07MN57: Viştişoara - L. Viştişoara - V. Sâmbăta

Traseul nr. 57 Punct Albastru este traseul de legătură între localitatea Viștișoara și Valea Sâmbetei, în apropiere de Cabana Valea Sâmbetei, permițând un circuit turistic cu întoarcere din zona Păstrăvăriei. În primă fază se urmează drumul forestier de pe Valea Viştişoara până la o microhidrocentrală. De aici, poteca urcă pe malul estic al pârâului, într-o zonă afectată de viituri, până la golul alpin, apoi pe lângă un adăpost ciobănesc. La capătul văii se trece un prag, lângă Lacul Viştişoara, apoi se continuă spre est către Fereastra Răcorelelor. Până în Valea Sâmbetei urmează un sector cu câteva praguri și un vâlcel. Este un traseu solicitant, cu cca. 3000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 9 ore. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra crestei principale (între Gălășescu și Gălbenele) și a văii glaciare cu lac, Viștișoara.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
14,50km
Durată
~7:00h
Urcare
1910m
Coborâre
1110m
Vârf
2287m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul ce leagă Viştişoara de Complexul Sâmbăta se desprinde spre sud drumul forestier de pe Valea Viştişoara. Mergem pe drum până la microhidrocentrala construită pe vale, loc în care drumul va fi înlocuit de potecă. Pentru început, poteca urcă pe malul estic al pârâului. Într-o zonă afectată de viituri, poteca este impracticabilă astfel încât înainte de această zonă traversăm valea şi ocolim această zonă printr-o urcare prin pădure, urmată de o traversare pe curbă de nivel. Curând reintersectăm poteca veche. Intrăm în zona de gol alpin, unde trecem pe lângă un adăpost ciobănesc. În capătul văii urcăm un prag care ne conduce lângă Lacul Viştişoara. De aici, traseul este destul de greu de identificat datorită viiturilor care au spălat atât patul potecii cât şi marcajele. Urcăm drept spre est către Fereastra Răcorelelor. Coborâm câteva praguri spre vest şi ultimul prag, cel mai lung, îl coborâm pe marginea înierbată a unui vâlcel ce ne scoate în Valea Sâmbetei. Aici intersectăm traseul care coboară către Cabana Valea Sâmbetei.

Etape

Viştişoara - Valea Viştişoara - Lacul Viştişoara - Muchia Drăguşului - Valea Sâmbăta

Descriere

Traseul nr. 57 PA este un traseu dificil, urmând drumul forestier ce urcă pe Valea Viştişoara, apoi poteca care traversează de câteva ori firul văii și ajunge lângă Lacul Viştişoara. Urmează un segment la mare înălțime, trecând prin Fereastra Răcorelelor. și depășind câteva praguri care ne scot la Valea Sâmbetei. Este un traseu cu marcaj șters, cu zone unde poteca e greu de identificat, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind din localitatea Viștișoara de la panoul indicator amplasat lângă drumul județean, vom urma spre sud drumul forestier de pe Valea Viştişoara.până dincolo de poiana Lunca Largă, la microhidrocentrala construită pe vale. De aici vom urma poteca ce urcă pentru început, pe malul estic al pârâului, într-o zonă afectată de viituri, până la golul alpin, depășind zona sălbatică a Pietrei Roșii.

În drum spre lacul Viștișoara, vom traversa firul văii de câteva ori, apoi vom trece pe lângă un bordei ciobănesc, zărind în depărtare crestele fragmentate. Ne vom continua drumul spre lac, aflat la o altitudine de cca. 200 m, sub Șaua Viștișoarei, în căldarea Văii Viștișoara. Ajunși lângă Lacul Viştişoara, îl vom zări printre bolovani și vom începe urcușul anevoios pe o potecă greu de identificat datorită viiturilor care au spălat atât patul potecii cât şi marcajele. De la lac, vom urca drept spre est către Fereastra Răcorelelor.

Ocolind fundul căldării Răcorele, vom șerpui pe potecă, ajungând în a doua terasă a căldării, unde se găsesc 2 bălți numite Topila Baronesei, foarte fotogenice. De aici, vom coborî câteva praguri spre vest și un pasaj scurt cu cabluri de siguranță, de cca. 20 m, denumit La cheie și vom ajunge la ultimul prag, cel mai lung, care se coboară pe marginea înierbată a unui vâlcel care ne conduce pe partea dreaptă a văii Pârâului Ferăstrăul, un afluent de dreapta al văii Sâmbăta. Pârâul Ferăstrăul formează aici frumoasa cascadă Răcorele sau Ferestrăul, ce udă pantele muntelui Răcorele, cu o cădere de cca. 40 m, încântând privirile drumeților ajunși aici.

De la cascadă vom continua pe partea stângă a văii, intersectând la scurt timp poteca ce urcă de la Cabana Valea Sâmbetei, marcaj Triunghi Roșu (traseul 60). În  cca. 15 minute de coborâre vom ajunge la Cabana Valea Sâmbetei, în apropierea căreia se află câteva trasee de legătură:

  • Valea Sâmbetei Muchia Drăguşului, pe marcaj Punct Roșu (traseul 61);
  • Valea Sâmbetei Piatra Caprei, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 62);
  • Valea Sâmbetei - sub Vf. La Cheia Bândei, pe marcaj Punct Roșu (traseul 63).
Observații

Marcaj rezonabil, zone fără marcaj şi poteca este greu vizibilă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Viştişoara - L. Viştişoara - V. Sâmbăta în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment