Touristik Label - 116MN01: Vatra Dornei - Cabana Gigi Ursu - traseul 3 BR

Legătura Vatra Dornei - traseul de creastă (pe sub Vf. Bârnărel)
Traseul 1 Bandă Albastră este traseul de legătură dintre Vatra Dornei și traseul principal de creastă al Munților Giumalău - Rarău - Tarnița. Urcăm pe culmea Muntelui Bârnărel, cu priveliști largi spre Valea Bistriței și culmile înconjurătoare și continuăm pe lângă Cabana Gigi Ursu până la Plaiul Giumalăului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
11,18km
Durată
3:30-5:00h
Urcare
734m
Coborâre
219m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din gara Vatra Dornei Băi alături de traseul 2 CA. Urmează strada Dornelor, Schitului, trece râul Bistriţa pe o punte, apoi strada Foresta și urcă pe strada Căprioarei de-a lungul pârâului Chilia. După mai bine de 1 km - în dreptul unei case izolate de pe stânga -  observăm în dreapta drumului o punte și un izvor amenajat cu o ţeavă. Aici un marcaj vopsit pe o piatră ne invită să părăsim drumul spre dreapta (est). Marcajul urcă printr-un culoar între molizi, pe lângă un gard, cotește dreapta și parcurge cca 300 m pe curbă de nivel, apoi din nou cotește stânga pentru a ieși în final pe culmea dealului. Urcăm pe spinarea acestui deal, trecem un pâlc de pădure, parcurgem o zonă defrișată pe care a pus stapânire zmeura, apoi ieșim la pășune unde menţinem culmea și ne bucurăm de priveliști asupra orașului. La cota 1275 m întâlnim un drum care a urcat în serpentine prin dreapta (est), pe care-l urmăm de acum înainte. Acesta ocolește Vf. Bârnărel prin stânga (NV) printr-o zonă de pășune, apoi printr-o tăietură de pădure. Parcurgem o zonă împădurită apoi o zonă defrișată mai demult în care pădurea se reface – aici marcajele sunt aplicate pe stâlpi de lemn. Întâlnim drumul de acces la Cabana Gigi Ursu  care vine din stânga (vest), marcat de asemenea cu BA. Urmăm acest drum spre dreapta (NE) și în circa 1 km de coborâre ușoară ajungem la Cabana Gigi Ursu. În aceeași poiană la circa 200 m mai jos spre SE se află un schit cu hramul Cuvioasa Parascheva. De la cabană continuăm parcursul prin pădure în urcare ușoară și în circa 600 m întâlnim traseul 2 CR (pe acest tronson întâlnim și semne vechi CR). Alături de traseul 2 ne îndreptăm spre traseul 3 BR printr-o alternanţă de pădure matură cu porţiuni defrișate aflate în diferite stadii de reîmpădurire.

Etape

Vatra Dornei - lângă Vf. Bârnărel - Cabana Gigi Ursu - traseul 3 BR

Descriere

Traseul 1 BA este traseul ce leagă Vatra Dornei de traseul principal de creastă BR, pe o potecă ce urcă pe pajiştile submontane ale Vf. Bârnărel. Este un traseu relativ ușor, dar cu o ascensiune de peste 700 de m diferență de nivel, în aprox. 4 - 5 h de drumeție.

Pornim din Vatra Dornei și urmăm valea Bistriţei până la gura pârâului Chilia, unde cotim la stânga spre N - NE. După cca. 1 km, ajungem la un izvor amenajat cu o ţeavă. Începem apoi urcarea printr-un culoar între molizi, până pe culmea dealului, unde vara sunt fânețe și pășuni pitorești. Continuăm printr-un pâlc de pădure și zone cu zmeuriș, cu priveliști fermecătoare asupra orașului, cca. 2.5 km până în dreptul Vf. Bârnărel (1321 m). 

Lăsăm vârful în dreapta, apoi urcăm pe culmea acestuia, de unde se deschide o frumoasă perspectivă asupra văii Bistriţei, în timp ce spre E, vedem muntele Corhana Gheorghiţenilor (1 164 m), şi, mult mai departe, Pietrosu Bistriţei (1 791 m) și stâncăriile ce par a se prăbuși în Bistriţa, în dreptul Cheilor Zugrenilor. 

Ajungem la drumul de acces la Cabana Gigi Ursu, sub vârful Obcina Mică (1 322 m), apoi coborâm ușor la cabană, unde se află și Schitul Cuvioasa Parascheva. De la cabană se urcă prin pădure, întâlnim varianta CR (traseul 2), alături de care urcăm la traseul principal de creastă BR (traseul 3), pe care îl putem urca spre Vf. Giumalău. (1857 m)

Observații

De la Cabana Gigi Ursu în sus sunt prezente și marcaje CR vechi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vatra Dornei - Cabana Gigi Ursu - traseul 3 BR in Suceava, Giumalău-Rarău is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră