Touristik Label - 1007MN30: Cabana Bâlea Cascadă - V. Bâlea - L. Bâlea

Legătura Bâlea Cascadă - Bâlea Lac, pe sub telegondolă
Traseul 30 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cabana Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, urmând Valea Bâlea, pe sub linia telecabinei. Primul sector urcă susținut prin pădure ieșind la un luminiș cu priveliște superbă spre Cascada Bâlea. Urcarea continuă paralel cu șoseaua Transfăgărășan, cu imaginea Muchiei Buteanu și a vârfurilor din creasta principală. Iarna accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,18km
Durată
1:30-3:00h
Urcare
900m
Coborâre
90m
Vârf
2024m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, urcăm spre nord, trecem râul şi continuăm pe marginea lui vestică. Urcăm în serpentine prin pădure până când ajungem lângă pilonul 2 al telecabinei, la intrarea pe Valea Bâlea. Urcăm pe curbă de nivel până când ajungem la drumul Transfăgărășan, într-o serpentină. Deasupra este un vâlcel protejat cu garduri pentru avalanşe în zona superioară. De aici, urcăm pe lângă drum 200-300 m până sub stâlpii de curent, urcăm spre SE un prag, traversăm drumul și ajungem într-o căldare largă. Urcăm un alt prag și ajungem la capătul NE al lacului, lângă Cabana Bâlea Lac.

Etape

Cabana Bâlea Cascadă - Valea Bâlea - Lacul Bâlea

Descriere

Traseul 30 TA face legătura între Cabana Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, folosit cu precădere când nu funcționează telecabina. Este un traseu destul de dificil, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca 3 h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva minunată asupra Cascadei Bălea, a văii glaciare, Muchiei Buteanu și a lacului glaciar Bâlea. 

Pornim de la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan și urcăm scurt alături de marcajele CR (traseul 29) - ce urcă pe Valea Doamnei și PR (traseul 31) - traseul de vizitare Cascada Bâlea. Continuăm pe marginea râului, prin pădurea de molid. După cca. 10 min, potecile se despart. TA continuă la stânga, mai departe prin pădure, în serpentine, până ajunge după cca. 30 de min. la un luminiș, de unde putem admira frumoasa cascada Bâlea. Cascada Bâlea, denumită și Urlătoarea Bâlei, datorită ropotului înspăimântător al apelor, are o cădere în trepte de cca. 60 de m și poate fi văzută în adevărata ei splendoare din telegondolă. De pe traseu vom vedea doar segmentul inferior.

Urmează un urcuș pronunțat, traversând vâlcele abrupte expuse avalanșelor pe timp de iarnă, iar după cca. 1.5 h, ajungem pe pragul glaciar al Văii Bâlea, lângă stâlpul telecabinei. Lăsăm în stânga traseul de iarnă ce urcă pe Transfăgărășan, continuăm pe versantul stâng al Văii Bâlea, cu Muchia Buteanu în fața noastră, pe curbă de nivel și ajungem din nou la drumul Transfăgărășan, într-o serpentină, unde trecem de un vâlcel protejat cu garduri pentru avalanșe în zona superioară. 

Continuăm pe lângă drum până sub stâlpii de curent, apoi schimbăm direcția spre SE, scurtând serpentinele și ajungând într-o căldare largă. De aici vom trece pragul glaciar superior și vom ajunge în nordul Lacului Bâlea (2034 m).

Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. (vezi descriere traseul 29). Aici se află Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904 în mijlocul lacului, pe o peninsulă, actualmente modernizată.

Lacul Bâlea este o importantă bază de plecare spre traseul de creastă BR (traseul 1), fie în direcția Lacului Călțun și a Vârfului Negoiu, fie spre Moldoveanu, trecând pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.). Vânătarea Lui Buteanu, aflat în apropiere se poate aborda pe CA (traseul 35) sau putem ajunge pe muchia Buteanu pe marcajul BA (traseul 39)..

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Bâlea Cascadă - V. Bâlea - L. Bâlea în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Foarte bine marcat!

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Iunie 20, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră