Touristik Label - 707MN57: Viştişoara - L. Viştişoara - V. Sâmbăta

Legătura Viştişoara - Valea Sâmbetei, prin Curmătura Răcorelelor
Traseul 57 Punct Albastru este traseul de legătură între localitatea Viștișoara și Valea Sâmbetei, în apropiere de Cabana Valea Sâmbetei, trecând pe la Lacul Viştişoara. Poteca urmează firul V. Viștișoara, trece de L. Viștișoara și de Curmătura Răcorelelor și coboară pe lângă cascada Răcorele până în Valea Sâmbetei. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice în condiții de vizibilitate scăzută.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
13,26km
Durată
5:30-7:00h
Urcare
1910m
Coborâre
1110m
Vârf
2287m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul ce leagă Viştişoara de Complexul Sâmbăta se desprinde spre sud drumul forestier de pe Valea Viştişoara. Mergem pe drum până la microhidrocentrala construită pe vale, loc în care drumul va fi înlocuit de potecă. Pentru început, poteca urcă pe malul estic al pârâului. Într-o zonă afectată de viituri, poteca este impracticabilă astfel încât înainte de această zonă traversăm valea şi ocolim această zonă printr-o urcare prin pădure, urmată de o traversare pe curbă de nivel. Curând reintersectăm poteca veche. Intrăm în zona de gol alpin, unde trecem pe lângă un adăpost ciobănesc. În capătul văii urcăm un prag care ne conduce lângă Lacul Viştişoara. De aici, traseul este destul de greu de identificat datorită viiturilor care au spălat atât patul potecii cât şi marcajele. Urcăm drept spre est către Fereastra Răcorelelor. Coborâm câteva praguri spre vest şi ultimul prag, cel mai lung, îl coborâm pe marginea înierbată a unui vâlcel ce ne scoate în Valea Sâmbetei. Aici intersectăm traseul care coboară către Cabana Valea Sâmbetei.

Etape

Viştişoara - Valea Viştişoara - Lacul Viştişoara - Muchia Drăguşului - Valea Sâmbăta

Descriere

Traseul 57 PA face legătura între Valea Viștișoara și Valea Sâmbetei, trecând prin Curmătura Răcorelelor. Este un traseu solicitant, cu aprox.. 3000 de m diferențe de nivel, în cca. 8 h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra crestei principale (între Gălășescu și Gălbenele) și a văii glaciare cu lac, Viștișoara.

Pornim din localitatea Viștișoara de la panoul indicator amplasat lângă drumul județean și urmăm drumul forestier de pe Valea Viştişoara.până dincolo de poiana Lunca Largă, la microhidrocentrala construită pe vale. De aici, o potecă urcă pe malul estic al pârâului, într-o zonă afectată de viituri, până la golul alpin, o zonă sălbatică sub Piatra Roșie.

În drum spre Lacul Viștișoara, traversăm firul văii de câteva ori, apoi trecem pe lângă un bordei ciobănesc, zărind în depărtare crestele fragmentate. Lacul Viştişoara se află la cca. 2040 m alt, sub Șaua Viștișoarei, în căldarea Văii Viștișoara. De-aici începe urcușul anevoios pe o potecă greu de identificat datorită viiturilor care au spălat atât patul potecii cât şi marcajele. Urcăm prin Curmătura Răcorelelor, apoi ocolim fundul căldări, pe o potecă care șerpuiește spre a doua terasă a căldării, unde se găsesc 2 bălți (Topila Baronesei).

De aici, trecem câteva praguri și un pasaj scurt cu cabluri de siguranță, de cca. 20 m, denumit La cheie, ajungem la un prag mai lung și coborâm pe marginea înierbată a unui vâlcel care ne conduce pe partea dreaptă a Pârâului Ferăstrăul, un afluent de dreapta al văii Sâmbăta. Pârâul Ferăstrăul formează aici cascada Răcorele sau Ferestrăul, ce udă pantele muntelui Răcorele, cu o cădere de cca. 40 m. 

La scurt timp ajungem la locul de start al potecii TG (traseul 59) V. Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei, apoi continuăm pe partea stângă a văi și ajungem la intersecția cu poteca TR (traseul 60) - Cabana Sâmbăta - Fereastra Mare a Sâmbetei. În  cca. 15 min, ajungem la Cabana Valea Sâmbetei, de unde ne putem întoarce spre Viștișoara peste Muchia Drăguşului, pe poteca PR (traseul 61) și traseul 58.

Observații

Marcaj rezonabil, zone fără marcaj şi poteca este greu vizibilă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Viştişoara - L. Viştişoara - V. Sâmbăta în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră