Traseul 9 TR face legătura între Bucegi (Căminul Alpin) și Cabana Mălăieşti, situată într-un cadru natural de poveste. Un traseu solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în aprox. 4.5 h de drumeție, cu o porțiune dificilă de lanțuri.
Cabana Mălăieşti (1720 m) se află la baza unei căldări glaciare aflate pe valea glaciară, dispusă în amfiteatru între culmea Bucşoiu Mare şi creasta Padina Crucii. Este lesne de înțeles de ce arată ca o fortăreață și de unde i se trage frumusețea. Odată ce ajungi în căldare ai un sentiment de liniște, te bucuri de traseul finalizat și de oameni dragi. Serile se cântă des la chitară şi e multă voie bună. Cabana este deschisă permanent și există un refugiu Salvamont lângă cabană care oferă ajutor la nevoie.
Traseul TR pornește de la Căminul Alpin, ajunge în Poiana Coştilei, un luminiș cu perspective minunate asupra Bucegilor, apoi continuă spre Colții Morarului și mai departe pe Take Ionescu - o adevărată magistrală care înconjoară la cca 1400 – 1700 m alt, poate cea mai importantă parte a Abruptului Prahovean (partea de NE). Din el se desprind trasee spre importante obiective turistice, alpine şi de schi din zonele Coştila, Omul, Morarul şi Bucşoiul. Iarna traseul este periculos şi dificil între Pichetul Roşu - Mălăieşti, pe Take Ionescu.
De la Căminul Alpin, TR urmează în urcuş uşor prin pădure poteca largă spre V de pe Plaiul Munticelului. După ce lăsăm în stânga poteca nemarcată spre Valea Albă şi Refugiul Coştila, traversăm văile Coştilei şi Gălbenelelor spre Poiana Coştilei cca. 2.5 h de la start). Poiana aflată chiar la poalele munților, este un loc frumos de unde poți admira muntele impozant ce se afla parcă la o aruncătură de băț. Deasupra pădurii se înalţă Vf. Santinela Văii Cerbului, iar în fund, abruptul Coştilei, Valea Mălinului şi marele perete al Crestei Gălbinelelor. În Poiană nu exista sursă de apă, doar mai sus, spre Refugiul Colții Morarului. În capătul nordic al poienii există o stână locuită pe timp de vară (atenţie la câini!).
Poteca încalecă apoi o coamă scundă, dincolo de care ajungem la răscrucea de drumuri „Poiana Văii Cerbului" (1310 m), unde întâlnim traseul BG (traseul 10) spre Cabana Omu. Continuăm prin pădure pe curbă de nivel cu urcări uşoare şi după cca 1-1.5 h poposim în Poiana Pichetul Roşu, unde ajung și traseele BR (Traseul 11) - dinspre Cabana Gura Diham și PR (Traseul 20) de la Diham spre Omu. (Buşteni – Pichetul Roşu: 3 h).
De-aici TR continuă pe sub abruptul Bucşoiului şi traversează mai multe vâlcele, porţiunile dificile alternând cu cele ușoare. În cca 30-40 de min ajungem în Poiana Bucşoiului, de unde trecem Valea Rea și intrăm pe Traseul Take Ionescu, zonă echipată cu lanţuri şi podeţe de lemn: Urcăm în Şaua Mălăieşti / La Prepeleac (1780 m alt), unde lăsăm poteca BR spre Cabana Omu la stânga. De aici se văd în acelaşi timp Cabanele Diham şi Mălăieşti.
Coborâm o treaptă stâncoasă echipată cu lanţ, depăşim un podeţ de lemn (şi el echipat cu lanţ) şi după cca 10-15 min. ajungem în căldarea inferioară a Văii Mălăieşti, cu Cabana Mălăieşti. De aici se poate urca spre Omu, prin Hornul Mare.
Comentarii
was nice
După Prepeleac, până în primul podeț, este o surpătură de pământ cu vegetație peste poteca turistică. Solicită un plus de atenție.