Cainii - tips & tricks

Undefined

Buna ziua, ca si drumet am cateva experiente neplacute cu cainii pe munte. Intr-unul dintre episoade am ajuns la spitalul de urgente cu trei muscaturi - una trebuiind sa fie suturata.

De cele mai multe ori sunt caini care stau pe langa o stana si deci oficial au stapan. Dar chiar daca ciobanul este prezent acesta nu pare foarte ingrijorat chiar daca acestia caini pot deveni foarte agresivi fara provocare.

Ma intreb care sunt experientele voastre si cum ati iesit din astfel de situatii. Any tips & tricks?

andreea andra's picture

Buna ziua! 

O experienta total neplacuta!

De obicei, dupa o astfel de experienta, ramai cu o teama greu de eliminat in timp.

Expriente anterioare, am avut si noi. 

Surpriza a fost cand ne-am trezit in mijlocul, a mai bine de 10 caini de stana, printre care si un intorcator (care pe langa faptul ca da alarma, e rapid si ii intarata pe ceilalti caini). Acestia au stat linistiti si ascunsi dupa musuroaie inierbate de pamant, inalte de cca 0.5 m (deci, nu i-am vazut) pana in clipa in care ne-am aflat in mijlocul lor. Oile si ciobanul/ ciobanii se aflau mai jos, intr-o vaiuga. Zgomotul latraturilor lor iscate brusc si modul in care s-au repezit la noi, a fost cumplit, iar frica, parca o mai simt si acum.  Am avut inspiratia de moment (noi fiind doi) de a ne lipi spate in spate, iar rucsacii, care erau mai mari (70l si 90l), i-am dat instantaneu jos si i-am pus vertical in fata noastra, la picioare, pentru a ne proteja minimal, de muscaturile lor. Apoi, am incercat sa chemam ciobanii, apoi am incercat cu comenzi ferme sa "trimitem" cainii la oi, exact asa cum fac ciobanii. In fapt, ceea ce i-a linistit cca 10-15 minute, pana a ajuns unul dintre ciobani la noi a fost sa ne lasam incet (aproape insesizabil) pe vine si sa fim cam la nivelul lor de inaltime. Asta a data rezultate, cainii asezandu-se din nou pe musuroaiele inerbate. Orice miscare pe care o faceam (de retragere), oricat de mica, era insotita de multe maraituri si de ridicarile lor de jos.

Asa ne-a gasit ciobanul atunci cand a ajuns la noi: pe noi si pe caini, fiind deopotriva, foarte cuminti.  Am scapat cu bine, fizic si cu o amintire greu de uitat.

O alta experienta, in fapt mai multe, mi-au aratat .... (desi nu as considera-o o axioma) ca atunci cand te afli  sub nivelul stanii (ca altitudine), iar panta este sustinuta, cainii latra insa, nu alearga catre intrus ( .... este vorba despre tine, turistul), mai als daca tu nu te afli intre ei si oi. Insa, daca te afli, deasupra stanei, acestia se reped, alergand in susul pantei. E posibil ca acest comportament al cainilor sa fie legat de apararea stanei in fata ursului.  

Dupa suficiente experiente, am constat ca este bine sa fi foarte atent si prudent, atunci cand sti ca te apropri de o stana. Bine ar fi sa te asiguri ca identifici pozitia turmei de oi, a cainilor si a ciobanului (nu toti cainii stau cu oile, si alturi de cioban, uneori nici ciobanul (mai ales in muntii inalti, in spatiul alpin si subalpin) nu sta cu turma) si eventual, sa te asiguri ca, de la o distanta suficient de mare, ciobanul te-a vazut.

Cat mai putine experiente neplacute de acest gen!

Cu bine!