Traseul 10 BA este un traseu în circuit, de peste 15 h, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu astfel de trasee solicitante (peste 1200 m diferențe de nivel) , recomandat pentru 2 zile sau pe segmente. Iarna sectorul de urcat în creastă este “închis”, deoarece străbatem porțiuni abrupte de grohotiș friabil (brâna Caprelor) și câteva vâlcele și brâne, unde ne ajutăm de cabluri, zone care necesită atenție și răbdare.
Farmecul pereților de calcar ce dau măreția acestor munți este irezistibilă pentru mulți dintre iubitorii de munte. Această “lamă” tăioasă și abruptă de roci sedimentare, în special roci calcaroase, lungă de aproximativ 20 Km, cu pereți verticali, înalți de 400–650 m, fac din Masivul Piatra Craiului un colos al naturii, dar în același timp un obiectiv greu de atins.
Poteca BA oferă perspective extraordinar de frumoase. Pe rând, Creasta Nordică a Pietrei Craiului, Valea Urșilor, Orga Mare a Pietrei Craiului, izvorul La Glăvan, sculptat în stâncă, Vârful Padina Închisă, Șaua de creastă Padina Închisă, Valea Curmăturii și Prăpăstiile Zărneştilor ne captează admirația și ne dau energie pentru traseul solicitant.
Pornim din Zărneşti și urcăm lin pe pantele de pe versantului nordic al muntelui Piatra Mică până în Valea Crăpăturii, însoțiți de marcajul BG (traseul 11), apoi lăsăm la stânga varianta CG (traseul 13) - spre Vf. Turnu, prin Padina Hotarului. După ce trecem de Schitul Colţul Chiliilor, poposim în Şaua Chiliilor (1100 m,) de unde începem urcarea spre abruptul peretelui vestic. Serpentine strânse prin pădure ne conduc după 2 h de la Schit în Poiana Curmătura Prăpăstiilor (1510 m), la refugiul semisferic Diana. Dacă urcați la un punct de belvedere din apropiere veți putea vedea împrejurimile, Plaiul Foii și orașul Zărnești.
De la Refugiul Diana există 2 variante de a urca în creastă, însă ambele necesită mare atenție și îndemânare (dovadă fiind crucile prezente pe poteci), cu zone echipate cu cabluri, deasupra porțiunilor de grohotiș friabil. Varianta TA (traseul 15) urcă pe sub peretele Turnurilor, pe o potecă echipată pe 2 porțiuni cu cablu și ajunge în Strunga Izvorului (1890 m), deasupra Muchiei Dianei, de unde se mai fac 15-20 min până pe Vf.Padina Popii (2018 m). Ascensiunea nu este recomandată pe zăpadă sau vreme umedă.
Varianta BA intră pe Brâna Caprelor, deasupra adâncimilor Padinii Închise, o porțiune care necesită multă atenție, terenul instabil (grohotiș) punând probleme. Spre nord se poate vedea Orga Mare a Pietrei Craiului (versantul drept al Padinei Închise). Urmăm poteca până la izvorul La Găvan (1880 m), una din sursele de apă situate la mare altitudine, apoi continuăm pe sub Şaua Strunga Izvorului (1890 m), printre jnepeni, până în Şaua Padinei Închise (1936 m), unde întâlnim traseul principal de creastă, marcat PR (traseul 20).
De aici poteca coboară abrupt pe sub pereţii estici ai Vf. Padina Închisă (1952 m), parcurgând o scurtă brână şi coborând pe un vâlcel cu grohotiş, apoi prin pădure, pe o pantă pronunțată (50% înclinație).până pe platforma Cabanei Curmătura. Este un sector scurt cu peste 300 m diferențe de nivel care necesită atenție și îndemânare!
Cabana Curmătura (1470 m), situată pe versantul NE al Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vf Turnu (1923 m) este o bază turistică importantă pentru traseele din masivi. Aveți posibilitatea să cinați și să rămâneți peste noapte, însă trebuie avut în vedere că aceasta este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână și trebuie rezervat din timp. Poteca coboară apoi pe Muchia Curmăturii până la drumul din Prăpăstiile Zărneştilor.
Datorită peisajului stâncos, Rezervația Cheile Zărneștilor, un defileu lung de aprox. 5 km, este impresionant. Pereții verticali din calcar au pe alocuri doar 5-6 m distanță unul de celălalt și înălțimi cuprinse între 100-200 m. Așa se face că în Cheile Zărneștilor sunt sectoare care nu au fost atinse niciodată direct de razele soarelui. Prăpăstiile Zărneştiului este cel mai vizitat obiectiv din Piatra Craiului, un adevărat monument al naturii.
Traseul revine în Zărnești, trecând pe la Fântâna lui Botorog, un important nod turistic pentru traseele din zonă (11, 22 şi 23), apoi urmăm drumul auto cca 1.6 km până la cabana Gura Râului, de unde mai avem 1.7 km până în oraș.
Comentarii