07MN29: Cabana Bâlea Cascadă - Curmătura Bâlei - L. Bâlea

Traseul nr. 29 Cruce Roșie este traseul de legătură între Cabana Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, traversând Valea Doamnei prin două căldări glaciare spectaculoase (Căldărușa cu Iarbă și Căldarea Lacului). În primă fază, traseul urcă de la Transfăgărășan pe creasta Piscului Bâlea și coboară în firul Văii Doamnei, de unde va urca din nou în serpentine pe pragul glaciar inferior al văii, printr-un sector de cascade până în apropierea lacurilor Doamnei, în Căldarea Lacului. De aici traseul pătrunde în Căldărușa cu Iarbă (căldarea superioară a Doamnei), ajunge în Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei) și coboară până în Căldarea Bâlei. Este un traseu destul de solicitant, cu diferențe de nivel de aprox. 1600 de m, pe parcursul a 4.5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva minunată asupra cascadelor de pe Valea Doamnei, a lacului glaciar Bâlea și a vârfurilor din creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,10km
Durată
~4:30h
Urcare
1220m
Coborâre
400m
Vârf
2168m

Tabs

Indicaţii de orientare

e la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, urcăm spre nord, trecem râul şi continuăm pe marginea lui vestică. Schimbăm direcţia şi urcăm pe curbă de nivel spre nord până când ajungem într-o șa. Continuăm în coborâre uşoară pe curbă de nivel până când ajungem pe firul Văii Doamnei. Intersectăm traseul care coboară de pe Vf. Mierea, venind de la Vama Cucului. Continuăm pe poteca ce urcă în serpentine prin pădure până ajunge într-o poiană, unde se află ruinele unei stâne. Rămânem pe malul estic şi urcăm în traversare pe deasupra văii, până la ieșirea din pădure, unde un alt prag formează o cascadă. Urcăm pe firul Văii Doamnei, trecând pe lângă o stână. Continuăm pe firul văii până în căldarea lacului Doamnei. Urcăm un prag mai lung şi înclinat care ne conduce în căldarea superioară a Doamnei. Ne orientăm spre SE și ajungem în Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei). Coborâm în serpentine până în Căldarea Bâlei, spre drumul Transfăgărăşan, pe direcţia unei pante aflate la sud de vechiul Refugiu Salvamont.

Etape

Cabana Bâlea Cascadă - Valea Bâlea - Valea Doamnei - Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei) - Lacul Bâlea

Descriere

Traseul nr. 29 CR este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă pieptiș în serpentine pe Valea Doamnei, o vale ce prezintă numeroase urme ale ghețarilor cuaternari. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornind de la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, vom urca spre sud, vom trece râul și vom traversa Piscul Bâlea până în Valea Doamnei. La scut timp după ce am coborât la firul văii, vom intersecta traseul care coboară de pe Vârful Mierea, Triunghi Roșu, venind de la Vama Cucului (traseul 32). Urmând poteca spre sud, vom ieși din pădure într-o poiană unde se află ruinele unei stâne și apoi vom continua pe deasupra văii, captivați de imaginea jgheabului în formă de S peste care apele se scurg în cascade, o zonă foarte frumoasă de pe Valea Doamnei.

În continuare se urmează firul văii până în căldarea lacului Doamnei, aflat la obârșia Văii Doamnei, sub circurile glaciare superioare și ocupând o suprafață de 3000 mp. De aici urmează o urcare mai pronunțată spre căldărușa estică a Doamnei (Căldărușa cu Iarbă), de unde ne orientăm spre SE și ajungem în Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei) la peste 2200 m altitudine. La mică distantă mai sus, spre sud zărim poteca marcată cu bandă albastră (traseul 28) care urcă în Șaua Paltinului, de la Lacul Bâlea, ocolind căldarea lacului Bâlea pe versantul nordic al Paltinului.

Din șa, vom coborî în serpentine până în Căldarea Bâlei, spre drumul Transfăgărăşan, pe direcţia unei pante aflate la sud de vechiul Refugiu Salvamont, cu imaginea superbului lac glaciar la picioare. Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. Din anul 2006, în fiecare iarnă, pe malul lacului înghețat, se ridică hotelul de gheață, unicat pentru această parte a Europei. Aici se află și Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904 în mijlocul lacului, pe o peninsulă, actualmente modernizată.

Lacul Bâlea este o importantă bază de plecare spre traseul de creastă (traseul 1), fie în direcția Lacului Călțun și a Vârfului Negoiu, fie spre Vârful Moldoveanu, trecând pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.). Vânătarea Lui Buteanu, aflat în apropiere se poate aborda pe traseul Cruce Albastră (traseul 35), iar muchia Buteanu, ne conduce înapoi spre Transfăgărășan, pe marcajul Bandă Albastră (traseul 39) sau la Păstrăvăria Albota (traseul 36).

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Bâlea Cascadă - Curmătura Bâlei - L. Bâlea în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment