Touristik Label - 911MN23: Complexul Turistic Fântânele - Defileul Someșului Cald - Complexul Turistic Fântânele

Circuitul Mare Fântănele - Mănăstirea Râșca - Defileul Someșului Cald
Traseul 23 Punct Roșu este cel mai lung dintre traseele în circuit ce pornesc de la Complexul Turistic Fântânele. Urcă pe la Mănăstirea Râșca și coboară la Defileul Someșului Cald, care este mai dificil datorită sectorului sălbatic din aval. Panorame deosebite spre barajul și Lacul Fântânele, pârtia Mărișel și defileul Someșului Cald.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
16,03km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
650m
Coborâre
650m
Vârf
1145m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu lung, în circuit, cu plecare și sosire de la Complexul Turistic Fântânele, care ne permite vizitarea Mănăstirii Râșca și parcurgerea unui segment spectaculos al Defileului Someșului Cald. Nu este marcat și trebuie să ne așteptăm să traversăm de mai multe ori prin râu pentru că nu e...

Vă rugăm să vă autentificați pentru a vedea mai multe detalii
Etape

Complexul Turistic Fântânele - Beliș - Mănăstirea Râșca - Râșca Pleși - Defileul Someșului Cald - Poiana Marchiș - Sosire Pârtie Copcea (Mărișel) - Complexul Turistic Fântânele

Descriere

Traseul 23 PR este un traseul în circuit cu plecare de la Complexul Turistic Fântânele care permite vizitarea Mănăstirii Râșca și parcurgerea unui segment spectaculos al Defileului Someșului Cald. Este un traseu...

Vă rugăm să vă autentificați pentru a vedea mai multe detalii
Observații

Traseu nemarcat care se suprapune parţial cu segmente marcate cu PR din traseul 22. Traseu periculos iarna în Defileul Someșului Cald. Poteca traversează de mai multe ori râul, pe poduri de gheaţă sau prin apă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Fântânele - Defileul Someșului Cald - Complexul Turistic Fântânele în Cluj, Gilău - Muntele Mare este un traseu de Drumeţie dificil.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului craiul munților

Am parcurs o mare parte din acest traseu ieri, (22 mai 2022), și pot să zic că poate fi descris cu adevărat ca "aventură". Traseul totuși prin defileul Someșului Cald e foarte vizibil din cauza vacilor sau a altor animale care trec frecvent pe acolo. Tot timpul am găsit o cărare. Iar când trebuia trecut pârâul, nu au fost mari probleme. Chiar era interesant să încerci să găsești soluția. Pe finalul traseului prin vale a devenit vegetația mai deasă și recomand bluză & pantaloni lungi pentru persoanele mai sensibile/cu alergii. Dar în rest, totul bine și frumos. Ceva diferit față de o drumeție clasică, și mult-apreciat.

P.S. Nu am ieșit din vale chiar pe unde indică traseul, am preferat să mai urcăm pe valea Apa Neagră, din cauză că părea o urcare mai lină, și tot în tematica cărării pe lângă/prin râu. Atâta că aici a fost partea cu vegetația mai deasă, și am înaintat mai greu. Dar foarte frumos și acest râu care curge mai abrupt, având multe mini-cascade. La un moment-dat pur și simplu am luat-o în sus ca să ieșim din vale. Dar pe hartă pare că s-ar ajunge la un drum mai în aval, deci e posibilă și varianta asta.

P.P.S. Am parcurs traseul în mod invers față de descriere, pentru a avea partea mai tehnică sau grea (valea Someșului) la început.

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului muntii nostri

Ne bucurăm că ați împărtășit cu noi experiența dvs.

Din păcate așa este cu traseele mai puțin umblate. Cad în uitare și Natura le năpădește, apoi dispar.

Sperăm că vor fi tot mai mulți turiști care să exploreze și astfel să de mențină potecile, nu doar cele de top și instagramabile. ;)

 

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Ade134

Am parcurs traseul în 18.02.2023 și într-adevăr, este dificil să treci Someșul în luna februarie și orice mică eroare te poate lăsa cu șosetele umede. :)) Nu recomand acest traseu pe perioada iernii (în special începătorilor), fiind mai puțin popular trebuie luate măsuri de siguranță în cazul întâlnirii cu vreun animal sălbatic (un grup mare de oameni gălăgioși și-ar putea face loc în siguranță prin pădure). Pietrele mari și ramurile căzute de pe marginea râului acoperite de zăpadă fac înaintarea foarte dificilă și pot cauza accidentări cu ușurință. Un traseu frumos, de altfel, o provocare, dar foarte frumos și sunetul apei îl acompaniază splendid. Poate fi apreciat pe deplin în anotimpurile calde. Mai confortabil :)

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului ralea1313

Am parcurs traseul in 17 sept 2023. O parte destul de lunga e pe drum, care a fost reabilitat de curand si masinile trec destul de repede, iar din pacate nu sunt trotuare. 
In defileul somesului cald era foarte multa vegetatie incat in multe parti nu se mai vedea deloc cararea, a trebuit sa tinem in general directia si sa inaintam incet prin urzici traversand de multe ori raul pe pietre.
Cu toatea astea nu e un traseu urat, dar nu-l recomand celor care vor doar o plimbare frumoasa prin natura.

Partea cu "Panorame deosebite spre barajul și Lacul Fântânele, pârtia Mărișel și defileul Someșului Cald." n-am intalnit-o deloc. Probabil din cauza vegetatiei bogate. 

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră