Touristik Label - 301MN11: Buşteni - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Omu

Legătura Bușteni - Vârful Omu, pe la Gura Diham
Traseul 11 Bandă Roșie este considerat unul din cele mai grele din masivul Bucegi, dar cu mari satisfacții. Porțiunea din Valea Cerbului spre Cabana Gura Diham este una ușoară, fără dificultăți, de inițiere. Greul începe pe porțiunea Take Ionescu, iar apoi pe Drumul Friedrich Deubel printre stâncării și jnepeni spre Vf. Bucșoiu, apoi Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
14,55km
Durată
7:30-8:00h
Urcare
1974m
Coborâre
360m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni urmăm spre nord DN1 până la strada Nestor Ureche, facem stânga pe acesta până în drumul asfaltat de pe Valea Cerbului și continuăm până la Gura Diham. Urcăm printr-un culoar de pădure, facem stânga spre Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) (7 cursuri de apă temporare). Pe curbă de nivel mergem până în Poiana Pichetul Roşu, continuăm pe poteca „Take Ionescu”, traversăm poiana Bucșoiului, urcăm pe un pinten înierbat aflat sub peretele Bucşoiului Mare și urcăm la stânga (la punctul „La Prepeleac”) printre jnepeni, susţinut pe versantul estic al Muntelui Bucşoiu. Trecem de o zonă stâncoasă cu cablu și urmăm stălpii de marcaj până pe Vârful Bucşoiu (2492 m). Coborâm spre sud-vest spre Şaua Bucşoiului, continuăm peste un prag stâncos şi ajungem în „platou”, facem stânga și în 10-15 minute ajungem la Cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Buşteni - Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor - La Prepeleac - Cabana Omu

Descriere

Traseul 11 BR face legătura între Bușteni și Cabana Omu, situată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m), trecând pe la Gura Diham. Un traseu solicitant, cu peste 1800 m diferențe de nivel, în aprox. 7-8 h de drumeție, nerecomandat iarna. Alături de cabană, găsim Stația meteorologică Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din țară.

Drumul către cel mai înalt vârf din Bucegi pornește din Bușteni și ocolește Vf. Gâlma Mare pe Valea Cerbului, spre Cabana Gura Diham, ceea ce face ca inițial să nu se simtă diferența de nivel considerabilă pe care o avem de urcat (1830 m) Suntem însoțiți de marcajele BG (traseul 10) și TA (traseul 12) şi ajungem la ramificaţia drumului spre Plaiul Fânului. După ce traseele se despart urmăm poteca facilă spre Poiana Izvoarelor, străbătută pe alocuri de izvoare și vâlcele, din care putem alimenta cu apă.

Putem poposi la Cabana Poiana Izvoarelor pentru un ceai sau un picnic (Gura Diham - Poiana Izvoarelor 1 - 1.5 h). De la cabană, poteca se îndreaptă spre V şi iese în Poiana Pichetul Roșu. Denumirea Poienii provine de la fostul pichet de grăniceri, care avea acoperișul vopsit în roșu. Continuăm pe poteca „Take Ionescu” până la Poiana Bucșoiu, unde se vede în stânga noastră impunătoarea Vale a Bucşoiului (traseu nemarcat).

Continuăm peste Creasta Văii Rele şi după 30-45 de min de urcuş susţinut ajungem la intersecţia denumită „La Prepeleac” unde lăsăm în dreapta TR (traseul 9) spre Mălăiești șii începem urcuşul susţinut pe versantul estic al Muntelui Bucşoiu, pe Drumul lui Deubel. Urcăm printre jnepeni cu mare atenţie la semne şi după 30-40 de minute dăm de prima zonă stâncoasă echipată cu cablu. Depăşim cu grijă plăcile de stâncă înclinate (atenţie mare în condiţii de ploaie!) și ieșim în creastă. De fapt suntem la doar 2110 m altit!  

Continuăm pe poteca marcată cca 30 min, lăsăm la dreapta varianta TA (traseul 48) dinspre Brâna Caprelor, ținem muchia stâncoasă şi după încă 1 h de mers, ajungem pe Vârful Bucşoiu, al treilea între vârfurile muntoase din Munții Bucegi (2.492 m), depășit doar de Omu (2.505 m) și Bucura Dumbravă  (2.503 m).

Urcăm spre Şaua Bucşoiului peste un prag stâncos şi ajungem în „platou” (3,5 - 4 h față de „La Prepeleac”). Mai facem 15 min până la Cabana Omu. Ca observație, în cele 5 h de traseu de la Poiana Izvoarelor la Omu, nu există surse de apă.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Omu în Bucegi-Leaota, Braşov, Prahova este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră