Touristik Label - 1015MN47: Vatra Dornei-Schitul 12 Apostoli

Legătura Vatra Dornei - Schitul 12 Apostoli (sub 12 Apostoli și P. Roșii)
Traseul 47 Triunghi Albastru este traseul de legătura între Vatra Dornei și Schitul 12 Apostoli, un frumos așezământ monahal situat la altitudinea de 1600 m, cu posibilitatea de a continua spre Rezervația 12 Apostoli, Pietrele Roșii și Coada Pietrosului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
19,25km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
1269m
Coborâre
467m
Vârf
1643m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul oraşului Vatra Dornei, de la aprox. 800 m altitudine şi şerpuieşte pentru primii 1,5 km pe străduţele asfaltate ale oraşului până se ajunge la terminalul de jos al telescaunului. De aici şi până la terminalul de sus se urcă pe o potecă, pentru aprox. 2,5 km, alternând porţiuni pe sub telescaun cu porţiuni prin lateralul telescaunului. După terminalul de sus se intră pe un drumeag, în coborâre uşoară, păstrând liziera pădurii în partea dreaptă. După aprox. 6,5 km de la start se intră în pădure şi drumeagul continuă pe culme, alternând suişuri cu coborâşuri până la km 14 - 14,5. De aici începe ascensiunea finală, 5,5 km de urcare prin nişte poieniţe apoi iaraşi pădure, adunând pe această distanţă 460 m altitudine pozitivă. După 20 km de la pornire se ajunge la Apa Rece, unde se intersectează traseul 42 TA şi traseul 48 PA.

Etape

Vatra Dornei-Schitul 12 Apostoli

Descriere

 

Traseul 47 TA face legătura între orașul Vatra Dornei și Schitul 12 Apostoli, de unde putem continua spre Rezervația 12 Apostoli și Pietrele Roșii. Este un traseu destul de solicitant, atât din prisma lungimii cât și a celor peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 7 - 8 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. 

De la terminalul de jos al telescaunului Vatra Dornei, urmăm poteca pe sub telescaun aprox. 2,5 km până la capătul de sus (sub vf. Diecilor). Un drumeag ne poartă la liziera pădurii, apoi prin pădure pe culme, alternând suişuri cu coborâşuri, cale de 14 - 14,5.km. 

Ascensiunea finală o facem pieptiș, câștigând 460 m altitudine, prin poiana Vânătorilor și pe culme până în Poiana Apa Rece, important nod de trasee spre 12 Apostoli. Poiana este amenajată pentru popas, cu masă şi băncuţe, un panou informativ cu harta Călimanilor, iar în apropiere se află şi un izvor cu apă potabilă. 

Din poiană se mai fac cca. 200 de m până la Schitul 12 Apostoli, un frumos așezământ monahal situat la altitudinea de 1600 m, la liziera pădurii, cu priveliști frumoase spre culmile înconjurătoare, o oază de liniște într-un cadru fermecător.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vatra Dornei-Schitul 12 Apostoli în Suceava, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră