Touristik Label - 107MN21: Arefu - Culmea Podeanu - creasta principală

Legătura Arefu - sub Strunga Doamnei (creasta principală)
Traseul 21 Bandă Albastră este traseul de legătură între comuna Arefu și creasta principală (sub Strunga Doamnei), facilit\nd accesul la Vf. Lespezi, Negoiu și Lacul Călțun. Traseul străbate culmile domoale ale munților înșirați de la S la N spre creasta principală (Știubeaua, Muntele cu Bolovani, Marginea, Florea), cu priveliști spre Lacul Vidraru, V. Caprei (Transfăgărășan) și creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
41,51km
Durată
14:00-17:00h
Urcare
3130m
Coborâre
1450m
Vârf
2322m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism din Arefu până în Şaua Podeanu. Din comuna Arefu urmăm spre NV un drum forestier în urcare, traversând plaiurile până la ieşirea în coamă. Continuăm tot spre nord pe drumul forestier, traversând mai multe zone cu exploatări forestiere şi poieni. Trecem peste vârful Ştubeaua (1.518 m), de unde continuăm spre nord şi apoi, după ce trecem de o stână, spre NE. Ajungem într-o poiană largă cu stâne, unde se bifurcă varianta de coborâre spre Cabana Cumpăna. Continuăm spre nord, trecem pe lângă o zonă cu stâne şi continuăm până când traseul iese din pădure, păstrând direcţia nord. Urcăm într-o şa, de unde continuăm pe un drum vechi de exploatare. Urmărim creasta matematică, care încet se transformă într-o culme largă cu ienupăr şi jnepeniş. După ce depăşim Vârful Podeanu (2.262 m), traversăm spre nord şi din Şeuţa Lespezilor coborâm pe marginea unui vâlcel, în direcţia SV, până în Căldarea Berbecilor. Urcăm spre NV pe firul văii şi apoi prin căldare până când intersectăm traseul care traversează de la Negoiu spre Strunga Doamnei.

Etape

Arefu - Culmea Podeanu - creasta principală

Descriere

Traseul 21 BA parcurge culmile domoale ale munților înșirați între comuna Arefu și creasta principală și ajunge în Căldarea Berbecilor, sub Strunga Doamnei. Pe vreme bună, sectorul Arefu - Șaua Podeanu este accesibil pentru cicloturism. Este un traseu dificil (41 km), parcurs de obicei în 2-3 zile de drumeție, cu peste. 4500 m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate pune probleme în sectorul superior, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim din comuna Arefu spre NV și urmăm un drum forestier în urcare care ne conduce pe culmea pietroasă Măgureaua, apoi ocolim Vf. Muntișoru (1534 m) și ajungem la Piciorul Muntelui Ștubeaua. Ieşim în coamă și continuăm tot spre N pe drumul forestier, traversând mai multe zone cu exploatări forestiere şi poieni, apoi depășim Vf. Ştubeaua (1.518 m) și trecem de o stână. 

Mai sus direcția se schimbă spre NE, peste Muntele cu Bolovani, ajungem într-o poiană largă cu stâne, sub vf. Clăbucetul și întâlnim TR (traseul 16) dinspre Cabana Cumpăna - Transfăgărășan. Cele două urmează un drum pastoral ce urcă pe sub Vârful Clăbucet (1717 m) în golul alpin până aproape de Vf. Marginea. Aici lăsăm la stânga TR spre V. Topologului și continuăm spre NE, lăsând Vf. Marginea (1797 m) și Muntele Comarnicii (1865 m) la dreapta. Ajungem în apropierea unui lac temporar Lacul Cerbului (1865 m), aflat într-o zonă largă cu multe stâne la care ne putem abate în caz de nevoie. 

Continuăm spre N, urmând creasta matematică, care încet se transformă într-o culme largă cu ienupăr şi jnepeniş (Muntele Floarea), apoi coborâm în Șaua Podeanului, unde întâlnim CR (traseul 23), ce urcă de la Complexul Turistic Piscul Negru. Depăşim Vf. Podeanu (2.262 m) și ajungem în Şaua Lespezilor, unde întâlnim o variantă a circuitului de acces la Vf. Lespezi dinspre Piscul Negru (traseul 22), marcat PR.

Din Şaua Lespezilor, traseul părăsește creasta și coboară în Căldarea Berbecilor, pe marginea unui vâlcel, în direcţia SV, apoi urcă spre NV până la varianta potecii de creastă prin Strunga Doamnei, marcată BG (derivație traseul 1B). BG evită hornul Strunga Dracului, care s-a deteriorat în toamna anului 2011 (periculos!) pe o poteca cu aspect de brână, ocolește Vârful Strunga Dracului și ajunge mai sus de Strunga Dracului, sub Vf. Negoiu (2535 m: Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare și a crestei principale cu vf.  Lespezi, Strunga Dracului și Negoiu.

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Arefu - Culmea Podeanu - creasta principală în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră