Traseul 11 BG face un circuit de peste 10 h, potrivit celor obișnuiți obișnuiți cu astfel de trasee solicitante (peste 1000 m diferențe de nivel), recomandat pentru 2 zile sau pe segmente. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.
Valea Crăpăturii se prezintă ca cea mai lesne de urmat arteră turistică de pătrundere în masivul Piatra Craiului. Izvoarele văii se formează între Șaua Crăpăturii și Șaua Curmăturii, care, împreună, formează sectorul de trecere de la Piatra Mica la primele abrupturi ale Pietrei Craiului.
Din Zărneşti, urcăm lin pe pantele de pe versantului nordic al muntelui Piatra Mică până în Valea Crăpăturii, însoțiți de marcajul BA (traseul 10). După ce trecem de câteva izvoare, începem un urcuș pronunțat până în Șaua Crăpăturii, printr-o zonă extrem de pitorească, ce dă impresia unui defileu. Valea Crăpăturii nu prezintă obstacole de tipul săritorilor, ceea ce o face o rută potrivită pentru majoritatea drumeților. În stânga noastră apare Acul Crăpăturii - cu câteva trasee căutate de alpiniști. Mai sus întâlnim Șipotul Crăpăturii, într-o zonă unde grohotișul devine mai mărunt și instabil.
Mai avem cca 70 m diferenţă de nivel, pe care le urcăm în serpentine şi ajungem în Şaua Crăpăturii (1620 m), unde este amenajat un balcon de unde putem admira orașul Zărneşti, V. Crăpăturii şi Munţii Perşani. De-aici pornesc traseele spre creasta Pietrei Craiului (traseul 20) şi creasta Piatra Mică (traseul 21) - traseul spre Vf. Piatra Mică (1816 m) este unul tehnic, o mostră la scară mică din ce presupune ascensiunea pe creasta Craiului.
Coborâm apoi prin pădurea de conifere pe poteca amenajată cu trepte de lemn și după circa 30 min, ajungem pe platforma Cabanei Curmătura. Cabana Curmătura (1470 m), situată pe versantul NE al Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vf Turnu (1923 m) este o bază turistică importantă pentru traseele din masivi. Aveți posibilitatea să cinați și să rămâneți peste noapte, însă trebuie avut în vedere că aceasta este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână și trebuie rezervat din timp.
Poteca BG continuă pe curbă de nivel pe sub Peretele Gălbenoasa, prin Poiana Curmătura, spre Poiana Zănoaga, apoi coboară muntele și intră în pădurea de conifere la capătul căreia se ajunge în firul Padinii lui Dănişor. de-aici ajungem la Fântâna lui Botorog, un important nod turistic pentru traseele din zonă (10, 22 şi 23), apoi urmăm drumul auto cca 1.6 km până la cabana Gura Râului, de unde mai avem 1.7 km până în oraș.
Comentarii