Touristik Label - 607MN09: Avrig - Cabana Bârcaciu - creasta principală

Legătura V. Avrigului - Șaua E a Gârbovei (sub Vf. Scara)
Traseul 9 Cruce Roșie face legătura între orașul Avrig și creasta principală, sub Vârful Scara. Traseul urmărește Râul Mare până la Cabana Poiana Neamțulu apoi urcă pe piciorul estic al Bârcaciului până la Cabana Bârcaciu, apoi tot mai susținut pe Scărișoara, până sub Vf. Scara - un segment expus ce poate fi periculos în condiţii meteo nefavorabile. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva crestei principale cu vf Scara și Ciortea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
25,01km
Durată
6:30-10:00h
Urcare
2000m
Coborâre
210m
Vârf
2213m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism până la Cabana Bârcaciu, urmând drumul forestier. Din gara Avrig, mergem pe drumul care duce spre centrul oraşului, traversăm DN şi continuăm spre fabrica de sticlă, urmând drumul principal care merge spre sud. Continuăm pe DJ aproximativ 6 km, până într-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă. De la cantonul silvic, unde este şi o biserică de lemn, o luăm pe drumul forestier pe marginea estică a Văii Avrigului, până la Cabana Poiana Neamţului. De aici, urmăm drumul forestier încă 300 m şi cotim spre est, urcând pieptiş pe un drum de TAF. Aici este un stâlp indicator. Urmăm drumul de TAF până la intersecţia cu Valea Comănesei. Traversăm râul şi continuăm pe potecă, la început în traversare ascendentă, apoi pieptiş până la ieşirea în culme. Poteca intersectează din nou drumul forestier pe care îl scurtăm din când în când urmând marcajele până la ieşirea într-o defrişare. Ajungem la Cabana Bârcaciu, de unde continuăm prin pădure, spre sud. La 200 m de cabană există o intersecţie cu o potecă spre Negoiu (PR) şi una spre Lacul Avrig (PA). Continuăm spre sud până la ieşirea din pădure şi intrarea în vegetaţie pitică şi jnepeniş. Traversăm Pârâul Comănesei la obârşie şi traversăm spre est până intersectăm piciorul estic al Muntelui Bârcaciu. Ieşim în Fruntea Scării, de unde mergem matematic pe culme până când urcuşul devine pieptiş. Aici, există o altă intersecţie spre est, spre Şaua Puha şi Scara, dar noi continuăm în traversarea versantului nordic al Vf. Scara, spre SV, până într-o şa, la vest de Vf. Scara. Prima porţiune e expusă şi poate fi periculoasă în condiţii meteo nefavorabile. Ieşim în creastă la 2217 m, unde există şi un stâlp indicator.

Etape

Avrig - Valea Avrigului - Cabana Poiana Neamţului - Cabana Bârcaciu - Muntele Bârcaciu - creasta principală

Descriere

Traseul 9 CR este traseul de legătură între orașul Avrig și creasta principală a Făgărașilor, ieșind sub sub Vârful Scara, cu posibilitate de extindere spre Vf. Ciortea de Est (2419 m), cel mai accesibil dintre cele două vârfuri Ciortea. Este un traseu dificil, cu peste 2000 de m diferențe de nivel, în cca 10 h de drumeție. 

Porninm din centrul Avrigului, din DN1 și urmăm drumul principal care merge spre S (până la Cabana Poiana Neamțului), printr-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă. Drumul însoțește Râul Mare al Avrigului pentru 14,5 km. După aprox. 10,5 km, la Gura Jibrii, întâlnim varianta TA (traseul 7) care se ramifică spre V peste Muchia Moașei spre Cabana Suru. În acest punct există un ocol silvic şi o biserică de lemn. CR continuă pe drumul forestier pe marginea estică a Văii Avrigului, până la Cabana Poiana Neamțului. 

De la Cabana Poiana Neamțului (706 m), mai facem pe drum încă câteva sute de metri, apoi îl părăsim la stânga, urcând moderat pe un drum de TAF (stâlp indicator). Trecem peste Pârâul Comănesei și continuăm în serpentine spre culmea secundară Piciorul Bârcaciului, pe care o vom urma spre S-SE și în mai puțin de 2 h, ajungem în frumoasa poiană unde este situată Cabana Bârcaciu.

Cabana Bărcaciu este situată sub vârful Scara, la altitudinea de 1550 m și funcționează tot timpul anului, într-o poieniță cu priveliști fermecătoare și cu o gazdă primitoare. De aici pornesc PA (traseul 10) spre Lacul Avrig și PR (traseul 12) spre Cabana Negoiu. în timp ce CR continuă spre Vf. Ciortea de Est, pe sub Vf. Scara. 

După un binemeritat popas, trecem pe lângă izv care alimentează cabana și începem urcușul susținut pe culmea secundară a Bărcaciului, după care pe Scărișoara, traversând muchia abruptă a Tarniței, peste grohotișuri, ieșind în creasta principală a Făgărașului, sub Vârful Scara (intersecție cu BR traseul 1). De la Cabana Bârcaciu până aici se fac 2.5 -3 h. Pe muchia Scărișoara întâlnim și traseul CG (traseul 13) care continuă spre E până în Şaua Puha şi Scara, în apropiere de Refugiul Scara vechi şi cel nou, util în caz de vreme rea.

După ce traversăm această ultimă porțiune expusă (muchia Tarniței), vom ieşi în creastă la 2217 m, în Șaua Estică a Gârbovei (stâlp indicator). De aici putem continua alături de marcajul de creastă, ocolind vârful Gârbova și coborând în Șaua Vestică a Gârbovei, de unde poteca CR (traseul 11) se orientează spre SV, atacând pantele vârfului Ciortea de Est (2419 m), cel mai accesibil dintre cele două vârfuri Ciortea. De aici putem avea o frumoasă perspectivă asupra Lacului Avrig, loc de popas pentru cei care doresc să ajungă pe Vârful Negoiu în itinerarul lor străbătând creasta principală (loc pentru corturi și izvor).

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Bârcaciu.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Avrig - Cabana Bârcaciu - creasta principală în Sibiu, Vâlcea, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră