07MN21: Arefu - Culmea Podeanu - creasta principală

Traseul nr. 21 Bandă Albastră este traseul de legătură între comuna Arefu și creasta principală (sub Strunga Doamnei), un traseu dificil, din prisma lungimii de peste 40 de km și a diferențelor de nivel de peste 4500 de m. Traseul urmează un drum forestier ce urcă și coboară, în primă fază pe coama dealurilor până pe Muntele Ștubeaua, apoi continuă spre nord prin pădure până sub Vârful Clăbucetul. De aici se urmează un alt drum forestier până în Șaua Podeanului, străbătând piciorul Vârfului Marginea și Muntele Florea. Din șa vom câștiga altitudine urmând creasta până sub Vârful Lespezi (Șaua Lespezilor), apoi vom coborî în Căldarea Berbecilor, sub Strunga Doamnei și Strunga Dracului. Pentru a ajunge în creastă se recomandă ocolirea prin Strunga Doamnei, întrucât sectorul Strunga Dracului este periculos! Este un traseu solicitant, pe parcursul a 17 h de drumeție, însă efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare, a crestei principale și a vârfului Lespezi, Strunga Dracului și Negoiu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
41,60km
Durată
~17:00h
Urcare
3130m
Coborâre
1450m
Vârf
2322m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism din Arefu până în Şaua Podeanu. Din comuna Arefu urmăm spre NV un drum forestier în urcare, traversând plaiurile până la ieşirea în coamă. Continuăm tot spre nord pe drumul forestier, traversând mai multe zone cu exploatări forestiere şi poieni. Trecem peste vârful Ştubeaua (1.518 m), de unde continuăm spre nord şi apoi, după ce trecem de o stână, spre NE. Ajungem într-o poiană largă cu stâne, unde se bifurcă varianta de coborâre spre Cabana Cumpăna. Continuăm spre nord, trecem pe lângă o zonă cu stâne şi continuăm până când traseul iese din pădure, păstrând direcţia nord. Urcăm într-o şa, de unde continuăm pe un drum vechi de exploatare. Urmărim creasta matematică, care încet se transformă într-o culme largă cu ienupăr şi jnepeniş. După ce depăşim Vârful Podeanu (2.262 m), traversăm spre nord şi din Şeuţa Lespezilor coborâm pe marginea unui vâlcel, în direcţia SV, până în Căldarea Berbecilor. Urcăm spre NV pe firul văii şi apoi prin căldare până când intersectăm traseul care traversează de la Negoiu spre Strunga Doamnei.

Etape

Arefu - Culmea Podeanu - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 21 BG este un traseu de dificultate medie / dificilă, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de peste. 4500 de m, parcurs de obicei în 2-3 zile de drumeție, pornind din comuna Arefu și străbătând culmile domoale ale munților însirați de la sud la nord spre creasta principală (Știubeaua, Muntele cu Bolovani, Marginea, Florea) până în Căldarea Berbecilor. Este un traseu cu marcaj rezonabil, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, în ultimul sector superior. Pe vreme bună, sectorul Arefu - Șaua Podeanu este accesibil pentru cicloturism.

Pornind din comuna Arefu, vom urma spre NV un drum forestier în urcare, care ne conduce pe culmea pietroasă Măgureaua, apoi în poiana cu același nume și ocolind vârful Muntișoru (1534m) vom ajunge la Piciorul Muntelui Ștubeaua. Ieşind în coamă, vom continua tot spre nord pe drumul forestier, traversând mai multe zone cu exploatări forestiere şi poieni, vom depăși vârful Ştubeaua (1.518 m) și apoi vom trece de o stână.

În continuare vom schimba direcția spre NE, până vom ajunge într-o poiană largă cu stâne, la intersecția cu traseul de coborâre spre Cabana Cumpăna, marcaj Triunghi Roșu (traseul 16), sub vârful Clăbucetul. Ghidați de cele două marcaje vom ocoli Vârful Clăbucet (1717m) și vom urma un drum pastoral, care ne conduce în golul alpin, în fața vârfului Marginea. Aici triunghiul roșu coboară în Valea Topologului, pentru a urca apoi până la traseul de ocolire a Cumăturii Sărății.

Continuând spre nord, vom depăși vârful Marginea (1797m) și Muntele Comarnicii (1865m), ajungând în apropierea de Lacul Cerbului (1865 m), la Nord de un perimetru cu multe stâne, la care ne putem abate scurt. Revenind la traseu, vom urca spre nord, urmând creasta matematică, care încet se transformă într-o culme largă cu ienupăr şi jnepeniş (Muntele Floarea). De aici vom coborî în Șaua Podeanului, unde întâlnim traseul 23 Cruce Roșie, ce urcă de la Complexul Turistic Piscul Negru.

În continuare vom depăşi Vârful Podeanu (2.262 m) și odată ajunși în Şaua Lespezilor, unde întâlnim o variantă a circuitului de vizitare a Vârfului Lespezi de la Complexul Turistic Piscul Negru (traseul 22), vom părăsi creasta și vom coborî în Căldarea Berbecilor, pe marginea unui vâlcel, în direcţia SV. De aici vom urma firul văii, în urcare spre NV, până vom intersecta varianta potecii de creastă prin Strunga Doamnei, marcaj Bandă Galbenă. Traseul Bandă Galbenă evită hornul Strunga Dracului, care s-a deteriorat în toamna anului 2011 pe o poteca cu aspect de brână, ocolește Vârful Strunga Dracului, și se sfârșește în partea de sus a Strungii Dracului. De aici se poate continua până pe vârful Negoiu 2535 m. (traseul 1)

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Arefu - Culmea Podeanu - creasta principală în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment