07MN30: Cabana Bâlea Cascadă - V. Bâlea - L. Bâlea

Traseul nr. 30 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cabana Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, traversând Valea Bâlea, pe sub linia telecabinei. În primă fază, se traversează apa pârâului Bâlea și se începe un urcuș susținut prin pădure. Ieșind la un luminiș, admirăm pe stânga Cascada Bâlea și apoi ne angajăm într-o altă urcare pronunțată, depășind pragul glaciar inferior al văii. Cu imaginea Muchiei Buteanu în fața noastră, se merge paralel cu șoseaua (Transfăgărășan), se traversează și apoi se urcă la micro-stațiunea de la Bâlea Lac Este un traseu relativ lesne de parcurs, cu diferențe de nivel de aprox. 900 de m, pe parcursul a 3 h de drumeție, folosit cu precădere când nu funcționează telecabina. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva minunată asupra văii glaciare, a Muchiei Buteanu și a lacului glaciar Bâlea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
5,20km
Durată
~3:00h
Urcare
900m
Coborâre
90m
Vârf
2024m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, urcăm spre nord, trecem râul şi continuăm pe marginea lui vestică. Urcăm în serpentine prin pădure până când ajungem lângă pilonul 2 al telecabinei, la intrarea pe Valea Bâlea. Urcăm pe curbă de nivel până când ajungem la drumul Transfăgărășan, într-o serpentină. Deasupra este un vâlcel protejat cu garduri pentru avalanşe în zona superioară. De aici, urcăm pe lângă drum 200-300 m până sub stâlpii de curent, urcăm spre SE un prag, traversăm drumul și ajungem într-o căldare largă. Urcăm un alt prag și ajungem la capătul NE al lacului, lângă Cabana Bâlea Lac.

Etape

Cabana Bâlea Cascadă - Valea Bâlea - Lacul Bâlea

Descriere

Traseul nr. 30 TA este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă pieptiș pe Valea Bâlei, o vale ce prezintă numeroase urme ale ghețarilor cuaternari. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornind de la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, vom urca spre sud,  împreună cu marcajul Cruce Roșie (traseul 29 ce urcă pe Valea Doamnei), vom trece râul și vom continua pe marginea lui vestică prin pădurea de molid. După cca. 10 minute marcajele se despart, traseul nostru continuând la stânga, mai departe prin pădure, în serpentine, până se ajunge după cca. 30 de minute la un luminiș, de unde putem admira frumoasa cascadă Bâlea. Cascada Bâlea, denumită și Urlătoarea Bâlei, datorită ropotului înspăimântător al apelor, are o cădere în trepte de cca. 60 de m și poate fi văzută în adevărata ei mărime din telegondolă. De pe traseu vom vedea doar segmentul inferior.

Revenind la traseu, ne vom angaja într-un urcuș pronunțat, traversând vâlcele și coaste abrupte expuse avalanșelor pe timp de iarnă, și după cca. 1.5 h vom ajunge  pe pragul glaciar al Văii Bâlea, lângă stâlpul telecabinei. Aici se lasă în stânga traseul de iarnă, ce urcă pe șosea (Transfăgărășan), iar noi vom continua pe versantul stâng al Văii Bâlea, cu Muchia Buteanu în fața noastră.

Continuând pe curbă de nivel, vom ajunge la drumul Transfăgărășan, într-o serpentină, vom trece de un vâlcel protejat cu garduri pentru avalanșe în zona superioară, vom continua pe lângă drum până sub stâlpii de curent, apoi vom schimba direcția spre sud-est, scurtând serpentinele șoselei și ajungând într-o căldare largă. De aici vom trece pragul glaciar superior și vom ajunge în nordul Lacului Bâlea (2034m).

Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. Din anul 2006, în fiecare iarnă, pe malul lacului înghețat, se ridică hotelul de gheață, unicat pentru această parte a Europei. Aici se află și Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904 în mijlocul lacului, pe o peninsulă, actualmente modernizată.

Lacul Bâlea este o importantă bază de plecare spre traseul de creastă (traseul 1), fie în direcția Lacului Călțun și a Vârfului Negoiu, fie spre Vârful Moldoveanu, trecând pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.). Vânătarea Lui Buteanu, aflat în apropiere se poate aborda pe traseul Cruce Albastră (traseul 35), iar muchia Buteanu, ne conduce înapoi spre Transfăgărășan, pe marcajul Bandă Albastră (traseul 39) sau la Păstrăvăria Albota (traseul 36).

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Bâlea Cascadă - V. Bâlea - L. Bâlea în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment