ciucaş

Legătura Vama Buzăuluii - Cabana Ciucaș
Traseul nr 12 Cruce Albastră este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș, făcând legătura între Vama Buzăului și Cabana Vârful Ciucaș, într-un urcuș la început domol pe dealul Seciu, apoi mai susținut pe culmea dintre Pârâul Laptelui şi Pârâul Hoţilor. Din Curmătura Stânii se continuă urcarea pe piciorul împădurit al Muntelui Chirușca, apoi se coboară pe platoul alpin unde este situată Cabana Vârful Ciucaș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,04km
Durată
4:15-5:30h
Urcare
940m
Coborâre
130m
Vârf
1610m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul localităţii Vama Buzăului (unde se găseşte vechea clădire a Vămii), urcăm pe drumul ce urmăreşte la stânga apa Buzăului, pentru 3,5 kilometri (cu un kilometru în urmă am depăşit pe dreapta o stână mare) şi facem dreapta, 90 de grade, pe valea Urlătorii Marii. Urmăm drumul de căruţă ce urcă pe dealul Seciu, până la stâna Mitoc, pe lângă liziera pădurii de fag. După circa 1,5 kilometri, urmăm liziera de fag şi molid la dreapta şi în capătul poienii ajungem la Piatra Mitocului, o stâncă de calcar solitară ce domină poiana. Pe la baza ei, cotim la stânga (sud) şi urmăm poteca care ne conduce către valea pârâului Ciclău. Ajungem la o stână mare şi coborâm prin stânga ei la drumul lat de pe valea Strâmbu. De aici, urmăm în amonte drumul  pietruit de pe valea Strâmbului, denumire dată de sinuozităţile cursului de apă. Mergem 1,3 kilometri pe drum şi ajungem la cabana Piruşca, aflată la gura Văii Laptelui. De aici, se desfăşoară tot pe drumul forestier Cheile Strâmbului. Noi intrăm prin curtea cabanei forestiere Piruşca şi trecem pe poarta aflată în amonte pe Pârâul Laptelui. Urmăm apa Pârâului Laptelui pentru 200 de metri şi urcăm abrupt pe culmea dintre Pârâul Laptelui şi Pârâul Hoţilor. Câştigăm repede altitudine printr-o zonă defrişată (lipsesc marcajele!) şi ajungem deasupra Izvorului Lăptişorului. De aici, urmăm la dreapta drumul de exploatare prin plantaţia de molid, pentru circa 500 de metri, urcăm pe lângă liziera pădurii şi cotim stânga în pădure pe poteca slab conturată. Urmăm marcajele slabe şi poteca spre sud-est şi, după circa 500 de metri, ajungem la intersecţia cu traseele 1 şi 8 de sub Curmătura Stânii. Urmărim la dreapta poiana lungă şi liziera stângă a pădurii pentru 290 de metri. Ajunşi în capătul poienii, traversăm Pârâul Hoţilor şi urcăm la dreapta şi apoi la stânga, până la Izvorul Hoţului. Urcăm prin poiană, urmând liziera dreaptă a pădurii şi apoi cea stângă, pentru a ajunge în partea cea mai înaltă a poienii. Ajungem într-o poiană-şa, de unde se vede o frumoasă panoramă a munţilor Siriu. Pe o curbă de nivel, în uşoară urcare prin pădurea de conifere, urmăm marcajele şi ieşim în partea de jos a poienii din şaua Chiruşca. Urcăm în şa, unde întâlnim traseul 7 venind din stânga. Cotim la dreapta, urmăm spre vest culmea printre poieni sau printre pâlcuri de molizi şi ocolim văiugile seci de la obârşia văii Berii. După 30 de minute de la şaua Chiruşca, ajungem la cabana Ciucaş (1595 m). În dreapta avem traseele 1 şi 14, iar în stânga traseele 4 şi 5.

Etape

Vama Buzăului - Curmătura Stânii (1435 m) - Şaua Chiruşca (1567 m) - Cabana Vârful Ciucaş (1595 m)

Descriere

Traseul nr. 12 CA este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 5.5 - 6 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1200 de m, traseu de legătură între Vama Buzăului și Cabana Vârful Ciucaș, în mare măsură pretabil și pentru cicloturism.

Parcă ascunsă într-un colț al județului Brașov, la poalele munților Ciucaș, pe partea opusă celei arhicunoscute (cu Cheia şi Muntele Roşu), Vama Buzăului și-a câștigat locul pe harta turistică a României, abia în ultimii ani când autoritățile au conștientizat potențialul acestei zone, cele mai cunoscute obiective din zonă fiind Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, Cascada Urlătoarea și Munții Ciucaș. Produsele tradiționale sunt la mare preț aici.

Pentru drumeția spre Cabana Ciucaș marcajul pornește din centrul localităţii Vama Buzăului (unde se găseşte vechea clădire a Vămii), urcă pe drumul care urmărește Valea Buzăului, apoi cotește la dreapta pe drumul de căruţă ce urcă pe dealul Seciu, până la stâna Mitoc, pe lângă liziera pădurii de fag, lăsând în urmă valea largă a Buzăului - Mare. Către E, atenţia ne este atrasă de vaste depresiuni, puţin adânci, mărginite în zare de culmile Tătarului şi Siriului. De la stână facem cca. 1,5 km urmărind liziera de fag şi molid la dreapta și ajungem la Piatra Mitocului, o stâncă de calcar solitară ce domină poiana, înaltă de peste 10 m. Continuăm pe marginea depresiunii ce se deschide sub platforma Pietriei Mitocului până în valea pârâului Ciclău, unde găsim o stână mare și ajungem la drumul lat de pe V. Strâmbu.

De aici, vom urma în amonte drumul pietruit de pe valea Strâmbului (denumire dată de sinuozităţile cursului de apă) pentru aprox 1,3 km, până la cabana Piruşca, aflată la gura Văii Laptelui. Aici lăsăm în dreapta drumul forestier ce continuă prin Cheile Strâmbului, intrăm prin curtea cabanei forestiere și urmăm mai departe apa Pârâului Laptelui.

În continuare, urcăm abrupt pe culmea dintre Pârâul Laptelui şi Pârâul Hoţilor (pe coasta muntelui Piatra Laptelui) și ajungem în dreptul Izvorului Lăptişorului. Urmând la dreapta drumul de exploatare prin plantaţia de molid, pentru cca.500 de m, continuăm pe lângă liziera pădurii, pe poteca slab conturată, până la intersecţia cu traseul de creastă BR - traseul 1 şi traseul 8 BA de sub Curmătura Stânii. Traversăm Pârâul Hoţului şi de la Izvorul Hoţului urcăm urmând liziera dreaptă a pădurii şi apoi cea stângă, pentru a ajunge în partea cea mai înaltă a poienii, de unde se vede o frumoasă panoramă a munţilor Siriu. Continuăm pe curbă de nivel ușor ascendentă și ieşim în partea de jos a poienii din şaua Chiruşca., unde întâlnim traseul 7 CR venind din stânga, de pe culmea Zăganu - Gropşoarele.

Cotim la dreapta printre poieni sau printre pâlcuri de molizi, pe Muntele Chirușca și ajungem în aprox  30 de min. la cabana Ciucaş (1595 m) (intersecţie cu traseele 1, 4, 5, 7 ). Cabana Vârful Ciucaș (defapt hotel de 3 stele) este situată în golul alpin din masivul Munții Ciucaș, într-un cadru liniștit înconjurat de peisaje uimitoare, departe de aglomerația și zgomotul din oraș, fiind cel mai apropiat punct de acces pentru Vârful Ciucaș, colosul de piatra Turnul Goliat și panorama Văii Chirușca.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vama Buzăului - Curmătura Stânii - Cabana Vf. Ciucaş în Braşov, Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră