Ziua Mondială a Apei și Ziua Internațională a Pădurii 2020

Sunt multe aspecte care fac din România o țară frumoasă. Un viitor sustenabil se poate clădi doar printr-o gestionare responsabilă a relației om-natură.
 Lacul Rosu - Dragos Asaftei

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, 3,8 milioane de morți premature sunt cauzate anual de poluarea aerului. La nivel național se estimează că peste 20.000 de oameni mor în fiecare an din cauza poluării, România ocupând locul 8 în Uniunea Europeană la acest capitol. (sursa: Guvernul României - Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă)

Asigurarea unui aer curat și ape suficiente și calitative, ar trebui să fie una dintre prioritățile oricărei societăți.

 

Ziua Internațională a Pădurii 2020

Organizația Națiunilor Unite a declarat  în anul 2013 ziua de 21 martie - Ziua Internaţională a Pădurii, oportunitate de creștere a nivelului de conștientizare a societății privind rolul şi importanţa pădurilor în viața de zi cu zi.

Pădurea a fost percepută de-a lungul etapelor de dezvoltare a societăţii în moduri diferite, de la spaţiu de procurare a hranei (vânat, fructe, ciuperci etc) în fazele incipiente ale civilizaţiei, la sursă de materie primă necesară industriei de prelucrare a lemnului din perioada tehnologică. În ultimii ani, pe fondul degradării mediului, pădurea începe și trebuie să fie percepută ca un ecosistem complex care oferă servicii cu caracter social, economic și de mediu, solicitând astfel aplicarea unui management forestier responsabil în ceea ce privesc resursele pădurii. 

Citește și Luna Pădurii 2019

La nivel global, pădurile acoperă momentan mai puțin de 30% din suprafața terestră. Datorită tăierilor efectuate de om și a unor calamități naturale, cum sunt furtunile puternice, dar mai ales, incendiile, astăzi există suprafețe întinse pe care pădurea a fost distrusă.

În România suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic ajungând la 27,45% în 2017 (potrivit Greenpeace România). Astfel, ne aflăm mult sub media țărilor UE și considerabil sub capacitatea și optimul calculat la 35% (Conform Planului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020). Tot un studiu Greenpeace cu privire la evoluția suprafeței acoperite de păduri din România, spune că  în intervalul 2000 – 2014 am pierdut câte 3 ha / h.

Reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor afirmau la sfârșitul anului 2017 că suprafaţa fondului forestier naţional a înregistrat o creştere de 6 mii ha, în principal datorită unor amenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate. 

Regia Națională a Pădurilor Romsilva reclamă scăderea fondului forestier național proprietate publică a statului prin retrocedări, reamenajare ocoale silvice, scoaterea definitivă din fond forestier a unor terenuri și drumuri forestiere și punerea lor în administrarea consiliilor locale. În plus, legislația actuală, pune pădurarii în pericol, vulnerabili în activitățile de verificare a zonelor de tăieri ilegale. 

Pe 25 iulie 2019, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere, României, Poloniei și Portugaliei, pe motiv că nu asigura protecția adecvată a habitatelor și speciilor de interes la nivelul UE prin desemnarea de arii naturale protejate (Natura 2000). Autoritățile nu au propus toate siturile pe care ar fi trebuit să le propună, iar cele pe care le-au propus nu acoperă în mod adecvat diversele specii și tipuri de habitate care necesită protecție.

Activiștii de mediu solicită în continuare adoptarea unor soluții integrate pentru combaterea tăierilor ilegale în mod eficient, dar în contextul actual al pandemiei de coronavirus, negocierile și programul autorităților de lucru cu publicul a fost suspendat. 

Anul acesta, Ziua Internațională a Pădurii a avut tema ”Pădurea și Biodiversitatea”, sub sloganul ”Prea prețioase ca să le pierdem!”.

Totuși pierdem multă pădure în ultimii ani. 

 

Rolul și potențialul pădurilor ca factor de protecție naturală 

Pădurile sunt cele care ajută la reglarea temperaturii pe glob, sursă continuă de oxigen și de substanțe nutritive.

Muntele Băișorii - © Levi Bagy Photography

Citește și MTB în zona Băișoara - Muntele Băișorii - Valea Ierii

Pădurea joacă un rol important în regularizarea debitelor cursurilor de apă, în asigurarea calității apei și în protejarea unor surse de apa importante pentru comunitățile locale fără alte surse alternative de asigurare a apei. 

Cătunul Dumești, Alba - © Levi Bagy Photography

Citește și Concediu activ și idei de drumeții - Depresiunea Sălciua (I)

Pădurile au un rol important în menținerea stabilității terenurilor, inclusiv pentru controlul eroziunii, alunecarilor de teren sau avalanșelor.

Barajul Tarnița © Levi Bagy Photography

Ziua Mondială a Apei 2020

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) 

Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. În ciuda realizărilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. 

Fiecare produs fabricat are nevoie de apă. Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă. Apa şi energia sunt într-o strânsă legătură, deoarece este nevoie de apă pentru a genera energie, iar energia este necesară pentru a furniza apă. 

Anul acesta Ziua Mondială a Apei are ca temă ''Apa: averea noastră comună'' propusă să evidenţieze modalităţile prin care utilizarea corectă a apei va ajuta la reducerea inundaţiilor, a secetei şi a poluării şi va contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. 

Căderile de apă din canioane și chei sunt de asemenea terenul propice pentru iubitorii de adrenalină și sporturi nautice 

Citește și Canyoning-ul în România, sport de munte cu tot mai mulți adepți

 

Măsuri durabile de conservare a apei în perioada Covid-19 și nu numai

Dat fiind contextul dificil actual, Fundația We Are Water, face un apel la responsabilitate:

- ne spălăm des pe mâini cu apă și săpun,  dar închidem robinetul la timp, pentru a preveni irosirea apei

- facem dușuri mai scurte (limitarea la cca. 5 min pe sesiune)

- facem alegeri sustenabile când vine vorba de cumpătăruri, folosim responsabil energia electrică, nu risipim alimente ș.a.

 

Lucruri bune pentru mediu care s-au întâmplat în România

Organizatorii campaniei „Plantăm fapte bune în România” au anunțat că perioada de plantare din primăvara anului 2019 a fost cea mai reuşită din istoria proiectului, început în anul 2011.

Sept. 2019 - Ursul rămâne protejat prin Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. 

Curtea de Apel Brașov a decis oprirea vânătorii ciocârliei și caprei negre.

La începutul lunii noiembrie, mii de români au participat la marșuri și proteste pentru a cere protejarea pădurilor.

 

Cascadele, râurile, lacurile, barajele naturale și artificiale, Delta Dunării, marea, toate fac din România o țară spectaculoasă. Să ne bucurăm de ele și să readucem optimismul cu câteva fotografii minunate. 

Cascada Bâlea - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Cascada Bigăr - © Levi Bagy Photography

Cazanele Dunării - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Cazanele Dunării - © Levi Bagy Photography

Lacul Roșu - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Malul Mureșului - © Levi Bagy Photography

Gura Portiței - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Insula Sacalin - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

 

Redactare, documentare și format: Manu Muntomanu