Touristik Label - 6 Cabana Babele - Crucea Eroilor - Şaua Şugărilor

Legătura dintre Cabana Babele și Crucea Caraiman
Traseul 41 Cruce Roșie este un traseu mediu / dificil de legătură între platoul Babelor și platoul pe care se află Crucea Eroilor Neamului, și mai departe spre Șaua Șugărilor (legătura cu Cabana Omu). De la drumul auto ce deserveşte releul Coştila se iese pe Spinarea Coştilei de unde se coboară în Șaua Șugărilor cu niște priveliști deosebite.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
6,80km
Durată
~2:00h
Urcare
370m
Coborâre
230m
Vârf
2416m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul cruce roşie porneşte de la staţia de telecabină (legătura cu traseele 8 şi 37), pe sub Platoul Cabanei Babele şi urmează drumul auto ce urcă spre Baza Salvamont Baba Mare şi releul Coştila pentru 15 minute. Părăsim drumul spre dreapta şi pe curbă de nivel usor ascendentă, peste pantele expuse, depăşim doua vâlcele şi în 50 de minute ajungem la baza Vârfului Caraiman. Pe sub vârf coborâm în 10 minute până la platforma pe care se află Crucea Eroilor Neamului. De la Crucea Eroilor Neamului urcăm spre vest panta abruptă ce ne duce până pe Vârful Caraiman (2384 m), un platou unde se poate ajunge şi cu maşina de teren. Coborâm spre vest până în Şaua Văii Albe (legătura cu traseul nemarcat Valea Albă) şi prin vestul Muntelui Coştila ajungem la drumul auto ce deserveşte releul Coştila (clădirea al cărei vârf se află la cea mai înaltă altitudine din Romania: 2558m!). Urmăm spre vest două serpentine ale drumului şi ieşim din acesta pe Spinarea Coştilei. În dreapta avem Valea Priponului care coboară în Valea Cerbului şi în stânga Valea Şugărilor. Trecem pe lângă nişte „babe” şi apoi pe lângă un “sfinx” şi coborâm circa 50 de metri diferenţă de nivel până în Şaua Şugărilor unde întâlnim traseul 37 (bandă galbenă).

Etape

Cabana Babele (2206 m) - Crucea Eroilor Neamului (2291 m) - Vârful Caraiman (2384m) - Spinarea Coştilei - Şaua Şugărilor (2305 m).

Descriere

Un traseu scurt, care nu pune foarte multe probleme, fără diferență pronunțată de nivel, Traseul 41 CR, leagă Cabana Babele de Crucea Eroilor și urcă spre Șaua Șugarilor. Pentru cei care se încumetă și au pregătirea necesară, pot urca mai departe pe Vărful Omu.
Marcajul cruce roşie porneşte de la staţia de telecabină, pe sub Platoul Cabanei Babele şi urmează drumul auto ce urcă spre Baza Salvamont Baba Mare şi releul Coştila pentru 15 minute. Părăsim drumul spre dreapta şi pe curbă de nivel ușor ascendentă, peste pantele expuse, depăşim doua vâlcele şi în 50 de minute ajungem la baza Vârfului Caraiman. Pe sub vârf coborâm în 10 minute până la platforma pe care se află Crucea Eroilor Neamului.
Crucea Eroilor Neamului este situată în șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2291 m, fiind unică în lume atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. A fost construită între anii 1926-1928 pentru a cinsti memoria eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial.
De la Crucea Eroilor Neamului urcăm spre vest panta abruptă ce ne duce până pe Vârful Caraiman (2384 m), un platou unde se poate ajunge şi cu maşina de teren.
Coborâm spre vest până în Şaua Văii Albe (legătura cu traseul nemarcat Valea Albă) şi prin vestul Muntelui Coştila ajungem la drumul auto ce deserveşte releul Coştila (clădirea al cărei vârf se află la cea mai înaltă altitudine din România: 2558m!)
Ieșim pe spinarea Coștilei, trecem pe lângă Baba Coștila și coborâm în Șaua Şugărilor unde întâlnim traseul 37 (bandă galbenă). În stânga avem lunga Vale a Şugărilor, spre Valea Ialomiţei şi în dreapta Valea Căldărilor, spre Valea Cerbului, cu niște priveliști deosebite.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Babele - Crucea Eroilor - Şaua Şugărilor în Bucegi-Leaota, Dâmboviţa, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră