Traseul nr. 11 TA este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 600 de m, într-o drumeție de 2 - 2.5 h, urmând drumul de exploatare ce urcă paralel cu DN1 pentru 2,8 kilometri (pantă 14%) până la ieșirea din pădure, la 1440 m, pe culmea Sorica. De aici se urcă în șa și se continuă pe culme până la capătul de sus al pârtiei Sorica, la telegondolă (legătura cu varianta traseului 12).
Traseul porneşte din staţia de autobuz aflată la intrarea dinspre Buşteni în oraşul Azuga, din spatele bisericuţei şi izvorului, de unde putem lua apă (pe traseu nu există izvoare). Poteca urcă câteva minute spre S, paralel cu şoseaua, apoi își schimbă direcţia spre E, într-o ascensiune de 150 - 175 m diferenţă de nivel, cu imaginea abruptului Bucegilor între vârfurile Caraiman şi Coştila la orizont. Prin fâneaţă, apoi prin pădure, poteca se mai domolește și urmează un drum de exploatare pentru 2,8 km (pantă 14%) până pe culmea Sorica, de unde urcă pante tot mai accentuate (200 m diferenţă de nivel în cca 40 - 50 min).
De aici vom urma culmea Urechea, aflată în faţa, spre SE (marcaje rare, potecă neclară), luând ca țintă creasta, spre care urcăm în 10 min pe o panta de 250 - 300 m. Urcăm până la capătul de sus al pârtiei Sorica, de unde, în 170 de m, vom ajunge la stația de telegondolă (în stânga avem capătul de teleschi), la intersecția cu varianta traseului 12 CR.
Pe culme, putem continua traseul spre E, cu posibilitate de popas pt a ne bucura de panorama cuprinzătoare care ni se deschide aici. În SE şi S vom observa vârful Băiuţu, din care se desprinde spre V culmea Zamora, iar în plan îndepărtat vom admira partea superioară a Muntelui Cumpătu şi vârful Baiul Mare. În SV şi V, apare semeț abruptul estic al Bucegilor, Buştenii cu frumoasa vale a Jepilor, spre NV şi N se impun crestele Postăvarului şi Pietrei Mari, acoperite într-o oarecare măsură de culmile rotunjite ale Clăbucetului Taurului şi Clăbucetului Azugii, iar în NE putem admira sectorul nordic al vârfurilor Neamţu (cu poieni extinse) şi Muntele Retevoi (bine împădurit).
Comentarii