Touristik Label - 807MN36: Arpaşu de Sus - V. Arpăşelului - Muchia Buteanu

Legătura Arpaşu de Sus - Muchia Buteanu
Traseul nr. 36 Punct Galben este traseul de legătură între localitatea Arpașu de Sus și Muchia Buteanu, urmând direcția generală spre S, cu peste 1200 m diferență de nivel. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Arpășelului, a Transfăgărășanului și a spectaculoasei Bâlea Cascadă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,20km
Durată
~5:00h
Urcare
1320m
Coborâre
80m
Vârf
1727m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul pietruit de pe Valea Arpăşelului, urcăm spre S-SE pe drumul forestier de pe Culmea Lupoaia până în Culmea Netedu. Continuăm pe culme până pe Vf. La Comandă, unde intersectăm drumul Transfăgărăşan. De aici, putem coborî la Bâlea Cascadă sau putem continua pe culme până intersectăm traseul BA care urcă de la Bâlea Cascadă şi continuă traversarea Muchiei Netedu-Buteanu până la Bâlea Lac.

Etape

Arpaşu de Sus - Valea Arpăşelului - Culmea Netedu - Muchia Buteanu

Descriere

Traseul 36 PG face legătura între localitatea Arpașu de Sus și Muchia Buteanu. Iarna, ultimul sector poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. Este un traseu solicitant, cu peste 1400 de m diferență de nivel, în aprox. 5 h de drumeție.

Pornim din localitatea Arpașu de Sus și ne îndreptăm spre sud, pe drumul ce duce la Complexul Turistic Păstrăvăria Albota, unde putem lua masa. De aici, urmăm drumul pietruit ce continuă pe Valea Arpăşelului și apoi un drum forestier ce ne conduce prin pădure, într-un urcuș pieptiș pe Culmea Lupoaia până în Culmea Netedu. De aici continuăm pe culme până pe Vârful La Comandă, unde se intersectează drumul Transfăgărăşan, într-un “ac de păr”.

Dacă dorim putem coborî pe drum până la Bâlea Cascadă, pentru a vedea cascada Bâlea mai de aproape, pe traseul de vizitare PR (traseul 31), cu imaginea spectaculoasă a Văii glaciare Bâlea. 

Poteca PG continuă pieptiș pe culme, depășește Vârful La Piatra Sunătoare (1779 m) și ajunge la intersecția cu traseul de culme BA (traseul 39) - ce continuă pe Muchia Buteanu până în Șaua Netedu, unde se recomandă coborârea la Bâlea Lac. De pe Muchia Buteanu, avem perspective frumoase spre Transfăgărășan, Valea Arpășelului și Muchia Albotei.

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă, accesibil până în Culmea Netedu, de unde se recomandă coborârea la Bâlea Cascadă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Arpaşu de Sus - V. Arpăşelului - Muchia Buteanu în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră