Traseul nr. 13 CR este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 6 - 6.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1400 de m, traseu de legătură între Vama Buzăului și Vârful Ciucaș. Pretabil și pentru cicloturism până în Poiana Dălghiului.
Până în Poiana Dâlghiu se poate ajunge fie din Zizin (distanţă 18 km), fie din Vama Buzăului (distanţă 8 km), traseul ținând marcajul de pe copacii din marginea şoselei. Pentru început marcajul CR merge împreună cu marcajul CA (traseul 20 spre Poiana Teslei), urmând cursul pârâului Dâlghiu, într-o urcare domoală, cu priveliştea măreaţă a abruptului NV al Ciucaşului la orizont, mai exact coasta dintre Vf. Ciucaș și Colţii Nitrii, întreruptă de numeroase stânci colţuroase pitorești).
Din Poiana Dălghiu, după câteva minute de urcuș pe șosea, lăsăm CA traseul 20 la dreapta și continuăm urcarea pe şoseaua care însoţeşte apa Dălghiului, prin rarişti de pădure.şi, după încă 1 km, ajungem la o cabană de exploatare forestieră cu ţeavă de alimentare cu apă. Din acest loc, drumul ce suie până-n creasta Ciucaşului este cunoscut de localnici sub numele de Plaiul Domnesc, cu un urcuș pieptiș pe muchia împădurită, la început pe un drum de exploatare, apoi pe o poteca ce ne urcă în serpentine o diferenţă de nivel de aproape 300 de m.
Urcăm pe versantul estic al Plaiului Domnesc şi ajungem într-o zonă stâncoasă la 1470 de m, unde ne întâmpină niște trepte de stâncă (colți spălați) la finele cărora ieșim în şaua Ciucaş (1525 m) cu perspective frumoase ale împrejurimilor. Trecem printre colți pitorești și ne îndreptăm spre Gemenii Ciucașului.
Continuând prin pădure, trecem pe la baza unor pereţi stâncoşi şi, în al treilea perete de stâncă, vom găsi o mică fereastră care ne scoate într-o şa aflată la 1673 m altitudine. De aici, marcajele devin foarte rare, putând pune probleme de orientare pe vreme potrivnică. Poteca urcă mai departe prin muşchi și afini apoi trece pe lângă două stânci alăturate şi ascuţite, ce-au primit numele de "Gemenii Ciucaşului".
Urcând printre stânci și boscheți rari de jnepeni (zona cea mai sălbatică a Ciucașului) vom ajunge la Crucea lui Titi Negulici, lăsând în dreapta o succesiune de cinci stânci uriașe și o formațiune ce se aseamănă cu o mână uriaşă cu cele cinci degete ridicate în sus, numită "Mâna Dracului". De aici poteca începe a urca pieptiş culmea abruptă spre vârful muntelui, pe serpentine, având tot timpul în dreapta grupe de stânci golaşe singuratice, reprezentative pentru Munții Ciucaș. Suntem sub Vf. Ciucaş, ce se aseamănă cu o piramidă uriaşă, apoi ajungem la un stâlp metalic de unde se face stânga și după cca. 50 de m pe creastă (traseul 1), ajungem pe vârful Ciucaş (1954 m) cu o cuprinzătoare vedere de ansamblu asupra întregului masiv şi împrejurimilor sale.
Comentarii
Yes, I did it...