Despre alegerea bocancilor de munte

Se spune că unde nu-i cap, e vai de picioare. Pe munte, ar putea fi valabilă și varianta inversă: unde nu-s bocanci în picioare, e vai de cap!
 5-bocanci-se-intalnira.jpg

De ce oare nu merg oamenii pe litoral, vara, cu cizme îmblănite? Sau măcar cu niște bocanci de piele mai serioși? Pentru că astfel de încălțări nu sunt potrivite pentru genul acela de teren, de temperaturi, de experiență. Deși mai greu de înțeles pentru unii, acest lucru este valabil tot timpul: e important să adaptezi încălțămintea la tipul de experiență în care te implici.

Pe munte, încălțămintea asigură contactul cu terenul accidentat, este principala legătură fizică între tine și natura care te înconjoară. De aceea este important că încălțămintea să fie adecvată. Pentru că o excursie pe munte nu este ca o plimbare pe aleile dintr-un parc. Parcul Național e diferit de cel din oraș și poți avea probleme dacă urci acolo în șlapi sau sandale.

Pentru mine, bocancii reprezintă cea mai importantă piesă de echipament atunci când vine vorba de drumeții în natură.

Au multiple avantaje:

  • îți oferă aderență bună datorită tălpii cu crampoane/striații (adidașii alunecă imediat pe iarbă, nisip, grohotiș, lemne ude, pietre, noroi etc).
  • te protejează de umezeală datorită membranei impermeabile (un picior uscat se simte mult mai confortabil și e mai puțin predispus la bătături sau iritații).
  • te protejează de lovituri de pietre sau zgârieturi, datorită înălțimii și grosimii (sigur, și șlapii te protejează dacă se rostogolesc pietre peste degete, doar că trebuie să ai talpa înfășurată în vreo 5 perechi de șlapi, să acționeze ca un scut!).
  • protejează glezna de mișcări dăunătoare și lovituri (e mai greu să calci strâmb când glezna este susținută de un bocanc bine făcut).
  • și nu în ultimul rând, bocancii de munte sunt foarte cool și pot să arate foarte bine. Chiar și plini de noroi! (sau mai ales așa!)

Ok, am înțeles că e bine să ai bocanci, dar sunt atâtea feluri! Cum aleg?

Pentru mulți începători este o adevărată dilemă alegerea bocancilor. Și mulți au impresia că există o marcă sau un anumit model care poate fi recomandat oricui, cu care mergi la sigur. Nu există așa ceva! Multe mărci și multe modele sunt bune, dar important este să alegi CEVA POTRIVIT ȚIE, potrivit tipului de traseu pe care îl vei face de obicei, tipului de excursie pe care îl vei face. Așa că atunci când vrei să cumperi bocanci, e important să te întrebi: ce fel de trasee voi face cu ei, în ce perioadă, câte zile? etc. Și nu uita: nu există un bocanc bun la absolut orice!

De aceea, eu aș împărți bocancii astfel:

1. bocanci pentru trasee ușoare, ocazionale, pe timp de vară. Adică fără denivelări foarte mari, fără stânci de cățărat, fără prea multă udătură. În acest caz, ai nevoie de niște bocanci mai subțiri, care să respire mai bine, cu o talpă mai moale - care să fie mai confortabilă în mers. Dacă bagajul este ușor, se poate opta pentru varianta mai joasă (tip adidas cu talpă aderentă/de trail running, sau semi-ghete, deși eu prefer să fie peste gleznă). E  important să aibă membrană impermeabilă, dar se poate și fără, la ture de o zi nu mori dacă te uzi un pic la picioare.

 

 

2. bocanci de 3 sezoane (primăvară-vară-toamnă) - cu talpa semi-rigidă. Când mergi mai des pe munte și pe o perioadă mai extinsă din an, faci poate și trasee un pic mai grele, inclusiv cu dormit la cort (deci bagaj mai greu) sau cu stânci pe potecă, când e clar că te poate prinde și ploaia uneori, atunci ai nevoie de niște bocanci un pic mai groși, mai solizi.

 

 

Talpa semi-rigidă ajută pe traseele mai grele/stâncoase (aderență mai bună), sau atunci când ai bagaj mai greu în spate (efortul se va resimți mai mult și pe glezne, dacă bocancul e prea moale). Dar nu este atât de rigidă încât să devină incomodă la drum lung.

Bocancii pot fi din piele (complet sau parțial), dar pot fi și sintetici. Cei din piele sunt mai rezistenți în timp, ar putea fi mai impermeabili (depinde și de grosimea/tipul pielii dar și de membrană), dar sunt mai scumpi și mai pretențioși cu îngrijirea (trebuie tratați periodic cu soluții speciale). Cei sintetici sunt mai ușori și mai ieftini, dar se "consumă" mai rapid (depinde și cât de des mergi cu ei).

Bocanci de 3 sezoane (pot fi mai groși sau mai subțiri) cu talpa rigidă. Talpa rigidă ajută mult pe traseele mai tehnice - cu stânci, cu zăpadă, cu zone de cățărat. Dacă mergi numai prin Piatra Craiului și Retezat, sau pe nemarcate prin Bucegi, atunci acest gen de bocanc e potrivit.

Dacă însă parcurgi ocazional acest gen de trasee și în rest mai mergi și prin Baiului sau munții Buzăului, mai dormi și la cort după o tură prin pădure de 7 ore, atunci cei cu talpă semi-rigidă sunt mai indicați (dacă nu vrei să ai 2 perechi de bocanci). Talpa rigidă nu este așa de comodă la drum lung, sau pe drumuri forestiere, poteci plate/ușoare. De aceea nu aș recomanda acești bocanci ca unică pereche de bocanc.

 

3. bocanci de iarnă. Iarnă ai nevoie de bocanci care să facă față în primul rând frigului și umezelii (astea două merg mână în mână. Sau mă rog, picior în picior).

 

 

Aș împărți acești bocanci în 2 categorii:

  • cei cu talpă mai moale și "îmblăniți" pe interior (cu ceva căptușeală sintetică moale, călduroasă) - sunt potriviți pentru trasee ușoare - medii, chiar și pentru ture frecvente - dar de obicei de scurtă durată (1-2 zile).
  • cei cu talpă rigidă, mari, solizi, groși, "buni de Mont Blanc" cum le zic eu. Aceștia sunt de preferat atunci când faci trasee grele, inclusiv tehnice, sau când mergi mai multe zile la rând, mai ales cu dormit la cort (când e important să rămâi uscat la picioare și nu ai unde să usuci bocancii dacă se udă). Aceștia nu sunt așa comozi pe trasee ușoare sau fără zăpadă, sunt mai scumpi și mai grei - dar își fac treaba atunci când sunt duși unde trebuie.

Pentru ieșiri ușoare de iarnă, de o zi sau jumătate de zi, se pot folosi și bocancii de 3 sezoane (dacă sunt în stare bună, încă impermeabili). Nu trebuie uitat că impermeabilitatea se duce în timp și că unii bocanci sunt mai rezistenți la apă decât alții (chiar și noi).

Nu există un bocanc bun la toate și dacă mergi des, atunci e foarte probabil că vei avea nevoie de cel puțin 2 tipuri de bocanc. Important e să îți dai seama ce fel de trasee faci mai des (sau vrei să faci), fără să te gândești că "poate peste o vreme o să vreau și trasee mai tehnice, sau mai lungi". Până atunci, ia-ți mai bine un bocanc potrivit pentru ce faci Acum.

Și neapărat probează înainte să cumperi! Și nu proba doar numărul pe care-l știi tu. Probează 3 numere diferite! Porți de obicei 42? Probează și un 43 și un 44, apoi vezi dacă nu cumva există 43.5, care s-ar putea să fie varianta perfectă. Dacă probezi doar 43, s-ar putea să ți se pară ok în magazin (mai ales față de 42), dar să ai surprize pe munte. Așa că probează și 44. Dacă și pe ăsta îl simți ok în picioare, nu prea larg, atunci mergi pe numărul mai mare. Dacă e prea larg, fuge piciorul în el, atunci ia un număr mai mic. Oricum, trebuie să ai destul spațiu în el să poți mișca degetele și să bagi un deget de la mână între călcâi și bocanc.

Vorbiți la magazinele de munte cu vânzătorii, întrebați-i care sunt diferențele între un bocanc și altul, ce e mai recomandat pentru ce trasee faceți voi - și apoi alegeți. Nu există un bocanc bun la toate, dar poți găsi bocanci care să fie potriviți pentru ce ai tu nevoie, pentru ce vrei să faci.

Rămâne însă marea dilemă: ok... ce am eu nevoie? ce vreau să fac? Cu șlapii era mai simplu...

 

 

 

Ioan Stoenică iulie 2018. Vezi articolul original.

 

 

Comentarii

imaginea utilizatorului SEREDAN HOREA

Ok, asa vom face !