Touristik Label - 701MN60: Bădeni - Muntele Vâja - Vârful Leaota

Legătura Bădeni – Vf. Leaota, peste Muntele Vâja
Traseul 60 Punct Albastru leagă Valea Dâmboviței de Vf. Leaota, pe V. Bădeni, apoi peste Muntele Vâja. Prima parte urmează șoseaua spre Cabana Făgețel, trecând prin satele Bădeni şi Valea Bădeni, apoi urcăm abrupt pe muchia Vâja și ieșim la gol alpin. Ultimul segment pe culmea ascuţită, surprinzător de îngustă până în Culmea Leaota.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
16,45km
Durată
6:30-8:00h
Urcare
1672m
Coborâre
116m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la DN 72A urmăm drumul asfaltat până în Valea Bădenilor (1 km) și apoi încă circa 11 kilometri pe lângă cantoanele Piscul Cârlanului și Făgeţel până la podul de pe Valea Vâja. De aici urcăm abrupt pe muchia Vâja, pe lângă o clădire neterminată, circa 200 m diferenţă de nivel și apoi pe pantă mai mică până la circa 1540 m. De aici pe muchia expusă trecem o zonă stâncoasă și ieșim la gol alpin pentru a coborî la stâna din Şaua Vâja. Continuăm pe culmea expusă pentru circa 450 m diferenţă de nivel până în Culmea Leaota și facem dreapta pentru 470 de metri până pe Vârful Leaota.

Etape

Bădeni - Valea Bădenilor - Muntele Vâja - Vârful Leaota

Descriere

Traseul 60 PA face legătura între DN V. Dâmboviței și Vf. Leaota, pe V. Bădenilor și peste muchia stâncoasă Vâja. Un traseu ușor în primă fază, apoi tot mai solicitant, cu peste 1000 m, în cca. 5-6 h. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme - echipament complex.

Din DN Târgoviște - Câmpulung (V. Dâmboviței) intrăm în comuna Bădeni și urmăm firul Văii Bădeni (cca. 10 km), trecând prin satele Bădeni şi Valea Bădeni, spre un sat de romi. Drumul forestier bine întreţinut, lasă către dreapta mai multe bifurcaţii, iar pe stânga două cantoane silvice. Apa Bădeanca, cum îi spun localnicii este bogată în păstrăvi.

La confluența văilor Vâja și Râiosu, trecem podul de pe Valea Vâja, luăm ca reper o clădire neterminată  ridicată chiar pe piciorul muntelui și urcăm pieptiș în serpentine la golul alpin. Când panta se mai domolește, priveliștea se deschide panoramic: spre vest Muchia Bădenilor, de-a lungul căreia distingem Munţii Priseaca, Făgeţel, Cioara şi Râiosul, la est Culmea Leaotei, iar la sud, Vf. Românescu, M. Ţâbra şi Tâncava - pe care urmă drumul de exploatare până în creastă, sub Vf. Leaota. 

După ce trecem de stâna Vâja, pitită într-o mică şa, urmăm muchia îngustă, cu aspectul unei creste, printre blocuri mari de piatră, asemănători Retezatului sau Parângului. Dacă vremea ne permite de aici putem observa munții Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. Luăm ca reper piramida Vârfului Leaota și după cca. 2 h de urcuș ajungem la acesta.

De pe Vârful Leaota (2133m) ne bucurăm de priveliștea largă spre munții Bucegi (Vârful cu Dor, Caraiman, Coştila, Omul, abruptul vestic al Strungilor), masivul Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. În apropiere, Piatra Albă și M. Dudele, Zănoaga - Lespezi. 

Putem reveni la V. Dâmboviței (Cetăţuia), peste muchia Marginea Domnească, la fel de sălbatică, apoi pe Valea lui Coman, pe varianta CA (traseul 59).

Observații

Marcaje rare în golul alpin. Greu accesibil, expus între Valea Vâja și Culmea Leaota.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bădeni - Muntele Vâja - Vârful Leaota în Argeş, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră