Touristik Label - 1201MN09: Buşteni - Poiana Pichetul Roşu - Cabana Mălăieşti

Legătura Bușteni - Cabana Mălăiești, pe Take Ionescu
Cabana Mălăieşti este poate cea mai îndrăgită cabană din munţii Bucegi - un loc de popas “sus” la intersecţia unor trasee spectaculoase. Amfiteatru căldării glaciare îţi dă senzaţia că locul arată ca o fortăreață. Poteca este un tur de forță la marginea abruptului prahovean, cu un ultim segment dificil (Poteca Take Ionescu) -nerecomandată iarna.
3

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,24km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1020m
Coborâre
220m
Vârf
1782m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni urcăm până la Căminul Alpin (pe strada Morarului), continuăm pe potecă pe plaiul Munticelu și depășim firele Văii Coştilei şi cel al Văii Gălbenelelor şi ajungem în Poiana Coștila. Traversăm poiana Văii Cerbului și prin pădure pe curbă de nivel cu uşoare urcări şi coborâri ajungem în Poiana Pichetul Roşu. Urcăm în stânga pe traseul „Take Ionescu” spre Cabana Mălăieşti, traversăm Poiana Bucşoiului, continuăm în urcare până la un pinten cu iarbă aflat sub piciorul estic al Vârfului Bucşoiu, lăsăm în stânga traseul spre Vârful Bucşoiu şi Cabana Omu, continuăm printr-o zonă echipată cu lanţuri şi podeţe de lemn şi urcăm în Şaua Mălăieşti/Prepeleac (1780 m). Coborâm pe curbă de nivel şi peste o treaptă stâncoasă echipată cu lanţ, depăşim o altă zonă cu lanţ și ajungem la Cabana Mălăieşti.

 

Etape

Buşteni - Căminul Alpin - Poiana Coştilei - Poiana Pichetul Roşu - La Prepeleac - Cabana Mălăieşti

Descriere

Traseul 9 TR face legătura între Bucegi (Căminul Alpin) și Cabana Mălăieşti, situată într-un cadru natural de poveste. Un traseu solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în aprox. 4.5 h de drumeție, cu o porțiune dificilă de lanțuri. 

Cabana Mălăieşti (1720 m) se află la baza unei căldări glaciare aflate pe valea glaciară, dispusă în amfiteatru între culmea Bucşoiu Mare şi creasta Padina Crucii. Este lesne de înțeles de ce arată ca o fortăreață și de unde i se trage frumusețea. Odată ce ajungi în căldare ai un sentiment de liniște, te bucuri de traseul finalizat și de oameni dragi. Serile se cântă des la chitară şi e multă voie bună. Cabana este deschisă permanent și există un refugiu Salvamont lângă cabană care oferă ajutor la nevoie. 

Traseul TR pornește de la Căminul Alpin, ajunge în Poiana Coştilei, un luminiș cu perspective minunate asupra Bucegilor, apoi continuă spre Colții Morarului și mai departe pe Take Ionescu - o adevărată magistrală care înconjoară la cca 1400 – 1700 m alt, poate cea mai importantă parte a Abruptului Prahovean (partea de NE). Din el se desprind trasee spre importante obiective turistice, alpine şi de schi din zonele Coştila, Omul, Morarul şi Bucşoiul. Iarna traseul este periculos şi dificil între Pichetul Roşu - Mălăieşti, pe Take Ionescu.

De la Căminul Alpin, TR urmează în urcuş uşor prin pădure poteca largă spre V de pe Plaiul Munticelului. După ce lăsăm în stânga poteca nemarcată spre Valea Albă şi Refugiul Coştila, traversăm văile Coştilei şi Gălbenelelor spre Poiana Coştilei  cca. 2.5 h de la start). Poiana aflată chiar la poalele munților, este un loc frumos de unde poți admira muntele impozant ce se afla parcă la o aruncătură de băț. Deasupra pădurii se înalţă Vf. Santinela Văii Cerbului, iar în fund, abruptul Coştilei, Valea Mălinului şi marele perete al Crestei Gălbinelelor. În Poiană nu exista sursă de apă, doar mai sus, spre Refugiul Colții Morarului.  În capătul nordic al poienii există o stână locuită pe timp de vară (atenţie la câini!). 

Poteca încalecă apoi o coamă scundă, dincolo de care ajungem la răscrucea de drumuri „Poiana Văii Cerbului" (1310 m), unde întâlnim traseul BG (traseul 10) spre Cabana Omu. Continuăm prin pădure pe curbă de nivel cu urcări uşoare şi după cca 1-1.5 h poposim în Poiana Pichetul Roşu, unde ajung și traseele BR (Traseul 11) - dinspre Cabana Gura Diham și PR (Traseul 20) de la Diham spre Omu.  (Buşteni – Pichetul Roşu: 3 h). 

De-aici TR continuă pe sub abruptul Bucşoiului şi traversează mai multe vâlcele, porţiunile dificile alternând cu cele ușoare. În cca 30-40 de min ajungem în Poiana Bucşoiului, de unde trecem Valea Rea și intrăm pe Traseul Take Ionescu, zonă echipată cu lanţuri şi podeţe de lemn: Urcăm în Şaua Mălăieşti / La Prepeleac (1780 m alt), unde lăsăm poteca BR spre Cabana Omu la stânga. De aici se văd în acelaşi timp Cabanele Diham şi Mălăieşti. 

Coborâm o treaptă stâncoasă echipată cu lanţ, depăşim un podeţ de lemn (şi el echipat cu lanţ) şi după cca 10-15 min. ajungem în căldarea inferioară a Văii Mălăieşti, cu Cabana Mălăieşti. De aici se poate urca spre Omu, prin Hornul Mare.

Observații

inaccesibil iarna pe segmentul Pichetul Roşu - Mălăieşti

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Poiana Pichetul Roşu - Cabana Mălăieşti în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
Average: 3 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Andi

was nice

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, Septembrie 7, 2018
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Migu

După Prepeleac, până în primul podeț, este o surpătură de pământ cu vegetație peste poteca turistică. Solicită un plus  de atenție.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Iunie 29, 2019
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră