Touristik Label - 604MN13: Vama Buzăului - Poiana Dălghiu - Vf. Ciucaş

Legătura Vama Buzăuluii - Vârful Ciucaș, pe Valea Dâlghiu
Traseul nr 13 Cruce Roșie este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș, făcând legătura între Vama Buzăului și Vârful Ciucaș, într-un urcuș la început domol (insesizabil) până în Poiana Dălghiului, apoi din ce în ce mai abrupt până pe Vf. Ciucaș. O ascensiune potrivită doar turiştilor şi montaniarzilor antrenaţi, obișnuiți cu urcări solicitante. Durata traseului este de 6 - 6.5 h
4

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,48km
Durată
4:45-5:45h
Urcare
1130m
Coborâre
0m
Vârf
1920m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul localităţii Vama Buzăului (unde se găseşte vechea clădire a Vămii), urmăm DJ 103A spre Dălghiu. După 7 kilometri, ajungem la valea Sasului şi cotim 90 de grade la stânga (sud-vest) pe un pod de piatră. Urmăm drumul pentru încă 2 km, până în capătul localităţii Dălghiu, unde drumul judeţean face o curbă strânsă la dreapta. De aici continuăm pentru 1,6 kilometri pe drumul larg, prin dreapta luncii Dălghiului, şi pe dreapta lăsăm traseul 20 spre Poiana Teslei. Continuăm pe drum, iar după o sută de metri lăsăm în stânga valea Prundului şi, după încă un kilometru, ajungem în Poiana Dălghiului, la o cabană de exploatare forestieră cu ţeavă de alimentare cu apă. De la cabana forestieră, mergem 80 de metri pe drumul forestier ce urcă în stânga şi, după gardul pepinierei, cotim la dreapta şi urcăm pe un drum de exlpoatare. Urmâm drumul pentru 760 de metri în urcare (120 de metri diferenţă de nivel), iar mai apoi poteca ce ne urcă în serpentine o diferenţă de nivel de aproape 300 de metri. Poteca urcă pe versantul estic al Plaiului Domnesc şi ajunge într-o zonă stâncoasă la 1470 de metri. Depăşim cu uşurinţă treptele de stâncă şi ajungem în şaua Ciucaş (1525 m). Prin pădure, cotim la dreapta, 180 de grade, trecem pe la baza unor pereţi stâncoşi şi, în al treilea perete de stâncă, găsim o mică fereastră. Urcăm pe sub ea şi la capătul peretelui suntem într-o şa aflată la 1673 m altitudine. Din această şa marcajele sunt foarte rare. Cotim dreapta, în urcare, până la Crucea lui Titi Negulici şi, pe creasta din dreapta noastră, vedem Mâna Dracului (Mâna cu Cinci Degete). Urmăm culmea slab marcată până când putem coborî în firul vâlcelului din dreapta, pe curbă de nivel. Traversăm vâlcelul şi apoi cotim la stânga şi urcăm direct pe culme, spre sud, având tot timpul în dreapta grupe de stânci golaşe singuratice. Poteca ne conduce în zona de vârf, la un stâlp metalic aflat la 50 de metri vest de vârful Ciucaş. De la stâlp, cotim stânga şi, după 50 de metri pe creastă, suntem pe vârful Ciucaş (1954 m).       

Etape

Vama Buzăului (790 m) - Poiana Dălghiu - Vf. Ciucaş (1954 m)

Descriere

Traseul nr. 13 CR este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 6 - 6.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1400 de m, traseu de legătură între Vama Buzăului și Vârful Ciucaș. Pretabil și pentru cicloturism până în Poiana Dălghiului.

Până în Poiana Dâlghiu se poate ajunge fie din Zizin (distanţă 18 km), fie din Vama Buzăului (distanţă 8 km), traseul ținând marcajul de pe copacii din marginea şoselei. Pentru început marcajul CR merge împreună cu marcajul CA (traseul 20 spre Poiana Teslei), urmând cursul pârâului Dâlghiu, într-o urcare domoală, cu priveliştea măreaţă a abruptului NV al Ciucaşului la orizont, mai exact coasta dintre Vf. Ciucaș și Colţii Nitrii, întreruptă de numeroase stânci colţuroase pitorești).

Din Poiana Dălghiu, după câteva minute de urcuș pe șosea, lăsăm CA traseul 20 la dreapta și continuăm urcarea pe şoseaua care însoţeşte apa Dălghiului, prin rarişti de pădure.şi, după încă 1 km, ajungem la o cabană de exploatare forestieră cu ţeavă de alimentare cu apă. Din acest loc, drumul ce suie până-n creasta Ciucaşului este cunoscut de localnici sub numele de Plaiul Domnesc, cu un urcuș pieptiș pe muchia împădurită, la început pe un drum de exploatare, apoi pe o poteca ce ne urcă în serpentine o diferenţă de nivel de aproape 300 de m.

Urcăm pe versantul estic al Plaiului Domnesc şi ajungem într-o zonă stâncoasă la 1470 de m, unde ne întâmpină niște trepte de stâncă (colți spălați) la finele cărora ieșim în şaua Ciucaş (1525 m) cu perspective frumoase ale împrejurimilor. Trecem printre colți pitorești și ne îndreptăm spre Gemenii Ciucașului.

Continuând prin pădure, trecem pe la baza unor pereţi stâncoşi şi, în al treilea perete de stâncă, vom găsi o mică fereastră care ne scoate într-o şa aflată la 1673 m altitudine. De aici, marcajele devin foarte rare, putând pune probleme de orientare pe vreme potrivnică. Poteca urcă mai departe prin muşchi și afini apoi trece pe lângă două stânci alăturate şi ascuţite, ce-au primit numele de "Gemenii Ciucaşului".

Urcând printre stânci și boscheți rari de jnepeni (zona cea mai sălbatică a Ciucașului) vom ajunge la Crucea lui Titi Negulici, lăsând în dreapta o succesiune de cinci stânci uriașe și o formațiune ce se aseamănă cu o mână uriaşă cu cele cinci degete ridicate în sus, numită "Mâna Dracului". De aici poteca începe a urca pieptiş culmea abruptă spre vârful muntelui, pe serpentine, având tot timpul în dreapta grupe de stânci golaşe singuratice, reprezentative pentru Munții Ciucaș. Suntem sub Vf. Ciucaş, ce se aseamănă cu o piramidă uriaşă, apoi ajungem la un stâlp metalic de unde se face stânga și după cca. 50 de m pe creastă (traseul 1), ajungem pe vârful Ciucaş (1954 m) cu o cuprinzătoare vedere de ansamblu asupra întregului masiv şi împrejurimilor sale.

Observații

Accesibil în zona poiana Dălghiu-vârful Ciucaş doar turiştilor şi montaniarzilor antrenaţi. Marcaje rare în zona de gol alpin.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vama Buzăului - Poiana Dălghiu - Vf. Ciucaş în Braşov, Ciucaş, Prahova este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
Average: 4 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Andi

Yes, I did it...

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, August 19, 2018
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră