Țibleș Maraton, un concurs cu o componentă caritabilă - impulsionarea copiilor din zonele rurale spre activități sportive.

Sâmbătă 15 iunie, am reușit să testăm din nou pulsul unui maraton organizat în zona Transilvaniei, mai exact în județului Bistrița-Năsăud.
 Țibleș Maraton - aproape de punctul de alimentare de pe vârful Țibleș

De această dată, evenimentul a fost unul pionier, Tibleș Maraton fiind la prima ediție de maraton, reușind să pună pe harta maratoanelor montane din România unul dintre cele mai puțin explorate / alergate zone, mai exact cuplul de vârfuri Țibleș și Bran (situate la o sută de metri unul de altul).

Coordonatorii acestui concurs de alergare montană sunt defapt o mână de oameni pasionați de munte și de alergare, care și-au dorit, cum spun ei, un maraton creat de alergători pentru alergători. Țibleș Maraton a fost organizat de către Asociația OM cu sprijinul sponsorului principal Megatitan Beclean și al partenerilor Datacor, Ovt, Dot. Textus și mulți alții, între care CJ Bistrița prin Serviciul Salvamont, Jandarmeria Bistrița, primăriile locale și nu în ultimul rând, localnicii, foarte primitori și generoși.

Camping Cabana Zăpode - foto Dorin Oniga

Traseul a fost gândit de Nicu Bălan & co, voluntarii au fost coordonați de Datacor Running Team, iar Asociația OM (Orașul Mariei) a adus și o componentă caritabilă: proiectul „Transilvania Aleargă”, care subliniază faptul că:

"Zonele rurale, acolo unde educația pentru sănătate prin sport nu este conturată, ascund adevărate talente sportive, greu de depistat. Copiii proveniți din familii care trăiesc în condiții greu de imaginat nu știu care le sunt opțiunile de reușită în viață. Sportul ar putea fi pentru ei o ușă deschisă în acest sens."

 „Transilvania Aleargă” își propune motivarea tinerilor spre activități sportive recreative și valorificarea potențialului acestora prin folosirea sportului ca instrument de educație pentru sănătate. Fondurile provenite din taxele de înscriere ale participanților la concursul Tibleș Maraton vor fi donate an de an acestui proiect. Astfel se pot achiziționa 100 de perechi de pantofi pentru alergare pentru 100 de beneficiari, copii cu vârste între 11-14 ani, proveniți din zonele rurale.

Proiect Transilvania Alearga - Asociatia OM (Orasul Mariei)

Startul s-a dat într-un sătuc din Bistrita Nasaud, Bichigiu, implicând oamenii locului și pe cei de la cabana Zăpode, care au oferit suportul logistic (tabăra de bază). Sub deviza „Because it’s there!”, au participat peste 250 de concurenți la probele de Maraton și Semimaraton, a fost organizat evident și un traseu pentru copii și proba de ștafetă.

Cros Copii Tibles Maraton - foto Cabana Zapode

Ştafeta Tibles Maraton (Gabriel Boca & Darius Horea Rusu) - Asociatia OM (Orasul Mariei)

Pe lângă acestea, copii și-au făcut de lucru: tras cu arcul, face painting ș.a. Ca să redăm un pic din atmosfera concursului, cităm câteva rânduri din relatarea lui Vlad Cărbune, unul din alergătorii de sâmbătă:

“Când spun că locul e magic, nu prea exagerez. Traseul gândit de Nicu te poartă din satul tradițional bistrițean, plin de atmosfera aceea rurală tihnită și profundă, dar simplă și mândră, cu miros de iarbă, lemn și animale (Bichigiu, în cazul nostru), prin păduri umbroase și noroioase pe alocuri, te trece apa și apoi începe să te urce pe primele dealuri [...] Ai trecut deja prin argilă lutoasă, un pic de asfalt, pășune înaltă cu flori de câmp, pământ brăzdat de rădăcinile copacilor. [...] Dacă te uiți aproape, te întâmpină flori și bondari de toate culorile, vrăbiuțe colorate, cântând pe zeci de tonuri. Dacă te uiți în depărtare, te fascinează dealurile jucăușe îmbrăcate în toate nuanțele de verde și auzi din când în când câte un cuc. Apoi, după ce tot urci încontinuu, kilometri întregi, și cărarea devine mai stâncoasă, ajungi pe el. Pe vârf. Nu mai ai cuvinte…” [...] Urci și pe Bran, fratele mai mare al Țibleșului, și apoi începi să traversezi alte culmi, dealuri, creste. La un moment dat am ajuns într-o zonă cu jnepeni atât de deși, de înalți (cam jumătate de metru) și de frumoși – arătau ca niște arbuști în miniatură – încât mă simțeam ca un uriaș. [...] Mai trebuie spus că traseul a fost marcat impecabil, că n-au fost chiar 42 de km pentru că din cauza unei zone extrem de noroioase a fost scurtat cu un kilometru și ceva și că pe tot traseul ne-au încurajat, hrănit și hidratat niște voluntari extraordinari.”

Photo finish Vlad Cărbune - Cip Art Media

A fost prima ediție de Maraton și a doua ediție de Semimaraton la Bichigiu. Au luat startul 71 de persoane la Maraton și 205 la Semimaraton, între care Tibi Ușeriu singurul om care a reușit să câștige de 3 ori la rând cel mai dur maraton din lume, Ultra 6633, Sovereşan Andrei-GraţianCarmen AlbisteanuSebastian D. Butcovan și mulți alții. Au fost chiar și copii care au participat la cursa de Semimaraton alături de părinți.

Locurile 1 și 2 open feminin, ținându-se de mână, la mijlocul traseului - pe vârful Țibleș, alături de Tibi Ușeriu

Tot Vlad Cărbune completează:

“Atmosfera a fost una prietenoasă, caldă. Cine a vrut a putut sta la cort. Am avut băi, dușuri în aer liber, micul dejun din partea organizatorilor, gulyas, muzică live, DJ, fotbal, foc de tabără, slănină prăjită, bere rece, loc de parcare, tricouri faine în kit, medalii frumoase, cam tot ce îți poți dori…”

Alergătoarea Carmen Albișteanu completează pe pagina personală

Bichigiu e un sat in the middle of nowhere [...] Tocmai pentru că nu e nimic în jur, cam toate mesele au fost oferite de organizatori. Mai rar așa ceva. [...] Toate produsele au fost luate de organizatori sau donate de localnici: brânzeturi, dulcețuri, omlete, legume, fructe, cafea, pâine, cozonaci etc. Fiecare ce a avut pentru oaspeții alergători. [...] Am fost foarte surprinși de ospitalitatea oamenilor din zonă, de cât de săritori și chiar lipicioși erau :) Genul de oameni cu care te îmbrățișezi jumătate de oră la plecare.

Alex Ionuț Husariu a fost primul care a trecut linia de finish la Țibleș Maraton și este omul care a stabilit primul record al cursei de 41 de km (1 km a fost scurtat datorită unei zone mlăștinoase), cu 2200 de m diferență de nivel: 4 ore, 27 de minute și 20 de secunde. Iată ce spune el pentru site-ul aimx.ro:

“Principalul adversar al tuturor a fost căldura, sufocantă pe multe porțiuni de cursă. Traseul e unul plăcut, dar greu. În prima jumătate se urca aproape continuu 1700 m diferență până pe Vf. Tibleș. Organizarea a fost  foarte bună și atmosfera „incendiară”. Din punctul meu de vedere Țibleș Maraton e un succes”.

Alex Ionuț Husariu, castigatorul maratonului cu dl. Stefan Achim

Pentru noi, cea care a testat atmosfera a fost Oana Vulcanov, din redacția Munții Noștri, care participase acum 3 săptămâni la secțiunea Cross msg Maraton Apuseni, de data aceasta, reușind să termine Semimaratonul Țibleș, o adevărată provocare. “A fost greu, dar m-am simțit foarte bine aici, iar locul este unul pur și simplu magic”. Echipa redacției Munții Noștri dorește mult succes acestui eveniment pe viitor și speră ca proiectul „Transilvania Aleargă” să dea o șansă de afirmare multor copii din mediul rural. Ținem pumnii!