Touristik Label - 201MN10: Buşteni - Poiana Coştilei - Cabana Omu

Traseul din Bușteni pe Valea Cerbului spre Vf. Omu
Traseul nr. 10 Bandă Galbenă străbate aproape în totalitate Valea Cerbului, exceptând porțiunea denumită „Plaiul Fânului” sau „Drumul Tunului”. Este cea mai importantă vale de pe versantul prahovean al Munților Bucegi, o vale încântǎtoare ce despicǎ un lanţ de munţi, cunoscută drept „Orașul pe roți” sau “Poiana verde de la poalele Munţilor”. După ce se traversează ultimele poienițe de pe Valea Cerbului (Poiana Văii Cerbului, Poiana Urzicii, Poiana Priponului), depășim canionul îngust „La numărătoarea oilor”, și continuăm pe versantul sudic al Muntelui Morarul, până la Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
11,87km
Durată
5:30-7:00h
Urcare
1610m
Coborâre
0m
Vârf
2480m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni urmăm spre nord DN1 până la strada Nestor Ureche, facem stânga pe aceasta până în drumul asfaltat de pe Valea Cerbului pe care mergem până în poiana Fânului. Urcăm pe drumul de TAF prin nordul Gâlmei Mari (1419 m), pe „Plaiul Fânului” sau „Drumul Tunului” până în poiana Coștila, o traversăm și ajungem în poiana Văii Cerbului. Traversăm firul văii Cerbului, urcăm pe versantul nordic al acesteia circa 1 ½ ore, urmăm poteca prin poienile Urzicii și Priponului, urcăm câteva trepte stâncoase, prin canionul îngust „La numărătoarea oilor” şi o altă treaptă stâncoasă şi ajungem lângă firul Văii Cerbului. Continuăm pe versantul sudic tot în urcare, trecem pe versantul nordic/stâng (geografic) și după 30 de minute revenim pe versantul sudic/drept pentru a urca peste un prag stâncos în ultima căldare glaciara a Văii Cerbului. Urcăm pe dreapta în serpentine repetate pe versantul sudic al Muntelui Morarul până la Cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Buşteni - Plaiul Fânului - Poiana Coştilei - Cabana Omu

Descriere

Cunoscută drept “Casa de piatră de la vârful Omul", Cabana Omu este cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături de cabană, se află Stația meteorologică Vârful Omu, aceasta fiind cel mai înalt punct locuit permanent din România.

Panoramele grandioase care se desfășoară la poalele cabanei sunt adevărata atracție a acestui loc năucitor. Legenda spune că Vârful Omu este, de fapt, un cioban, care cu mii de ani în urma s-a rătăcit pe acest masiv, din cauza furtunii. Deoarece nu își găsea calea de întoarcere, ciobanul a început să înjure și să blesteme, iar Dumnezeu s-a înfuriat și l-a transformat în stâncă.

Traseul pornește din Gara Bușteni sau de la Căminul Alpin. Odată ajunși la șosea (legătura cu traseele 6, 11 şi 12), continuăm pe şosea, iar în cca. 30-40 min de la Buşteni şi după ce traversăm pe un mic pod Pârâul Hoagelor ajungem la ramificaţia drumurilor spre Plaiul Fânului - Poiana Coştilei cu trasele 11 și 12 (ce continuă spre Cabana Gura Diham).

Traseul nostru (bandă galbenă) continuă spre stânga, pe „Plaiul Fânului” sau „Drumul Tunului”, printr-o poiană largă, urcă ocolind prin dreapta şi de-a coasta Vârful Gâlma Mare (1419 m) şi răzbate în Poienia Coştila, unde peisajul e dominat de perspectiva abruptului Coştilei. Prin nordul poienii depăşim stâna din Poiana Coştilei şi ajungem la intersecţia cu traseul 9 (ce duce la Cabana Mălăiești). 

Ne continuăm periplul pe Valea Cerbului, printr-o serie de poienițe (Poiana Văii Cerbului, Poiana Urzicii, Poiana Priponului), urcăm câteva trepte stâncoase prin canionul îngust „La numărătoarea oilor”, lăsăm în stânga Muntele Colţii Obârşiei (2480 m), remarcabil în zona de pereţi stâncoşi Cerdacul Obârşiei, și urcăm în serpentine repetate pe versantul sudic al Muntelui Morarul, până sub Cabana Omu, unde întâlnim traseul 37 BG (ce vine de la Piatra Arsă). De aici, mai avem circa 200 m până la Cabana Omu.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Poiana Coştilei - Cabana Omu în Bucegi-Leaota, Prahova este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră