Touristik Label - 725MN05: Vîrciorova - Culmea Pleaşa - Cuntu

Legătura Vîrciorova - staţia meteo Cuntu (pe Plaiul Vîrciorovei)
Traseul 5 Punct Albastru este traseul de legătură între satul Vîrciorova și creasta principală (staţia meteorologică Cuntu), urcând peste Plaiul Vîrciorovei, puțin umblat și cu marcaje rare. Priveliști spre picioarele sudice ale masivului, Culmea Pleașa, sectorul înalt al Munților Țarcu (Sadovanu -Țarcu), Lacul și staţia meteo Cuntu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
17,20km
Durată
6:15-7:45h
Urcare
1416m
Coborâre
349m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la ieşirea din satul Vîrciorova, din apropierea fostului canton silvic, şi urmăreşte drumul pietruit de pe partea dreaptă a Văii Bolovaşniţa pe distanţa de 1 km, apoi la bifurcaţie urmăm drumeagul din stânga, care urcă în serpentine printr-o pădure de foioase încă un kilometru spre Plaiul Vîrciorovei. De aici urmăm drumul de culme care trece printr-o succesiune de poieni (Albinele, Padeşu, Fântânele şi Goleşu) despărţite de păduri de foioase sau de amestec. În Poiana Strigoniu întâlnim marcajul CA care vine de la Feneş. Din această poiană mai avem un urcuş susţinut de aproximativ 4 km (1h 45min) pe un drum larg, printr-o poiană prelungită, spre staţia meteorologică Cuntu. În apropierea staţiei, intrăm în păşunea alpină.

Etape

Vîrciorova - Culmea Pleaşa - Cuntu

Descriere

Traseul 5 PA face legătura între satul Vîrciorova și staţia meteorologică Cuntu, urmând Plaiul Vîrciorovei, printr-o salba de poieni. Un traseu solicitant, cu peste 1400 m diferențe de nivel, în cca. 7 - 8 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

De la ieşirea din satul Vîrciorova, PA urmează un drum pietruit la stânga care urcă în serpentine spre Dealul Pleșului, deasupra Văii Bolovaşniţa. Străbatem o frumoasă pădure de foioase și străbatem câteva poieni, dintre care Poiana Padeșu (cea mai întinsă și cu stână), ne deschide orizontul spre picioarele sudice ale masivului, zărind dincolo de Culmea Pleașa, sectorul înalt al Munților Cernei (Vârful Dobrii).

Urmăm drumul de culme pe Plaiul Vîrciorovei printr-o succesiune de poieni și păduri, câștigând altitudine. După ce lăsăm la dreapta Culmea Pleaşa, ajungem în Poiana Strigoniu, unde întâlnim CA (traseul 6) - dinspre Armeniș, pe Valea Râului Lung (Feneş). 

Continuăm aprox. 4 km pe drumul de culme, spre staţia meteo Cuntu, în apropierea cărei se află Lacul Cuntu, care adaugă un plus de savoare peisajului alpin. La stația meteo se poate campa. Lângă ele, Cabana Prietenii Muntilor (1460 m), încremenită în timp, stă mărturie a unor vremuri mai bune, când exista un flux de turiști care-i asigura funcţionalitatea.

Observații

Marcaj rar între poienile Albinele şi Goleşu.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vîrciorova - Culmea Pleaşa - Cuntu în Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră