07MN09: Avrig - Cabana Bârcaciu - creasta principală

Traseul nr. 9 Punct Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între orașul Avrig și creasta principală, sub Vârful Scara, cu posibilitatea de extindere până pe vârful Ciortea de Est (2419 m), cel mai accesibil dintre cele două vârfuri Ciortea. În primă fază vom parcurge un drum forestier care încurajează practicarea cicloturismului, ce urmărește Râul Mare până la Cabana Poiana Neamțului, de unde vom începe ascensiunea pe piciorul estic al Bârcaciului până la Cabana Bârcaciu, aflată într-o poieniță. De aici vom urca susținut pe culmea secundară a Bărcaciului, apoi pe Scărișoara, până sub Vf. Scara. Porţiunea e expusă şi poate fi periculoasă în condiţii meteo nefavorabile. Este un traseu dificil, cu diferențe de nivel de peste 2000 de m, pe parcursul a 10 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra crestei principale cu vârfurile Scara și Ciortea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
24,90km
Durată
~10:00h
Urcare
2000m
Coborâre
210m
Vârf
2213m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism până la Cabana Bârcaciu, urmând drumul forestier. Din gara Avrig, mergem pe drumul care duce spre centrul oraşului, traversăm DN şi continuăm spre fabrica de sticlă, urmând drumul principal care merge spre sud. Continuăm pe DJ aproximativ 6 km, până într-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă. De la cantonul silvic, unde este şi o biserică de lemn, o luăm pe drumul forestier pe marginea estică a Văii Avrigului, până la Cabana Poiana Neamţului. De aici, urmăm drumul forestier încă 300 m şi cotim spre est, urcând pieptiş pe un drum de TAF. Aici este un stâlp indicator. Urmăm drumul de TAF până la intersecţia cu Valea Comănesei. Traversăm râul şi continuăm pe potecă, la început în traversare ascendentă, apoi pieptiş până la ieşirea în culme. Poteca intersectează din nou drumul forestier pe care îl scurtăm din când în când urmând marcajele până la ieşirea într-o defrişare. Ajungem la Cabana Bârcaciu, de unde continuăm prin pădure, spre sud. La 200 m de cabană există o intersecţie cu o potecă spre Negoiu (PR) şi una spre Lacul Avrig (PA). Continuăm spre sud până la ieşirea din pădure şi intrarea în vegetaţie pitică şi jnepeniş. Traversăm Pârâul Comănesei la obârşie şi traversăm spre est până intersectăm piciorul estic al Muntelui Bârcaciu. Ieşim în Fruntea Scării, de unde mergem matematic pe culme până când urcuşul devine pieptiş. Aici, există o altă intersecţie spre est, spre Şaua Puha şi Scara, dar noi continuăm în traversarea versantului nordic al Vf. Scara, spre SV, până într-o şa, la vest de Vf. Scara. Prima porţiune e expusă şi poate fi periculoasă în condiţii meteo nefavorabile. Ieşim în creastă la 2217 m, unde există şi un stâlp indicator.

Etape

Avrig - Valea Avrigului - Cabana Poiana Neamţului - Cabana Bârcaciu - Muntele Bârcaciu - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 9 PR este un traseu dificil, potrivit celor experimentați, într-o drumeție de aprox.10 ore, urmând firul văii Avrig, apoi piciorul Bârcaciului și un ultim sector periculos, pe muchia abruptă a Tarniței, peste grohotișuri. Vom ieși sub Vârful Scara, la intersecția cu marcajul de creastă, după mai bine de 2 h de la Cabana Bârcaciu.

Pornind din centrul Avrigului, din DN1, vom continua urmând drumul principal care merge spre sud (drum auto până la Cabana Poiana Neamțului), printr-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă. Drumul însoțeste Râul Mare al Avrigului pentru 14,5 km. După aprox. 10,5 km se ramifică spre vest peste Râul Mare drumul forestier de pe Râu Jibrii, pe care se poate ajunge la Izvorul Florii, apoi se poate continua pe Muchia Moașei spre Cabana Suru. În acest punct, lângă un canton silvic, unde este şi o biserică de lemn, o vom lua pe drumul forestier pe marginea estică a Văii Avrigului, până la Cabana Poiana Neamțului.

De la Cabana Poiana Neamțului (706 m), vom urma spre sud drumul forestier încă câteva sute de metri, apoi îl vom părăsi spre stânga, urcând moderat pe un drum de TAF (stâlp indicator). Trecând peste Pârâul Comănesei, vom continua în serpentine spre culmea secundară Piciorul Bârcaciului, pe care o vom urma spre sud-sud-est și în mai puțin de 2 ore vom ajunge în frumoasa poiană unde este situată Cabana Bârcaciu.

Cabana Bărcaciu este situată în partea nordică a Munților Făgăraș, sub vârful Scara, la altitudinea de 1550 m și funcționează tot timpul anului, într-o poieniță cu tufe de afine, zmeură și mure, cu priveliști copleșitoare și cu o gazdă primitoare. De aici pornesc marcajele spre Lacul Avrig (PA) și spre Cabana Negoiu (PR), ăn timp ce marcajul nostru continuă spre vârful Ciortea de Est, pe sub Vârful Scara.

După un binemeritat popas, vom trece pe lângă izvorul care alimentează cabana, vom începe urcușul susținut pe culmea secundară a Bărcaciului, după care pe Scărișoara, și vom traversa muchia abruptă a Tarniței, peste grohotișuri, ieșind după 15-20 de minute în creasta principală a Făgărașului, sub Vârful Scara (intersecție cu traseul 1). De la Cabana Bârcaciu până aici se fac 2.5 -3 h. Pe muchia Scărișoara se întâlnește și traseul Cruce Galbenă (traseul 13), care continuă spre est, până în Şaua Puha şi Scara, în apropiere de Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou, util în caz de vreme potrivnică.

Traversând această ultimă porțiune expusă (muchia Tarniței), vom ieşi în creastă la 2217 m, în Șaua Estică a Gârbovei, unde există şi un stâlp indicator. De aici vom continua alături de marcajul de creastă, ocolind vârful Gârbova și vom coborî în Șaua Vestică a Gârbovei, de unde poteca se orientează spre SV, atacând pantele vârfului Ciortea de Est (2419 m), cel mai accesibil dintre cele două vârfuri Ciortea. De aici vom avea o frumoasă , depășind două perspectivă asupra Lacului Avrig, loc bun de popas pentru cei care doresc să ajungă pe Vârful Negoiu în itinerarul lor străbătând creasta principală (loc pentru corturi și izvor).

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Bârcaciu.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Avrig - Cabana Bârcaciu - creasta principală în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment