Buşteni - Cabana Piatra Arsă

Traseul Jepilor Mari
Jepii Mari este traseul ce leagă Bușteni de Piatra Arsă prin Cantonul Jepi sau Cantonul Schiel (Casa Naturaliştilor), cum i se spunea pe vremea când poteca șerpuia pe sub funicularul fraților Schiel. Alături de Jepii Mici, este unul dintre traseele cele mai frecventate din Bucegi. A se consemna că traseul este accesibil doar vara, pe timp de iarnă există pericol de avalanşă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
8,60km
Durată
4:30-5:00h
Urcare
1120m
Coborâre
70m
Vârf
2003m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni mergem pe DN1 spre sud circa 1.5 km şi urcăm pe strada Telecabinei pe lângă staţia de telecabină până la intersecţia cu traseul 8. Continuăm pe drumul forestier din stânga şi scurtăm serpentinele acestuia pe poteca marcată. După 25-30 de minute ajungem lângă un canal betonat de transport apă şi facem stânga pentru 50 de metri până la punctul „La Vinclu” (intersecţie cu traseul 5). Continuăm pe curbă de nivel, traversăm firul nemarcat al Văii Seci dintre Clăi, lăsăm în stânga o potecă nemarcată ce coboară în capătul superior al cascadei Urlătoarea şi în dreapta o potecă (tot) nemarcată ce urcă timp de 10-15 minute la Banca Reginei Maria şi traversăm pe rând cele trei fire ale Văii Comorilor. Pe marginea potecii vedem două cruci în memoria celor care au încercat să parcurgă poteca în condiţii de vreme vitregă. Urmăm serpentinele repetate, depăşim un cablu la o scurtă alunecare de teren şi sub ultima zonă stâncoasă, în stânga potecii, găsim intrarea în Brâul lui Răducu (potecă nemarcată). Urcăm câteva serpentine şi ajungem la locul de popas aflat lângă piloni de funicular ruginiţi. Continuăm în urcuş pe poteca echipată cu cabluri pe o distanţă de 300-400 de metri şi ajungem în firul Urlătorii Mari, pe care îl traversăm spre stânga, prin jnepeni/jepi. Continuăm pe culoarul dintre jnepeni în serpentine şi ajungem la Cantonul Schill/Jepi, lângă peretele sudic (legătura cu traseul 39). Continuăm spre sud în urcare, prin culoarul dintre jnepeni, pe linia pilonilor fostului funicular (construit de fraţii Schill la începutul secolului XX pentru transportul lemnului din Valea Brăteiului în Buşteni ). Atenţie: marcajele sunt rare! Ţinem aceeaşi direcţie şi după 30 de minute de la Cantonul Jepi ajungem în colţul nord-estic al Cabanei Piatra Arsă (legătura cu traseul 37).

Etape

Buşteni (885 m) - Drumul Urlătorilor - Cantonul Schill/Jepi (1960 m) - Cabana Piatra Arsă (1950 m).

Descriere

Jepii Mari este traseul ce leagă Bușteni de Piatra Arsă prin Cantonul Jepi sau Cantonul Schiel (Casa Naturaliştilor), cum i se spunea pe vremea când poteca șerpuia pe sub funicularul fraților Schiel. Alături de Jepii Mici, este unul dintre traseele cele mai frecventate din Bucegi. A se consemna că traseul este accesibil doar vara, pe timp de iarnă există pericol de avalanşă.
Jepii Mari sunt mult mai accesibili, chiar dacă au porțiuni de stânci și lanțuri, decât Jepii Mici, nu prezintă dificultăți tehnice mari, poteca urcă în serpentine, zonele mai dificile sunt prevăzute cu cabluri, astfel încât este abordabil de o categorie mai largă de turiști. Pe întreg parcursul traseului vă veţi minuna de priveliștea pe care o veţi vedea printre frunzele copacilor. E atât de linişte încât la mijlocul traseului încă se aude vuietul maşinilor ce circulă în vale pe DN1.
În Jepii Mari traversezi mai întâi prin pădurea de foioase, apoi prin pădurea de conifere, prin cea de jnepeni, iar în vârf de tot, pe platou, vei da peste pajiştea alpină. După alte douăzeci de minute de mers pe jos pe poteci montane, vei ajunge la Cabana Piatra Arsă.
Se pornește de la telecabina din Bușteni de la o altitudine de 880 de metri, având în față decorul abruptului prahovean al Bucegilor, dominat de Vârful Claia Mare și Caraimanul și până la un punct este comun cu traseul Jepii Mici și Cascada Urlătoarea. Se trece succesiv prin zona „La Vinclu” (intersecţie cu traseul 5), apoi punctul denumit „La Mese”, de unde se poate admira Claia Mare cu uriașul ei perete amețitor și se intră pe porțiunea cea mai dificilă, „La Scări”. Pe marginea potecii vedem două cruci în memoria celor care au încercat să parcurgă poteca în condiţii de vreme vitregă.
Se urcă câteva praguri de piatră asigurate de cabluri de susținere fixate de pereții stâncoși și prin jnepenișul din Valea Urlătorii, poteca merge paralel cu linia de funicular care transporta odinioară lemne, până la Cantonul Jepi / Schiel, la altitudinea de 1960 de metri. Atenţie: marcajele sunt rare!
Cantonul Schiel, care găzduiește Casa Naturaliștilor, datează din 1910 și a fost construit de către frații Schiel, fondatorii și proprietarii fabricii de hârtie din Bușteni. Deși părăsită, construcția este solidă, parțial degradată, iar poziția ei la limita abruptului oferă o belvedere impresionantă asupra Văii Prahovei, asupra Bucegilor și Baiului. De aici se observă vârful Caraiman, cu Crucea Eroilor, vârful Jepii Mici, Claia Mare și alte culmi. Tot de la canton se mai poate merge pe platoul Bucegi spre Cabana Babele (Traseul nr. 37) timp de 1 oră și 30 de minute sau spre Cabana Caraiman timp de 1 oră și 30 de minute.
Din acest loc traseul se continuă prin jnepeniș spre Cabana Piatra Arsă timp de 20 de minute (legătura cu traseul 37). Cabana Piatra Arsă este situată pe platoul Bucegilor, la o altitudine de 1950 de metri, la jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2000. Construită în anul 1935, ea a fost transformată ulterior într-o bază sportivă. La Complexul Sportiv Național Piatra Arsă vin în fiecare an numeroși sportivi în cantonament.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Buşteni - Cabana Piatra Arsă în Bucegi-Leaota, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră