Bran - P-na Ciubotei - Cabana Omu

Din Bran, pe Vf. Omu, pe V. Ciubotei
Traseul nr. 22 Triunghi Galben este un traseu mediu / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca străbate lungul și pitorescul sat turistic Poarta, continuă pe drumul forestier de pe Valea Ciubotea până la Baza Salvamont Ciubotea, de unde intră pe poteca marcată și urcă de-a coasta pe Muchia Urlătoarea Clincii, apoi pe Valea Ciubotei, de unde continuăm urcarea pe Muchia Ciubotea până pe platoul Vf. Scara și mai departe spre Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
13,50km
Durată
7:00-8:00h
Urcare
1830m
Coborâre
120m
Vârf
2483m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul porneşte din centrul Branului, din locul unde o piramidă din lemn marchează km 0 al Branului (legătura cu traseele 21 şi 23). Parcurgem satul Poarta pe toată lungimea lui (cca 3.5 km) şi după ultimele case ajungem la un stâlp cu hartă metalică şi indicatoare. Lăsăm în stânga traseul 21 şi continuăm pe Valea Ciubotea, pe drumul forestier. După circa 5 km lăsăm în dreapta traseul 23 şi după încă 500 de metri lăsăm în stânga traseul 50. După încă 200 de metri ajungem la Baza Salvamont Ciubotea, de unde intrăm pe poteca marcată. Urcăm 10 minute până într-o poiană lungă de unde în dreptul unei guri de apă (ieşire de conductă cu capac de canal) se formează un drum de TAF, ce duce prin desişul pădurii (imposibil de trecut) la capătul de sus al cascadei de pe Urlătoarea Mică. În această poiană se găseşte şi o cabană silvică dărăpănătă. Urcăm pragul lung şi puţin înclinat al primei căldări glaciare. Depăşim pragul glaciar, parcurgem a doua căldare şi urcăm pragul împădurit de deasupra acesteia. Pe versantul drept (geografic) al văii ajungem pe un tăpşan înierbat, traversăm firul văii şi urcăm abrupt următorul prag glaciar (are diferenţă de nivel de 150 de metri!). Urmăm poteca ce ne duce în 15-20 de minute în ultima căldare glaciară, lângă un adăpost-stână aflat pe mijlocul văii. Urcăm încă 100 de metri şi marcajele ne conduc spre dreapta în urcare pe versantul estic al Muchiei Ciubotea. Urcăm pe Muchia Ciubotea circa 45 de minute, peste trepte stâncoase şi la altitudinea de 2390 de metri întâlnim, sub Vârful Scara, traseul 21. Continuăm şi în câteva minute suntem pe platoul Vârfului Scara (2422 m), unde se pot vedea urmele unui fost refugiu semisferic distrus de vânt. Coborâm pe versantul vestic al Muntelui Scara circa 20 de minute şi lăsăm în stânga noastră fereastra calcaroasă Ţigăneşti (loc panoramic asupra Văii Ţigăneşti). Coborâm 15 minute până în Şaua Hornurilor (legătura cu traseele 2 varianta de iarnă prin Hornul Mare şi 23). Continuăm în urcuş încă 10 minute şi în stânga avem varianta de vară a traseului 2, pe versantul nordic al Muntelui Bucşoiu. Continuăm încă 20 de minute în urcare, lăsăm în stânga traseul 11 şi în 10-15 minute ajungem la Cabana Omu (2507 m).

Etape

Bran (825 m) - Poiana Ciubotei - Vârful Scara (2422 m) - Cabana Omu (2507 m).

Descriere

Acest traseu este unul de anduranță ce necesită o bună rezistență fizică, cu diferență mare de nivel și porțiuni accidentate, iarna și pe vreme rea punând probleme la orientare. Ca notă importantă, pe traseul Valea Ciubotei nu există sursă de apă.
Traseul porneşte din şoseaua naţională Braşov-Câmpulung, de la ramificaţia şoselei comunale spre satul Poarta-Bran. Parcurgem satul Poarta pe toată lungimea lui (cca 3.5 km) și ne clătim privirea cu panorama spre culoarul Rucăr-Bran și munții Piatra Craiului. Urmăm mai departe firul râului Poarta și drumul forestier până la Salvamont Ciubotea, unde intrăm pe poteca marcată. Continuăm prin pădure până într-o poiană lungă unde se găsește o cabană silvică dărăpănătă. Din marginea de sus a poienii urmăm poteca ce urcă de-a coasta pe Muchia Urlătoarea Clincii, pe faţa dinspre V. Urlătoarea Mică.
Poteca urcă pronunţat şi după 45-50 min din Poiana Ciubotei, ajungem pe Valea Ciubotei de unde observăm Colții Ciubotei. Trecem pe sub o zonă de stâncării cu jnepeni și ieşim într-o mică şa, în marginea de jos a căldării mijlocii a văii. În depărtare se înalță Turnurile Țigănești care ne dau avânt. Continuăm în urcuş susținut și ieșim pe muchie în Culmea Scara, pe platforma largă a Podului Spintecăturilor. Spre est, nu departe, se înalţă Vf. Scara (2421 m).
Ajungem curând pe platoul Vârfului Scara (2422 m), unde se pot vedea urmele unui fost refugiu semisferic distrus de vânt, legătura. cu traseul 21 (ce urcă din Poiana Clincea). Continuăm prin Șaua Hornurilor pe versantul nordic al Muntelui Bucşoiu. și apoi la Cabana Omu (2507 m). Situată pe Vârful Omu, cel mai înalt vârf al Munților Bucegi, Cabana Omu este cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături de cabană, se află Stația meteorologică Vârful Omu, aceasta fiind cel mai înalt punct locuit permanent din România.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Bran - P-na Ciubotei - Cabana Omu în Bucegi-Leaota, Braşov, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment