Ziua Internațională a Pământului 2020

Ziua Pământului este un manifest pentru ocrotirea planetei în acord cu o dezvoltare durabilă.
 12-years-left-to-stop-global-warming

Ziua Pământului se celebrează din 22 aprilie 1970, ca o mișcare pentru protejarea mediului înconjurător față de schimbările climatice, cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii şi pentru susţinerea sustenabilă a vieţii pe planetă. 

 

Istoria Zilei Internaționale a Pământului 

S-a născut la propunerea senatorului american Gaylord Nelson, cu scopul de a trezi clasa politică și atenţia publicului larg din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Demersul său a fost inspirat de un cumul de factori: mişcarea anti-război a studenţilor față de războiul din Cambodgia, poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată atunci ”semn al prosperității”, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud (ascuns publicului) ș.a.

Astfel, a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător și practic a luat naștere mișcarea ecologistă modernă. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. Au fost date legi privind aerul curat, apa curată şi speciile pe cale de dispariţie. În anii următori și alte state au adoptat legi similare. S-a născut Agenția pentru Protecţia Mediului (EPA).

În anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, succes datorat eforturilor depuse de activistul Denis Hayes. (sursa)

În 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie - sărbătoare oficială a planetei Pământ - Ziua Internaţională a Mamei-Pământ, ce recunoaşte legătura noastră cu planeta care ne susţine şi ne hrăneşte.(sursa).

De Ziua Planetei Pământ, în 2017, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei, expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. (sursa)

 

Tema pentru Ziua Planetei Pământ 2020

În 2020 se marchează 50 de ani de la prima zi dedicată Pământului, astfel că pe site-ul www.earthday.org are loc aniversarea Zilei Planetei Pământ prin conversaţii globale, apeluri la acţiune, spectacole, graffiti ale artiștilor de stradă, materiale educative și multe altele. 

Tema stabilită pentru Ziua Planetei Pământ 2020 vizează schimbările climatice marcate prin încălzirea globală și efortul de reducere a emisiilor de dioxid de azot. Depășirile concentraților de NO2 (surse principalele: producția de energie, transportul rutier, incinerarea deșeurilor, ș.a.), produc efecte negative asupra omenirii, în mod direct asupra sănătății umane și indirect prin efectului de seră. 

Citește și Ziua Mondială a Apei și Ziua Internațională a Pădurii 2020

În contextul actual al pandemiei de coronavirus, cu restricții de circulație și reducerea ori stoparea unor segmente ale economiei, consumul de combustibili a scăzut, ceea ce a dus la creșterea calitativă a aerului în multe zone puternic industrializate. 

De curând, pe pagina Agenției Spațiale Europene (ESA), analiza imaginilor satelitare a scos la iveală faptul că în ultima lună (Martie-Aprilie 2019 vs 13 Martie – 13 Aprilie 2020) s-au înregistrat scăderi semnificative de NO2 (± 15%). În unele orașe din Europa de Vest ( Madrid, Milano și Roma) au ajuns la ~ -45%, în timp ce în Paris s-a observat cea mai mare scădere (-54%). Potrivit BBC, în New York, poluarea aerului și emisiile de CO2 au scăzut cu aproape 50%. În China, emisiile au scăzut cu 25%

Totuși pe internet circula recent o fotografie care ar trebui să ne dea de gândit în modul cum gestionăm poluarea și relația noastră cu natura. 

Analiștii se întreabă ce se va întâmpla după ce epidemia globală se va opri și oamenii își vor relua activitățile de zi cu zi. Modificările pe care le vedem astăzi ar putea avea un efect mai de lungă durată? ce se va întâmpla când măsurile vor fi ridicate? Izolarea actuală ar putea încuraja oamenii să călătorească mai mult? 

 

Măsuri de protecție a mediului la nivel național

Organismul Național de Standardizare – ASRO și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale au adoptat măsuri de protecție care acoperă o gamă largă de domenii 

-Perfecţionarea utilizării terenurilor şi protejarea resurselor de apă

-Gestionarea și reutilizarea apelor uzate, utilizarea de dispozitive anti dispersie substanțe fitosanitare 

-Reducerea consumului de energie  prin utilizarea de energii alternative 

-Gestionarea deşeurilor organice şi a subproduselor vegetale, în scopul protecţiei mediului 

-Conservarea habitatului în scopul asigurării biodiversităţii prin reducerea speciilor aflate pe cale de dispariție.

-Menținerea în condiții sigure pentru mediu a uleiurilor și combustibililor

-Monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră cu scopul de a le menține în limite acceptabile

-Permanentă supraveghere a calității apei, aerului, solului realizată prin metode de analiză standardizate

Citește și Ce putem face pentru a reduce poluarea, în izolare și după pandemie


Sursă informații - site-ul oficial Comisia Europeană https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/plants_and_plant_products/documents/fruit-veg-national-strategy-romania_ro.pdf

 

P.S. Cei de la Google, prin noul Doodle ne pun să ajutăm o albinuță să polenizeze florile în timp ce învățăm rolul albinelor pentru planeta noastră. Give it a try! :)

 

Redactare, documentare și format: Manu Muntomanu