Touristik Label - 1201MN09: Buşteni - Poiana Pichetul Roşu - Cabana Mălăieşti

Din Bușteni pe Take Ionescu spre Cabana Mălăieşti
Cabana Mălăieşti este poate cea mai îndrăgită cabană din munţii Bucegi. Mălăieşti este un loc de popas “sus” la intersecţia unor trasee spectaculoase. Dispunerea în amfiteatru a căldării glaciare îţi dă senzaţia că locaşul este protejat şi are un farmec aparte. Traseul pornește de la Căminul Alpin, ajunge în Poiana Coştilei, un luminiș cu perspective minunate asupra Bucegilor, de unde se continuă spre Colții Morarului și mai departe pe Take Ionescu.
3

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,24km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1020m
Coborâre
220m
Vârf
1782m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni urcăm până la Căminul Alpin (pe strada Morarului), continuăm pe potecă pe plaiul Munticelu și depășim firele Văii Coştilei şi cel al Văii Gălbenelelor şi ajungem în Poiana Coștila. Traversăm poiana Văii Cerbului și prin pădure pe curbă de nivel cu uşoare urcări şi coborâri ajungem în Poiana Pichetul Roşu. Urcăm în stânga pe traseul „Take Ionescu” spre Cabana Mălăieşti, traversăm Poiana Bucşoiului, continuăm în urcare până la un pinten cu iarbă aflat sub piciorul estic al Vârfului Bucşoiu, lăsăm în stânga traseul spre Vârful Bucşoiu şi Cabana Omu, continuăm printr-o zonă echipată cu lanţuri şi podeţe de lemn şi urcăm în Şaua Mălăieşti/Prepeleac (1780 m). Coborâm pe curbă de nivel şi peste o treaptă stâncoasă echipată cu lanţ, depăşim o altă zonă cu lanţ și ajungem la Cabana Mălăieşti.

 

Etape

Buşteni - Căminul Alpin - Poiana Coştilei - Poiana Pichetul Roşu - La Prepeleac - Cabana Mălăieşti

Descriere

Cabana Mălăieşti se află la o altitudine de 1720m, în partea nordică a Bucegilor, la baza unei căldări glaciare aflate pe valea glaciară cu acelaşi nume. Aceasta din urmă este dispusă în amfiteatru între culmea Bucşoiu Mare, culmea Scara şi creasta Padina Crucii și este astfel lesne de înțeles de ce arată ca o fortăreață și de unde i se trage frumusețea. Odată ce ajungi în căldare ai un sentiment de liniște, te bucuri de traseul finalizat și ești bucuros de revederi cu oameni dragi. Serile se cântă des la chitară şi e multă voie bună. Vei avea un singur gând: când să te reîntorci cât mai curând. Cabana este deschisă permanent și există un refugiu Salvamont lângă cabană care oferă ajutor la nevoie. 

Acest traseu este o adevărată magistrală cu o lungime de cca. 12 km, care înconjoară la o altitudine medie de 1400 – 1700 m, poate cea mai importantă parte a Abruptului Prahovean (partea de nord-est), de cel mai mare interes atât pentru turişti cât şi pentru alpinişti şi schiori. Din el se desprind trasee de acces spre importante obiective turistice, alpine şi de schi din zonele Coştila, Omul, Morarul şi Bucşoiul. Iarna traseul este foarte periculos şi dificil între Pichetul Roşu – Mălăieşti, pe porțiunea numită Take Ionescu.

De la Căminul Alpin (925 m) traseul urmează spre vest, în urcuş uşor prin pădure poteca largă de pe Plaiul Munticelului. În continuare, lasă în stânga poteca nemarcată spre Valea Albă şi Refugiul Coştila.și trece prin punctul La Măsurătoarea Urşilor (1310 m), apoi traversează văile Coştilei şi Gălbenelelor şi ajunge în Poiana Coştilei (1360 m) (Buşteni – Poiana Coştilei cca. 2.5 h). 

Poiana, aflata chiar la poalele munților, e un loc mirific unde poți admira muntele impozant ce se afla parcă la o aruncătura de băț și poți face un popas în luminișul larg. Deasupra pădurii se înalţă Vf. Santinela Văii Cerbului, iar în fund, abruptul Coştilei, Valea Mălinului şi marele perete al Crestei Gălbinelelor. În Poiană nu exista sursă de apă, ci doar mai sus, spre Refugiul Colții Morarului.  În capătul nordic al poienii există o stână locuită pe timp de vară (atenţie la câini!). 

Poteca încalecă apoi o coamă scundă, dincolo de care se întinde Poiana Văii Cerbului. După o scurtă coborâre ajungem la răscrucea de drumuri „Poiana Văii Cerbului" (1310 m). (intersecția cu traseul 10 spre Cabana Omu). Continuăm prin pădure pe curbă de nivel cu uşoare urcări şi după 1- 1.5 h ajungem în Poiana Pichetul Roşu (intersecția cu traseele 11 şi 20). Traseul 11 (BR) vine de la Cabana Gura Diham, în timp de Traseul 20 (PR) urcă de la Cabana Diham spre Cabana Omu. (Buşteni – Pichetul Roşu: 3 h). 

De la Pichetul Roşu traseul continuă pe sub abruptul Bucşoiului şi traversează mai multe vâlcele, porţiunile dificile alternând cu cele domoale. În 30-40 de minute ajungem în Poiana Bucşoiului. Continuăm ascendent, trecem de Valea Rea și intrăm pe Traseul Take Ionescu, zonă echipată cu lanţuri şi podeţe de lemn şi urcăm în Şaua Mălăieşti / La Prepeleac (1780 m).  Aici se desprinde poteca spre Cabana Omu ( Traseul 11). De aici se văd în acelaşi timp Cabanele Diham şi Mălăieşti. 

Coborâm pe curbă de nivel şi peste o treaptă stâncoasă echipată cu lanţ, depăşim un podeţ de lemn (şi el echipat cu lanţ) şi după 10-15 minute ajungem în căldarea inferioară a Văii Mălăieşti în care se află Cabana Mălăieşti.

Observații

inaccesibil iarna pe segmentul Pichetul Roşu - Mălăieşti

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Poiana Pichetul Roşu - Cabana Mălăieşti în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
Average: 3 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Andi

was nice

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, Septembrie 7, 2018
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Migu

După Prepeleac, până în primul podeț, este o surpătură de pământ cu vegetație peste poteca turistică. Solicită un plus  de atenție.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Iunie 29, 2019
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră